fbpx

Vliegtuigen spotten op Brussels Airport

Vliegbos - spottersplaats brussels airport

Een schoolvrije dag was de uitgelezen kans om de nieuwe spottersplatformen van Brussels Airport met de kinderen te ontdekken.

Traditie

Ik dook eens even in het archief van deze blog, want ooit schreef ik hier al over de favoriete uitstap van de kinderen. Het artikel bleek al 4 jaar oud te zijn. Tijd vliegt al even snel als een vliegtuig blijkbaar.

Waar we toen nog in een weide moesten gaan staan en de auto in het veld moesten parkeren om de vliegtuigen te kunnen zien, legde Brussels Airport vorig jaar de vliegtuigspotters in de watten met twee spiksplinternieuwe spottersplatformen. Sindsdien raakten we er nog niet. Maar op een ijskoude maandag in januari brachten we daar eindelijk verandering in.

Spottersplatformen Brussels Airport

Vliegbos – spottersplaats 19/01

Dit spottersplatform is het meest interessant om met kinderen te doen. Aan het vliegbos vind je een speelbos met allerlei touwen en constructies om op te klimmen en te ravotten. Je vindt er ook een miniatuur van de runways op Brussels Airport waar de kinderen hun eigen avonturen kunnen beleven. Op het spottersplatform zelf heb je niet alleen een mooi uitzicht op baan 19/01, maar ook over Brussel. We zagen zelfs het Atomium.
De spottersplaats ligt ook langs runway 07R/25L maar bijna helemaal op het einde. Wanneer de vliegtuigen op 25L landen zie je hier uiteindelijk enkel de gelande vliegtuigen voorbij taxiën.

een miniatuur versie van de runways zorgt voor veel speelplezier
vliegbos - Brussels Airport
Zie je het Atomium ook?

Spottersplaats 07R/25L

Runway 07R/25L is meestal the place to be als je vliegtuigen wil zien landen. Op deze spottersplaats heb je dan ook het beste zicht. Helaas valt er buiten het platform zelf niet echt iets te beleven. Het platform zelf bevindt zich vlak aan het gesloten asielcentrum.

Flightradar

We wonen aan de aanvliegroute voor de landingsbaan 25L, wat zoveel wil zeggen dat ik gewoon even een blik naar buiten moet werpen om te zien op welke baan de vliegtuigen landen in Brussel. Bij jou is dat waarschijnlijk niet het geval en dan kan flightradar je het antwoord geven. Je ziet daarop live vliegtuigen landen en opstijgen. We gebruiken de app-versie thuis wanneer we een apart vliegtuig zien overvliegen maar ook wanneer we op de spottersplaats staan. Je ziet welk type vliegtuig er aan komt, van waar het komt, hoe hoog het vliegt enz. Een ideaal tijdverdrijf om de paar minuten wachten tussen elk landend vliegtuig te overbruggen.

flightradar app
Flightradar 24 checken

Een andere manier om te ontdekken waar de vliegtuigen zullen landen is de windrichting. Bij oostenwind landden ze op 01/19 en dan ben je bij het spottersplaform ‘vliegbos’ op de juiste plaats.

Praktisch

Er is bij de spottersplatformen parking voorzien, maar je raakt er ook met het openbaar vervoer. Je vindt meer informatie hierover op de website van Brussels Airport. De twee spottersplatformen liggen ook maar enkele kilometers van elkaar. We bezochten ze gewoon allebei.

vliegbos - spottersplaats 01/19 Brussels Airport

Ging jij ooit al eens naar de vliegtuigen kijken met je kinderen?

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

4 Reacties

 1. Jan
  25 oktober 2019

  Hoi,
  Leuk om jouw website te lezen!
  Ik had nog een vraag. Op die officiële spotplekken, vliegen de vliegtuigen daar echt boven je hoofd, met de nodige kerosinegeur en lawaai. Of moet je daarvoor naar een andere plek? Dank voor een antwoord.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   26 oktober 2019

   Nee. Ze vliegen niet over je hoofd op de officiële spottersplatformen. Dan moet je op andere plaatsen gaan staan

   Beantwoorden
 2. Jozef
  18 februari 2020

  Hallo
  Hoe geraak je het beste daar aan de spottersplatformen als je met de trein komt uit mechelen . Welke lens gebruik je best een 200 of 300 meter . Heb je zowel zicht op de landende als opstijgende vliegtuigen . Wanneer is eigen het drukste moment om mooie schots te maken . En dien ik daar rekening te houden met de zon op de baan vriendelijke groet jozef

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   10 maart 2020

   Hoi Jozef,
   Met je openbaar vervoer vraag kan ik je helaas niet helpen.
   Hoe groter de zoom hoe beter natuurlijk. Ik had op dat moment enkel een 100 mm in mijn bezit dus dat geeft je al een indruk hoe het zicht is.
   Afhankelijk van de wind zie je vliegtuigen opstijgen of landen. Dat verandert afhankelijk van het weer. In de app flightradar kan je zien welke landingsbaan en startbaan gebruikt wordt.
   Veel spottersplezier

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.