fbpx

Koteranimatie: Planespotten op Brussels Airport – Tips and tricks

planespotten met kinderen

Planespotten aka vliegtuigkijken is hier een erg geliefde bezigheid en staat bovenaan het lijstje met populaire koteranimaties.  Bijna dagelijks zien we vanuit onze tuin de vliegtuigen zich klaar maken om te landen op Zaventem.  De koters lopen hier dan ook vaak naar boven te kijken als ze buiten spelen.

Het was dan ook onvermijdelijk om eens wat korterbij te gaan kijken.  Ik raadpleegde mijn vriend Google en vond her en der wat informatie en leerde nog een beetje bij.  Aangezien vliegtuigkijken waarschijnlijk niet enkel bij onze koters in de smaak valt, geef ik hieronder wat nuttige informatie voor moest je zelf richting Brussels Airport trekken.

RUNWAYS

Er zijn 3 runways op Zaventem die gebruikt kunnen worden voor het opstijgen en het landen.  Waarvan er 2 parallel lopen.

Bron: klik foto
Bron: klik foto

07L/25R (3.638 m)
07R/25L (3.211 m)
01/19 (2.984 m)

Elke baan kan in twee richtingen gebruikt worden.   Afhankelijk van de richting die gebruikt wordt geeft men één van de twee namen. Dus op de runway 07R/25L is dat ofwel 07R of 25L.

De L en R wordt gebruikt in het geval er parallelle banen zijn.  ‘L’ is de linkse baan als je in de vliegrichting kijkt.

De getallen die de runways krijgen worden bepaald door de hoek ten opzichte van het magnetische noorden.  Aangezien het magnetische noorden geen statisch punt is, kan het zijn dat in de loop van de jaren die getallen wijzigen

De meeste vliegtuigen landen op 25L.  Dat is dan ook de route waarbij we ze hier vanuit de tuin kunnen zien.  Enkel bij een oostenwind landen de vliegtuigen op baan 01.

Op zich is het dus erg makkelijk om te weten naar welke spotplaats ik moet rijden.  Zie ik ze thuis overvliegen moet ik naar 25L anders naar 01.  Je kan natuurlijk ook altijd de windrichting van die dag opzoeken.

APP FLIGHTRADAR24

Een ander handig hulpmiddel om te weten waar je moet zijn, is de gratis app ‘Flightradar24′.  Daarop kan je live zien hoe de vliegtuigen zich bewegen op de runways en in de lucht.  Het is nog vrij accuraat ook.

Het leuk hieraan is dat je de vliegtuigen van ver ziet aangevlogen komen.  Zo ontdekten we dat het welgeteld 3 minuten duurt van boven onze tuin tot touchdown in Zaventem.  En ik kan ’s morgens telkens 75 minuten in de auto zitten om in Brussel te raken.

screenshot flightradar24

Op het screenshot hierboven zie je een aankomend vliegtuig dat gaat landen op baan 25L.

SPOTPLAATSEN

Ik bezocht met de koters 2 spotplaatsen vlak onder de 2 meest gebruikte landingsbanen.

 • SPOTPLAATS 25L

Hier landen de vliegtuigen het vaakst.  Parkeren is wel wat moeilijker.  Wij gingen op een mistige weekdag toen de koters pedagogische studiedag hadden en hadden dus geluk.   Je kan parkeren enkele honderden meters voor of na de spotplaats langs de straat.  Al zijn er niet veel plaatsjes.

De spotplaats zelf is rustig en verkeersvrij.  Er zijn ook 2 insectenhotels te zien.

 • SPOTPLAATS 01

Dit is onze favoriet, al moet je wachten op oostenwind om hier vliegtuigen te zien.  Je kan vlakbij parkeren en van daar verder stappen op een verkeersvrije weg.  Verder zijn er ook verschillende treinlijnen die hier lopen.  Als je even geen vliegtuig ziet, passeert er wel een trein.

Meer informatie over de specifieke spotplaatsen vind je op onderstaande kaart.  Als je er op klikt krijgt je meer informatie.

kaart planespotting

Enkel foto’s van spotplaats 25L

planespotting 25L Brussels Airport
Kijken op Flightradar24 of de informatie wel klopt
insectenhotel
Het insectenhotel bestuderen

psDSC_0108 planespotting met kinderen brussels airport zaventem planespotten met kinderen zaventem 25L

Foto’s van spotplaats 01:

planespotten met kinderen 01 zaventem brussels airport psDSC_0780 psDSC_0790

Nog wat tips:

 • Gehoorbescherming kan nuttig zijn.  Vliegtuigen maken veel lawaai.
 • Ikea Zaventem ligt op enkele kilometers van spotplaats 01 (ook wel de ikea-vliegroute genoemd).  Wij combineren ons vliegtuiguitstapje dan ook graag met een portie Zweedse ballekes.

Veel spotplezier!

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

8 Reacties

 1. Miss Wobie
  28 maart 2015

  Ooooh waaaaw wat een fantastische jongensactiviteit, ik heb hier ook eentje die ontzettend fan is van vliegtuigen (en tractors, vuilniswagens, helikopters, ziekenwagens, …)! Ik zet deze activiteit (maar dan misschien bij de luchthaven van Oostende) op mijn to do lijstje. Leuke fotos trouwens 🙂

  Beantwoorden
 2. Myriam
  29 maart 2015

  Héle knappe foto’s. Aan het plane spotten ga ik niet meedoen. Vandaag per toeval naast Charles De Gaulle gereden en véél vliegtuigen zien landen, maar het is niet mijn ding. Maar ik kan me voorstellen dat het voor kinderen zalig is.

  Beantwoorden
 3. jochapeau
  29 maart 2015

  ’t Is eens een alternatieve uittip, maar wel een super leuke !

  Beantwoorden
 4. Frederik
  13 april 2015

  Ook een leuke spotplaats is aan het vluchtelingencentrum 127bis. Parkeerplaats genoeg, leuke talud om op te spelen/picknicken, geen verkeer (behalve wandelaars en fietsers).

  Beantwoorden
  1. An
   13 april 2015

   Merci voor de tip. Dat gaan we zeker eens uittesten dan!

   Beantwoorden
 5. […] wordt de koters hun eerste vliegtuigreis. Tot nu toe moesten ze tevreden zijn met het vliegtuigkijken op Zaventem. Misschien vinden ze het feit dat we met het vliegtuig gaan nog nèt wat leuker dan de hopen sneeuw […]

  Beantwoorden
 6. anita de bruyn
  12 december 2016

  beste , kan U mij een naam van de straat geven waar je moet staan voor de L25 of de R07

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   13 december 2016

   Hoi Anita,
   De L25 bevindt zich aan de Kortenbergsesteenweg. Als je op het kaartje klikt hierboven in het artikel zie je het.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: