fbpx

Niets is wat het lijkt: kerstkaart-drama

Smartphoto - kerst - kerstkaart

Het seizoen voor de kerstkaartjes is begonnen en dus kon ik me weer eens uitleven in een kerstkaart-ontwerp.  Meestal begint dat idee te groeien ergens in september om dan in november over te gaan tot de uitvoering er van.  Zo ook dit jaar.  Al liep het wel even anders dan gepland.

Het kerstkaart-ontwerp

Soms recupereer ik een foto van vorige winter of van een skivakantie om tot een kerstkaart-ontwerp te komen.  Maar dit jaar wilde ik werken met ‘verse’ foto’s.  Ik wilde een winterse foto met mijn kinderen in een flanellen houthakkershemd waar de gezelligheid vanaf zou spatten.  Eerst dacht ik de kinderen, voor de foto, een warme choco met marshmallows te geven, maar helaas vond ik geen kopje naar mijn zin. En als ik het in mijn hoofd heb,…

Dus gooide ik het over een andere boeg, de flanellen hemdjes mochten blijven, maar de warme choco werden kaarsen in de vorm van een kerstboom.  Aangezien natuur en buitenleven voor ons belangrijk zijn, wilde ik de foto’s ook graag buiten nemen.  Dit betekent natuurlijk dat je zo’n fotoshoot niet echt kan plannen.  Het licht moet goed zitten en aangezien ik met kaarsen werkte, was het best ook bijna windstil.

Het drama

Toen ik op mijn verjaardag de kinderen te voet van school ging halen en thuis kwam, zag ik een prachtig zonsondergang in wording. De kledij werd bovengehaald en de kinderen werden gemobiliseerd.  Alleen liep het daar wat mis.  Ik zat met een weigeraar.  Eentje die er absoluut geen zin in had.  Iets wat ik had kunnen voorzien.  Na school is er hier vaak nood aan wat rust en acclimatisatie om de interne frustraties, die tijdens de dag opgebouwd worden, wat te kunnen laten zakken.  Een fotoshoot helpt daar niet echt bij.  Nee, het is eigenlijk wat olie op het vuur gooien. Plan B werd ingeschakeld.  Ik ging aan de slag met de welwillende broer, verplichten heeft immers toch geen zin.  Maar wat ik hoopte, werd werkelijkheid: de zoon draaide bij en begon zijn flanellen hemdje aan te doen.

Hoewel er nog af en toe een bommetje barstte tijdens de fotoshoot zelf, kreeg ik ze toch op de gevoelige plaat vastgelegd.  Als ik nu naar de foto’s van deze fotoshoot kijk, kan ik niet geloven dat dit werkelijk gebeurd is.  Maar de okselvijvers achteraf logen er niet om.

En eigenlijk vind ik dit verhaal een mooie metafoor.  Hoe hard we ons best ook doen om van ons leven een perfect plaatje te maken, er is altijd wel ergens een hoekje af.  Niets is wat het lijkt. Niemand ziet welk drama er vooraf ging aan de glimlach. Maar hé, plaatjes zonder hoekjes zijn ook mooi.  Wat zeg ik, ze zijn perfect.

Ik koos daarom voor de kaartjes ‘met een hoekje af’ bij Smartphoto.be om mijn boodschap nog wat extra kracht bij te zetten. Het handige is dat je vanuit een ontwerp van hen kan werken, of volledig je eigen ontwerp uploaden, zonder dat hun logo op de kaartjes gedrukt wordt.
Op de achterkant van het kaartje staat dit:

Lichtpuntjes

Soms zijn ze groot

Soms zijn ze klein

Je hoeft ze niet te zoeken

Je kunt ze ook zijn

Smartphoto - kerst - kerstkaart

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

9 Reacties

 1. Tamara
  13 december 2018

  Mooi!! Klopt, er is altijd wel een hoekje af, niks is perfect, maar het is wel fijn als je uiteindelijk kan focussen op wat wel mooi en goed is. Want daarin vind je wel de moed en energie om te blijven gaan, ondanks de moeilijkheden die erbij komen.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   13 december 2018

   ❤️

   Beantwoorden
 2. Anna Berg
  13 december 2018

  Geslaagde metafoor, inderdaad.

  Beantwoorden
 3. Piepow
  13 december 2018

  Klopt helemaal! Hier was het vorige zondag van dat, de uiteindelijk foto is ok maar geen mens wil weten hoe lang dat geduurd heeft 😉 Mooie foto heb je uiteindelijk wel, en dat tekstje vind ik ook prachtig!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   13 december 2018

   ❤️

   Beantwoorden
 4. Anne
  13 december 2018

  Een van de weinige blogs die ik heel graag lees. Het zal de herkenning zijn. Dank je wel.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   13 december 2018

   Wat fijn om te horen. Dank je wel ?

   Beantwoorden
 5. Tine
  13 december 2018

  Mooi!
  Niets is inderdaad wat het lijkt… De voor en na wordt meestal niet mee vastgelegd…
  Mooi tekstje ook… Kort, maar krachtig!

  Beantwoorden
 6. saskia
  13 december 2018

  Echt geslaagde foto’s en ik zou dus echt niet kunnen raden welke de welwillende broer was en wie dan weer wat minder. De boodschap op het kaartje maakt het helemaal af. Mooi tekstje!
  Weet je, wij hebben nog helemaal niets. Pubers die moeten studeren, inclusief examenpuistjes en wallen … Tja, dan wil je het hen ook niet aandoen om op de foto te gaan.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: