fbpx

Goede voornemens: minimaliseren (KonMari) – update 1 – kledij

Je kon in januari mijn nobele plannen voor 2015 al lezen in een blogpost.  Ondertussen zijn we al bijna mei en was er van het minimaliseren nog niet veel in huis gekomen.  Al brachten de lentekriebels de goede ‘vibes’ met zich mee en gaf de KonMari-methode me de spreekwoordelijke schop onder de kont. 

KonMari-methode

Voor zij die nog nooit van de KonMari-methode gehoord hebben; KonMari is afkomstig van Marie Kondo, schrijfster van een redelijk ‘hot’ boek op dit moment met de titel ‘Opgeruimd’.  Opgeruimd Marie KondoWereldwijd is dit momenteel dé hype in opruimland. Ik moest en zou dan ook het boek kopen toen ik in de boekhandel was. Afgezien van het feit dat Marie Kondo een redelijk fanatieke opruimster is en een peidooi houdt voor het bedanken en welkom heten van je huis wanneer je thuiskomt, (niet echt iets voor mijn nuchtere zelve) heb ik er toch heel wat positieve energie kunnen uithalen. Door het boek had ik echt zin in actie gekregen. Altijd handig. Nog handiger is dat ze beweert dat iedereen die volgens haar methode te werk gaat, nooit meer in de rommel zit. Het zou je leven voorgoed moeten veranderen. Ik hoop zo dat het waar is. 😉

STATUS: kledij en ander textiel: 11 vuilniszakken

psDSC_0631Volgens Marie moet je starten met kledij. Dat is het gemakkelijkst, dus hebben we maar braaf geluisterd. Ze raadt aan om alles van kledij op één plaats te verzamelen en alles één voor één door je handen te laten gaan. Als je er gelukkig van wordt, mag je het houden, anders moet het onherroepelijk weg. Al het textiel in dit huis onderging dit ritueel: eerst kledij, sportkledij, zwemgerief, wintersportgerief, accessoires, riemen, bedtextiel, handdoeken, vaatdoeken en tot slot vodden en dweilen. En passant deed ik de schoenen en handtassen/rugzakken er ook maar bij.  Het resulteerde in 11 vuilzakken vol die een andere bestemming kregen.

psDSC_0550Ik moet zeggen dat het verbazend vlot ging. Hoe meer ik wegdeed, hoe makkelijker ik afstand kon nemen van dingen. Er kwam zoveel ruimte vrij in de kasten dat dingen die al jaren óp de kasten stonden, er eindelijk ín konden. Het geeft veel energie. Elke keer ik nu op plaatsen kom waar er ruimte vrijgekomen is, krijg ik een energieboost. Al gaat de pessimist in mij er wel van uit dat dit effect wel zal wegebben.

Na het textiel is het, volgens Marie Kondo, de beurt aan:

– boeken

– paperassen

– komono (= allerei)

– spullen met een emotionele waarde

– foto’s

Deze vaste volgorde zou de sleutel tot succes zijn, al moet ik eerlijk bekennen dat ik her en der al een rommelig kastje onder handen heb genomen. Het hele proces zou tot een half jaar in beslag nemen. Dus tegen 2016 eraan komt, zou ik klaar moeten zijn.

Bon, nu is het dus de beurt aan de boeken. Ik weet dus nog wat te doen. Ik neem er ineens ook maar mijn schoolgerief bij, die kast staat immers op instorten. Wordt vervolgd!

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

7 Reacties

 1. Wildcard
  2 mei 2015

  ik zou ook eens m’n kleerkast moeten uitmesten 😉

  Beantwoorden
 2. Sarah
  2 mei 2015

  Sinds ik aan het naaien ben, gooi ik zelden nog iets weg van kledij (van mij of van mijn man). Kledingstukken waarvan de stof nog goed is van kwaliteit maar waar ik niet meer in geraak, wordt bijgehouden om kledij voor de kindjes van te maken. Pas nog een tof Jacob broekje gemaakt van een oude broek van mezelf, inclusief recup van rits en knopen. Heel goedkoop zo, moest enkel nog bijpassend garen en knoopsgatenelastiek kopen. Ook enkele T-shirtjes zijn zo al ineen gestoken, en binnenkort ga ik eens een hoodie trui proberen. Al was het maar als ‘ravot’-kledij, die kledingstukken mogen dan goed afzien, ze hebben toch niet veel gekost. 😉
  Kledij waarvan de stof niet meer bruikbaar is, wordt hier gedemonteerd om de collectie knopen, ritsen, elastiek, etc. bij aan te vullen.

  Beantwoorden
  1. An
   2 mei 2015

   Dat heb ik ook al gedaan. Zo heb ik oude truien van manlief al een nieuw leven gegeven. Echt recykleren, dus. Nu is alleen de hoeveelheid veel te groot. Ideeën genoeg, maar die tijd…

   Beantwoorden
 3. Ellen
  2 mei 2015

  Ik heb dat een dik half jaar geleden gedaan. En eigenlijk zou ik nu opnieuw moeten beginnen!
  Wat is haar theorie hierachter? Moet je dit elk jaar doen om bij te blijven?

  Beantwoorden
  1. An
   2 mei 2015

   Je zou dit nooit meer moeten doen. Je zou bewuster zijn over wat je in huis haalt en vlugger dingen wegdoen waar je niet gelukkig van wordt. Het zou dus zover niet meer mogen komen ?. We zullen zien of het voor mij werkt. Ik zit nog in het beginnersenthousiasme

   Beantwoorden
 4. Laloe.be by Heidi
  11 mei 2015

  Grappig om zien hoe iedereen aan het opruimen slaat 🙂 Heb Marie Kondo niet gelezen maar geloof ook hard in: ontspullen, niet opruimen en organiseren. Ik deed voorbije weekend nog eens een minimaliseer-rondje en deed een update van mijn stufflist. Geeft heel veel energie!

  Beantwoorden
 5. […] goede voornemens: minimaliseren-konmari-update1-kledij […]

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: