fbpx

Beleef het Sven Nys Cycling Center

Op een boogschuit van ons huis staat het Sven Nys Cycling Center, een belevingscentrum waar alles draait rond off road fietsen. Waar je niet alleen moet luisteren en kijken, maar waar je vooral moet doen. Je voelt het al… het is helemaal op ons lijf geschreven.

100% beleving

We kwamen er al meermaals, maar nog nooit gingen we voor de volledige beleving. Maar daar kwam nu dus verandering in en ik ontdekte zelfs een nieuw stukje Balenberg.

Het belevingscentrum ‘Sven Nys Cycling Center’

We bezochten het belevingscentrum nog nooit, dus waren we wel benieuwd. De kinderen kregen de opdracht: ‘Volg Thibau als je kan’. Thibau Nys, je weet wel. Zoon van… Het is een plezante zoektocht die zich zowel in als rond het belevingscentrum bevindt. Wij deden de 7 jaar + versie, maar er is er ook eentje voor jongere kinderen.

Binnen leerden we de verschillende soorten off road fietssporten kennen, ontwierpen we onze eigen wielertrui, leerden we fietsen in het zand en probeerden we Thibau daarbij te verslaan én gingen we op de foto met papa Sven. Dé kannibaal van Baal.

Sven Nys Cycling Center - SNCC

Nadien deden we de doe-opdrachten buiten en leerden zo het hele SNCC domein al spelenderwijs kennen. We probeerden te lopen over de evenwichtsbalk, speelden met de grote betonnen legoblokken en zochten de bidon en het fietsonderdeel van Thibau in de rockgarden en op de speeltuigen.

Op zoek naar de bidon van Thibau

Pumptrack

De kinderen waagden zich uiteindelijk met hun fiets op het pumptrack. Dat is een beetje een kruising tussen een bmx-parcours en een skatepark. Het bestaat uit kleine bulten en kombochten. Niet simpel, maar na 1 oefenrondje, lukte het al aardig.

pumptrack - Sven Nys Cycling Center

Omdat we Thibau zijn opdrachten goed uitgevoerd hadden, kregen we nadien in het belevingscentrum een leuk aandenken in de plaats. Een geslaagde voormiddag dus!

Eetcafé Velo

Van al dat harde werk hadden we een stevige honger, die we stilden in Eetcafé Velo. Dat ligt op het eerste verdiep van het Sven Nys Cycling Center. Aangezien de temperatuur zomerse waarden aannam, konden we lunchen op het dakterras waarbij we een prachtig uitzicht hadden over het volledige domein. Ideaal om tijdens het wachten op de lunch te kijken naar al die sportievelingen die zich op het parcours wagen. De kinderspaghetti’s gingen vlot naar binnen (echte wielrenners eten pasta, toch?) en we maakten ons klaar om zelf het echte parcours van de Grote Prijs Sven Nys te verkennen.

Grote Prijs Sven Nys

Van ervaren rotten tot papa’s die met hun stadsfiets achter de kinderen aansjezen, iedereen is welkom op het parcours. We sloegen veiligheidshalve wel een aantal stukken over en keken vol bewondering naar de kleine en grote crossers die elke hindernis vlotjes namen.

De kinderen leerden voor het eerst echt met hun remmen werken én met hun versnellingen. Volgens mij dachten ze dat die dingen eerder ter versiering op hun fiets gemonteerd waren. Maar nee, wie niet schakelt valt onherroepelijk stil in het midden van de helling en durft al eens met fiets en al de grond op gaan. Sometimes you win, sometimes you learn.

Een ezel stoot zich gelukkig geen 4 keer aan dezelfde steen en uiteindelijk lukte het.

Geocachen

Om af te sluiten ruilden we onze fiets even in en stapten we de Balenbergwandeling. Dat is een natuurpunt-wandeling van 2,5 km die over de Balenberg en het Sven Nys Cycling Center loopt. Je volgt gewoon de bordjes. Verloren lopen is onmogelijk.

Op het domein van het SNCC zijn er ook 4 geocaches verstopt. Aangezien we nog nooit aan geocachen deden besloten we de Balenbergwandeling te combineren met het geocachen. Thuis downloadde ik daarvoor al de gratis geocache app.

De eerste cache SNCC-1 vonden we vrij snel, ondanks dat we eigenlijk niet wisten wat we zochten. Nummer 2 ging ook heel vlot, maar nummer 3 had wat meer voeten in de aarde. Gelukkig was er in de app ook een hint te vinden en daar maakten we dankbaar gebruik van. Na nummer 4 hadden we de codes verzamelt om de coördinaten van de 5 cache te vinden.

Met die coördinaten hebben we even gesukkeld maar uiteindelijk hebben we de echte bonus gevonden: een doosje met allemaal kleine cadeautjes. Je mag er iets uithalen en je steekt er zelf iets anders voor in de plaats.

De cache openkrijgen is soms moeilijker dan het vinden zelfs 🙂

Dat geocachen beviel ons helemaal en dat gaan we zeker nog meer doen. De app staat nu toch op onze telefoon.

Moe maar voldaan fietsten we terug huiswaarts. Gewoon op asfalt deze keer. En met kinderen die wisten waar hun remmen en versnellingen stonden. Easy!

Alle info voor een bezoek aan het Sven Nys Cycling Center vind je hier

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: