fbpx

Roadtrip door IJsland – Hoe begin je daar aan? Praktische info en de kostprijs

Ja, mannekes! Naar IJsland gaan is één ding, terugkomen en al de vragen die ik over onze reis krijg proberen te beantwoorden, een ander. Ik deed een vragenrondje op Instagram en kreeg veel praktische vragen over auto, verblijven, kledij en kostprijs. Een andere vraag die ik veel kreeg, ging over onze route.
Ik ga het nu hebben over alle praktische zaken. De route volgt dan later. Geduld is een schone deugd, zeggen ze dan.

Voor de duidelijkheid: onze reis werd in geen enkel opzicht gesponsord. En de blogs van Beauty & The Fools over haar gezinstrip naar de USA gaven me de handvaten om alles hier wat in een structuur te gieten. Merci voor de inspiratie Lies.

De route

Ik bezocht verschillende websites van reisorganisaties die IJsland in hun gamma hebben en deed daar een hoop inspiratie op. Ik zag prachtige jeeptours door het binnenland en ringroadroutes ‘In 12 dagen rond IJsland’ met het bezoek van de highlights.
Wie ons kent, weet dat we niet zo van drukte houden. De alternatieven door het binnenland spraken ons erg aan. Maar omdat we op korte termijn niet opnieuw naar IJsland gingen reizen, wilden we toch de echte highlights niet missen. Het eerste dilemma diende zich aan. En dus stelde ik onze eigen route samen: een combinatie van de ringroad én het binnenland.

De good old papieren kaart

De eerste stap daarin was een deftige wegenkaart kopen van IJsland. Ik ben fan van kaarten en met een ouderwetse kaart heb ik het beste overzicht. Bovendien stond er op die kaart ook welke wegen gravelroads waren en welke geasfalteerd waren. Uiteindelijk wel heel belangrijk als je besluit een gewone auto te huren en geen 4×4.

Autoverhuur

Ik las me in over het binnenland en kwam al snel te weten dat je met een city 4×4 er enkel komt in ideale omstandigheden en dat het overal afgeraden wordt door IJslandkenners. Er komen river crossings aan te pas en waterschade dekt geen enkele verzekering. Dus gingen we voor een full 4×4. Zo eentje waarmee je over de andere auto’s heen kijkt en een trapje nodig hebt om er in te geraken. Ik wilde mijn vakantieplannen niet moeten wijzigen omdat de rivieren te hoog stonden, laat staan in de middle of nowhere met mijn kinderen in panne vallen.

mycar.is Ijsland - een roadtrip door IJsland met kinderen

We boekten uiteindelijk bij MyCar.is . Een kleinere verhuurmaatschappij die enkel splinternieuwe Toyota’s verhuurt en voor de Landcruiser nog zeer schappelijk van prijs was tov van de andere verhuurmaatschappijen. Onze Landcruiser had 4000 km op de teller en rook nog naar het nieuw.

De extra’s

We huurden ook WiFi bij en dat bleek een goede zet. Dat kleine ding zette het 4G signaal om in een eigen WiFi netwerk. Dus gedurende de vaak lange ritten konden de kinderen zich amuseren met de iPads. En ik kon vlotjes opzoekingen doen en open street maps raadplegen. Want Google Maps kent het binnenland van IJsland niet zo goed. We namen ook nog een extra verzekering tegen steenslag enz. Iets wat ik niet alleen zou aanraden als je het binnenland intrekt, want sommige wegen die toegankelijk zijn voor gewone auto’s zijn ook gravelroads.

Als het even tegenzit

Kan ik hen aanraden? Heel zeker. De laatste dag voor we naar huis terug keerden, kregen we helaas een ongeval. Iemand reed in onze auto aan het rode licht terwijl we op weg waren naar onze walvistocht. Gelukkig op 5 min van het hoofdkantoor van My Car. We reden naar daar, ze brachten ons naar het whalewatchingkantoor waar we een boot later konden nemen en we mochten onze bagage bij hen achterlaten. Ze beloofden tegen dat we terug waren, dat er daar een nieuwe auto ging klaarstaan met onze bagage in.
Na de boottocht haalden we onze sleutel op bij het whalewatchingkantoor en stond onze nieuwe auto enkel straten verder op ons te wachten. Met onze bagage. Topservice!

De accomodaties

Ik stippelde op de kaart, die hier bijna als tafelkleed werd gebruikt in die periode, een route uit en gebruikte Google Maps om de afstanden te berekenen tussen 2 mogelijke overnachtingsplaatsen. Wanneer ik de afstand tussen 2 verblijfplaatsen doenbaar vond, begon ik gericht te zoeken op het internet naar accomodaties. Het merendeel boekte ik via Expedia. De enkele keren dat het aanbod niet echt voldeed, zochten we op Booking en boekten we daar.

roadtrip ijsland met kinderen

Verder boekten we ook twee berghutten. Die werken zonder bookingsites dus dat deden we rechtstreeks.

In de meeste accomodaties verbleven we maar één nacht. Enkel rond Myvatn in het noorden verbleven we 3 nachten en in het zuiden verbleven we 3 keer 2 nachten.

De vlucht

Je kan rechtstreeks vliegen vanuit Brussel naar Reykjavik met Icelandair. Ik zocht vorig jaar naar de goedkoopste tickets online en boekte ze bij Kilroy. Uiteindelijk kregen we in mei een mailtje van Icelandair dat er iets was met onze heenvlucht en dat we contact moesten opnemen met onze reisagent.

Na wat onderzoek via onze boekingscode leek onze heenvlucht verdwenen. Lichte paniek. We kregen bij Kilroy niemand vast en bleven in onzekerheid zitten. Na een week kregen we eindelijk iemand in Denemarken te pakken die ons te woord stond en ons verzekerde dat ze met ons contact gingen opnemen en een tegenvoorstel gingen doen. Eerst kwamen de vroegere vertrekken aan bod. Alle begrip natuurlijk.

Uiteindelijk hield Kilroy zich wel zijn woord en kregen we de week nadien 2 alternatieven voorgeschoteld. We kozen voor vertrek in Brussel met tussenstop in Oslo als alternatief.

roadtrip ijsland met kinderen

Dat je mensen eerst een week in het ongewisse laat en er niemand vast te krijgen is, kan voor ons niet. Het gaat tenslotte over veel centen. Kilroy heeft trouwens ook een kantoor in België, maar die lieten al helemaal niets van zich horen. We zijn dus niet zo tevreden over hun klantenservice.

Kledij

Voor IJsland raad ik het laagjesprincipe aan.

Bovenaan:

 • sportbh (voor mij dan)
 • synthetisch of wollen t-shirt
 • fleece-trui
 • donsjas
 • regenjas

Onderaan:

 • wandelbroek (al dan niet zo’n mooie afritsbare)
 • regenbroek
 • wandelsokken
 • bergbottines

Ik had verder één gewone outfit mee om te vliegen, maar die bergbottines deed iedereen daaronder aan om gewicht en ruimte in de valies te sparen. We hadden ook allemaal nog waterschoenen/sandalen mee voor in de warmwaterbronnen, zwemkledij en microvezel handdoeken. En lichtgewicht slippers voor in de accomodaties. Vergeet zeker ook je buff, muts en handschoenen niet.

Ode aan de donsjas

Een donsjas raad ik iedereen aan. Mijn kinderen dragen dat al jaren. Het is hun jas waarmee ze naar school gaan. En mijn man en ik hebben er ook eentje. Dat is heel warm en heel compact in een zakje te stoppen zoals je met een slaapzak zou doen. Het neemt amper ruimte in, in je rugzak of valies. Bij regen doe je er gewoon een degelijke regenjas over aan en je kan zelfs sneeuwstormen trotseren.

In laagjes: regenjas over donsjas
diamond beach - roadtrip ijsland met kinderen

Sneakers zijn niet echt geschikt voor deze reis. Ik heb veel binnenpretjes gehad bij de aanblik van mensen die met hun sneakers of lage sportschoentjes toch steen per steen een beekje probeerde over te steken of plassen probeerden te ontwijken.

Het merendeel van onze kledij kochten we bij Decathlon.

Onze uitstappen

We deden tijdens onze reis twee begeleide activiteiten:

Geld

In IJsland betalen ze met IJslandse Kroon (ISK). Het is een land waar iedereen met de kaart betaald. Zelfs naar het toilet gaan (heel soms betalend) kan je met de kaart. We hebben geen briefjes en munten in onze handen gehad gedurende de hele reis.

Wat kost dat?

Een vraag die meermaals terug komt en die enorm moeilijk te beantwoorden is omdat het van veel factoren afhangt: accomodaties met privé sanitair of niet, hotels of niet, self catering of niet, full 4×4 of niet, 10 dagen of 3 weken,….

Voor ons kwam het uit op 630 euro per dag. Alles in. Tanken, aankopen supermarkt, vluchten, huurauto, hotels, hostels, berghutten, gletsjertocht en whalewatching, af en toe uit eten gaan, taxi van en naar de luchthaven thuis,… kortom alles.

Dat gaat over veel centen. Kan dat veel goedkoper? Ja. Je kan kamperen of zelfs een camper huren. Of een gewone auto huren en het binnenland links laten liggen. Of minder lang gaan.

Kan dat duurder? Moeiteloos als je voor hotels kiest. We betaalden 2 keer bijna 900 euro voor 2 nachten in een hotel/guesthouse met ontbijt. En dat is geen luxehotel dan.

Uit eten gaan in een pizzeria met een frisdrankje voor iedereen zit rond de 75 / 80 euro.

IJsland is een redelijk duur land om te leven en te verblijven. Daar kan je niet om heen. Maar het was voor ons elke cent waard. Een afweging die ieder voor zich moet maken.

Ik hoop dat ik hiermee al een hoop praktische vragen heb beantwoord. Over de precieze route die we volgden, activiteiten en accomodaties lees je hier binnenkort meer.

Heb je toch nog een vraag die ik niet beantwoord heb, stel ze dan gerust in de comments. Ik beantwoord ze graag.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

5 Reacties

 1. fieke
  30 augustus 2019

  Deze sla ik op! We willen er ooit ook naartoe, maar gezien het dure land wachten we liever nog wat langer tot J. groter is, en ze vb. goed mee kan stappen. Het lijkt me nu niet precies een land om met een buggy in rond te trekken :-).
  Is het daar in de zomer ook koud? Of vooral wisselvallig?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   3 september 2019

   Een buggy is misschien niet zo handig, al zijn de meeste grote bezienswaardigheden wel rolstoelvriendelijk. Een draagzak lijkt me dan wel handiger.
   Je hebt mensen die meer geluk hadden dan wij. Wij hebben toch meer dan een week temperaturen onder de 10 graden gehad, w waarvan zelfs 3 met non-stop regen/smeltende sneeuw en max 3 graden. En wel altijd heel veel wind.
   We hebben geen korte broek aangedaan en ook de T-shirt zat 95% van de tijd verstopt onder de trui.
   Maar ik hoor evengoed verhalen van mensen die mooi weer hadden en 18 – 19 graden.

   Beantwoorden
   1. fieke
    3 september 2019

    Goed om te weten. Bedankt voor je antwoord! 🙂

    Beantwoorden
 2. Evi
  1 september 2019

  Na het zien van al jouw foto’s en stories werd ik mee verliefd op het land en wil ik er ooit ook een keertje naartoe gaan. Al gaan we hier wel nog even wachten tot Tuur wat ouder is en er zich meer van gaat herinneren 🙂 Maar heel erg bedankt voor de inspiratie & om ons mee te laten genieten!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   3 september 2019

   Ik vind dat persoonlijk ook wel leuk nu ze wat ouder zijn en beseffen hoe uniek datgene is dat ze zien. Net daardoor geniet ik nog meer van de reis.
   En het is plezant om plannen te maken voor later. Niet alles hoeft op korte termijn gebeuren.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.