fbpx

Roadtrip door IJsland – onze route – deel 1

Kerlingarfjöll - Ijsland route deel 1

Vorige week kon je hier al lezen over de kostprijs en de praktische zaken van een reis naar IJsland. Vandaag deel ik ook het eerste deel van onze route.

Algemeen

We trokken voor onze route net geen 3 weken uit en reden het hele eiland rond in wijzerzin met regelmatig een stop in het binnenland. Voor het binnenland heb je een goed uitgeruste 4X4 nodig omwille van de moeilijke wegen en river crossings.
Enkel de Westfjorden lieten we links liggen wegens te weinig tijd.

DAG 0 – Brussel – Reykjavik

We landen in de vroege namiddag op de luchthaven van IJsland. Zoals doorgegeven stond een man van onze autoverhuurmaatschappij MyCar.is (aanrader!) ons op te wachten om ons naar onze auto te brengen. Na een korte rit krijgen we de sleutel van onze Toyota Landcruiser overhandigd. Een beest en vanaf dan ook ‘het beest’.

We rijden door naar Reykjavik. Daar bezoeken we de kerk, het vikingschip en kuieren we wat langs de zee, want de kinderen moet dringend wat stoom aflaten na al dat stilzitten.

Hlemmur Square hostel – familiekamer met privé sanitair (1 nacht) – basic maar ok.


DAG 1 – Reykjavik – Grundarfjörður

Vandaag rijden we naar het schiereiland Snæfellsnes. In Borgarnes doen we boodschappen voor de komende dagen.

eerste stop: Búðir

Het zwarte kerkje is erg beroemd en heel fotogeniek. Het ligt vlak naast een lavaveld waar we even de wandelpaden verkennen. In de verte zien we een vulkaankrater liggen maar een korte opzoeking leert ons dat toch nog 4 km stappen is. Dat zou te veel tijd in beslag nemen en dus gaan we er niet naartoe. We picknicken aan het kerkje en rijden nadien verder.

tweede stop: Rauðfeldsgjá

Een ongeplande stop, maar de vele auto’s op de parking deden ons toch ook maar even stoppen. Na een korte klim kwamen we aan een mooie kloof. Wil je in de kloof dan moet je even met je voeten door het water. Pure pret voor de kinderen.

derde stop: wandeling van Arnarstapi naar Hellnar

Deze wandeling staat in elke reisgids en ook op het www kom je hem overal tegen. Ze is 2,5 km lang (enkel) en neemt je mee langs de prachtige kustlijn met rotsen en rotsbogen. Je kan er naar blijven kijken.

vierde stop: Kirkjufell

Het icoon van IJsland is de berg Kirkjufell met zijn watervallen. We besluiten om van onze oorspronkelijke route langs de kustlijn af te wijken en nemen voor de eerste keer een bergweg binnendoor. We hebben ‘het beest’ tenslotte voor iets gehuurd. Het is een ritje met veel ‘wauws’. Je rijdt door de bergen, langs de gletsjer en ondertussen heb je een prachtig zicht op zee. Dat de zon scheen was handig meegenomen.

We rijden Kirkjufell voorbij en besluiten eerst in te checken in ons appartement, te koken en nadien terug te komen voor het veelbelovende avondlicht. Dat bleek een goede zet, want er stonden al heel minder auto’s.

Grundarfjörður HI Hostel (1 nacht) – appartement met privé sanitair – prachtig zicht op Kirkjufell


DAG 2 – Grundarfjörður – Laugarvatn

eerste stop: toevallige vulkaan

Vandaag rijden we naar de golden circle en staat enkel het Nationaal park Þingvellir op het programma. Na enkele tientallen kilometers zien we langs de weg een berg waarop een wandelpad lijkt te slingeren. We besluiten om het te verkennen. Na een stevige klim staan we met open mond te staren. Wat we dachten dat een berg was, bleek een vulkaan te zijn met een prachtige krater.

tweede stop: Reykholt

We besluiten om onze route nog wat aan te passen, want ik zag op de kaart een onverharde bergweg langs de gletsjer lopen en dat leek leuker om langs te rijden dan de ringroad. Bovendien passeren we op die manier nog aan wat extra bezienswaardigheden, met als eerste het dorpje Reykholt. Hier woonde de bekende IJslandse schrijver en politicus Snorri Sturluson, die baadde in de warmwaterbron Snorralaug, waar we graag eens aan willen voelen. Onze boterhammen vliegen bijna weg en de jassen worden stevig dichtgeritst. We maken kennis met een ijzige IJslandse wind.

derde stop: Hraunfossar

Zeer impressionante waterval(len) over een breedte van bijna 1 km zie je allemaal watervalletjes. Water dat vanuit het lavaveld in de rivier stroomt.

vierde stop: langs Husafell via weg 550 naar Þingvellir

90 km op een stofweg door niemandsland. Geen begroeiing enkel stof, steen en hier en daar een glimp van de gletsjer Langjökull. De term maanlandschap komt meermaals uit onze mond. Ongezien en een eerste kennismaking met het ruwe IJsland.

vijfde stop: Þingvellir nationaal park

Zeer belangrijk voor de geschiedenis van IJsland, Unesco werelderfgoed maar voor ons toch een kleine teleurstelling zo op het einde van de dag. Het contrast met de prachtige rit die we er net op hadden zitten was groot. Als sprak de poel waar vroeger de doodstraf werd uitgevoerd weer wel tot de verbeelding.

We rijden verder naar onze accomodatie waar we enkel een waterkoker ter beschikking hebben en dus eten we met z’n allen een insta pastapotje en nadien nog een minute-soepje.

Bjork Guesthouse (1 nacht) – enkel waterkoker, maar mooie kamer en badkamer


DAG 3 – Laugarvatn – Kerlingarfjöll

eerste stop: Geysir

We besluiten vroeg op te staan en zijn om 8 uur al aan Geysir. Bijna helemaal alleen staan we te wachten tot die geiser weer eens besluit uit te barsten. Met een pijnlijke arm van mijn camera schietklaar te houden en net wanneer de aandacht even verslapt… is hij er. We nemen het schouwspel goed in ons op en rijden nadien door Gullfoss

tweede stop: Gullfoss

Ook hier is het nog niet druk, waardoor we de waterval goed kunnen verkennen. De wind staat nog steeds strak en voelt ijzig aan, maar wat een prachtige waterval. De massa gletsjerwater dat je naar beneden ziet storten is voor ons nog ongezien. Vanaf Gullfoss rijden we verder richting binnenland, waar we even een plaatsje uit de wind zoeken om te ontbijten.

derde stop: Sygjarfoss

Een aantal kilometer voor onze eindbestemming komen we deze waterval langs de weg tegen. De moeite om even de beentjes te strekken.

vierde stop: Kerlingarfjöll

We logeren een gezellig, rood en driehoekig chaletje aan de berghut. Helemaal in het binnenland. Na het afzetten van onze bagage rijden we door voor een eerste bezoek aan Kerlingarfjöll. Ondertussen maakten we onze kinderen al warm, want er was daar ergens een warmwaterbron om in te liggen.

Kerlingarfjöll is adembenemend. En niet alleen door de zwavelgeur die er hangt. Er komt stoom uit de grond en je wandelt gewoon langs plassen borrelend en kokend water. De kleuren van de bergen zijn surreëel en hier en daar komt er nog een gletsjer tussen piepen.

En daar verloor ik echt mijn hart. Als ik één iets moet kiezen als nummer 1, dan is het dit. Met kop en schouders.

We sloten de dag af in de warmwaterbron waar we helemaal alleen waren. Het was koud, het regende, de wind was nog steeds ijzig en strak, maar het was genieten met grote G

Kerlingarfjöll mountain resort (1 nacht) – Basic maar wat een prachtige locatie. We ontbeten in de berghut


DAG 4 – Kerlingarfjöll – Ólafsfjörður

eerste stop: Kerlingarfjöll

We rijden opnieuw naar Kerlingarfjöll. De bewolking lijkt wat lichter dan gisteren en we hopen op iets minder koud weer. We besluiten om de wandeling te doen, die ik vooraf uitgestippeld had. Maar eenmaal een paar kilometers verder, na een stevige klim, komen we in de wolken terecht. Ijzige wind, sneeuwval en mist doen ons toch beslissen om terug te keren.

We rijden via weg 35 naar het noorden. Ondertussen begint het te regenen en uiteindelijk zal het dat 3 dagen lang non-stop blijven doen.

We rijden via de weg die helemaal de kustlijn volgt van het schiereiland Tröllaskagi naar Ólafsfjörður.

tweede stop: zwembad Hofsós

We stoppen onderweg bij het gemeentelijk zwembad van Hofsós. Het is een verwarmd buitenzwembad met zicht op de oceaan en het fjord. Helaas regent het nog steeds pijpenstelen en is het zicht heel beperkt. Een beetje jammer, maar we laten het niet aan ons hart komen.

Uiteindelijk komen we via Siglufjördur en wat tunnels in het dorpje Ólafsfjörður waar we een mooie houten cabin hebben. Met een persoonlijke hot tub, waar we graag gebruik van maken.

Brimnes Hotel & Cabins – We logeren in een gezellig houten huisje met een eigen hot tub op het terras. De kinderen hebben voor het eerste een aparte kamer. Helemaal ons ding.


DAG 5 – Ólafsfjörður – Mývatn

Vandaag staat één van de kortste ritten op het programma. Het is nog steeds geen weer om een hond door te jagen dus we pakken ruim onze tijd om uit te checken en doen we in Akureyri (de grootste stad in het noorden) onze inkopen voor de komende dagen.

eerste stop: Goðafoss

Onderweg passeren we langs Goðafoss waarvoor we toch de regen en de wind trotseren. We nemen het landschap goed in ons op en verbijten de kou.

Aangezien we nog veel te vroeg zijn om in te checken in onze nieuwe accomodatie besluiten we al eens om rond het meer Mývatn te rijden. We stoppen in het visitor center om al eens te informeren naar ons volgende avontuur: een bezoek aan vulkaan Askja , diep in het binnenland met, wat onze eerste, river crossings zullen zijn. We krijgen er het nummer van de parkrangers zodat we vlak voor vertrek kunnen informeren naar de toestand van de wegen, want momenteel is een deel van de weg besneeuwd.

tweede stop: koffie!!

We besluiten om het grijze weer weg te drinken en stoppen voor een koffie in Gamli Bærinn. De menukaart ziet er echter heel lekker uit – er staan tot mijn verbazing zelfs vegan gerechten op – en is schappelijk bij prijs naar IJslandse normen. We besluiten dus om er toch te eten en onze lunch ’s avonds op te eten.

Nadien rijden we door naar onze chalet op guesthouse Stöng, midden op een boerderij met prachtige uitzichten. Het is de eerste keer dat we ergens langer dan 1 nacht verblijven en dus installeren we ons een beetje, zetten de vloerverwarming vollen bak – want buiten begint het te sneeuwen – trekken onze comfy kleren aan en doen wat aan cocoonen.

Guesthouse Stöng (3 nachten) – Chalet met 2 slaapkamers. Van de barbecue die op ons terras staat kunnen we door het weer helaas geen gebruik maken. Basic maar erg comfortabel.


DAG 6 – Mývatn

Het is onze eerste IJslandse ochtend zonder inpakken en uitchecken en dus pakken we het ervan. Het regent nog altijd en er is geen haast bij.

De voormiddag wordt ingevuld met het bekijken van het weer en het plannen van onze komende activiteiten in functie daarvan. Het weer ziet er voor de dag nadien iets droger en gunstiger uit en dus besluiten we onze walvistocht in Husavik dan te boeken.

eerste stop: Leirhnjúkur

Een vlakte die in 1984 overspoeld werd met lava en waar nog steeds vulkanische activiteit is. Er komt stoom en zwavelgeur uit de grond. We doen de wandeling die in ons ongeveer 5 km door het hele gebied loodst. Het vergt doorzettingsvermogen door de ijzige wind en de regen. Waarbij mijn man zijn buik dienst doet om kinderhandjes op te warmen.

tweede stop: Krafla-vulkaan

Vlakbij Leirhnjúkur ligt de vulkaan Krafla met een mooi blauw kratermeer. Het regent net wat minder en je parkeert vlak aan de krater. Het werd een snelle stop, om in de auto de (poep)chauffage vollen bak te zetten. We zijn 4 verkleumde en natte kiekens.

Guesthouse Stöng (3 nachten)


DAG 7 – Mývatn & omgeving

Whoehoe! De regen lijkt eindelijk gestopt en we zien zowaar een streepje blauw in de hemel.

eerste stop: Grjótagjá

Het is een lavagrot met azuurblauw warm water waar vroeger in gebaden werd. Sinds de uitbarstingen tussen 1975 en 1984 is het water echter te warm om in te baden. Je hebt er ook een prachtig zich top de krater van Hverfell, maar die besluiten we niet te bezoeken. We hebben andere plannen

tweede stop: Dettifoss

Ik stippelde thuis een wandeling uit van 9 km die vanaf de parking aan waterval Dettifoss eerst even weg van de rivier leidt, om dan af te dalen in de vallei en stroomopwaarts langs de rivier. Via de Hafragilsfoss waterval krijgen we helemaal op het einde de Dettifoss te zien.

De wandeling werd door de 10-jarige bestempeld als de meest epische ooit. Er komt wel wat klauterwerk aan te pas en helemaal op het einde dien je met behulp van een touw de kliffen op te klimmen.

We komen op de route slechts twee andere mensen tegen en staan aan de indrukwekkende Hafragilsfoss waterval dan ook helemaal alleen.
Op het einde begint het opnieuw te regen en komen we de gigantische Dettifoss tegen. Overspoeld door honderden toeristen op een parking die ondertussen overvol staat met bussen. Toch een beetje een domper voor ons.

derde stop: Husavik – Walvistocht

Aangekomen in Husavik blijkt er geen enkele boot uit te varen. De zee is al dagen te wild. Twee heel teleurgestelde kinderen en ook wel twee teleurgestelde volwassenen. Niets aan te doen helaas. We besluiten niet in te gaan op de terugbetaling en ons schema voor de volgende dagen om te gooien. We boeken opnieuw voor 2 dagen later.

Morgen zullen we het binnenland intrekken richting Askja vulkaan en staan de river crossings op het programma iets waar iedereen naar uit kijkt.

Guesthouse Stöng (3 nachten)


Einde deel 1 – Deel 2 vind je hier


Onze aanraders:

een roadtrip door IJsland met kinderen - de route

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

7 Reacties

 1. Moederschip
  6 september 2019

  Waw wat een prachtige reis! Kan niet wachten om deel 2 te lezen. Mijn kindjes zijn nog maar 2 en 4, maar over een paar jaar wil ik zeker met hen naar IJsland.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   6 september 2019

   Je gaat je dat niet beklagen 😉

   Beantwoorden
 2. fieke
  6 september 2019

  Maar, wauw! Wauw, wauw!
  Ik bewaar deze link zorgvuldig, voor binnen een paar jaar :-).

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   6 september 2019

   Goed plan. ☺️

   Beantwoorden
 3. Ann
  13 september 2019

  Prachtig verslag! X En de foto’s…. Zaaaaaaaaaaaaaaaaaaalig! Liefs X Ann

  Beantwoorden
 4. Catherine
  14 januari 2021

  Lijkt Kerlingarfjöll niet op de omgeving rond myvatn? Wij proberen deze zomer te gaan :).

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   14 januari 2021

   Nee, totaal niet eigenlijk. Het is met niets te vergelijken.
   Oooh 🤩 toffe vooruitzichten

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.