fbpx

Waterspelletjes om het hoofd koel te houden (zonder waterballonnen)

7 waterspelletjes zonder waterballonnen

Het is bakken en braden deze week.  Verkoeling is dan ook hoog nodig, zowel thuis als voor de leerlingen van mijn klas.  Tijd voor waterspelletjes.

Wie kan er met zo’n temperaturen nog productief zijn?  Ik niet en zeker niet in een klaslokaal waar de temperatuur sauna-normen begint aan te nemen. Gelukkig zijn wij op school niet zo’n fan van grote toetsen en hebben mijn leerlingen deze week geen toetsen meer op het programma staan. De oudste zoon hier thuis heeft jammer genoeg tot vrijdag toetsen, ocharme.Tijd om het leed wat te verzachten. Ik ging op zoek naar verfrissende waterspelletjes voor thuis en op school, waar je weinig materiaal voor nodig hebt en zonder waterballonnen.

Sponstikkertje

materiaal: spons, emmer water
Een variant op het gewone tikspel, maar nu moeten de tikkers je proberen te raken met een natte spons.

 

Spons doorgeven

materiaal: spons, emmer water
Laat de kinderen allemaal op een rij naast elkaar gaan liggen op hun rug. Hun benen houden ze in de lucht. De eerste in de rij neemt een natte spons tussen zijn voeten en geeft de spons door aan de volgende. De spons moet aan het einde van de rij raken zonder de grond te raken.
Bij een grote groep kinderen kan je hier gerust een estafette van maken. 2 of meerdere teams proberen dit om ter snelst te doen.

 

Sponsballen

materiaal: sponsen, elastiek of touw
De twee voorgaande spelletjes kan je perfect doen met gewone sponsen, maar hoe leuk is het niet als je zelf watersponsballen kan maken. Ik vond een leuke tutorial op pinterest, testte hem uit en keurde hem goed. Ideaal om samen met de kinderen te doen. De sponsballen zijn veel handiger dan waterballonnen en kan je blijven hergebruiken. En bovendien hoef je achteraf geen waterballonsnippers op te rapen uit je tuin.sponsballen diy waterspelletjes

Autorace of strandbal duwen

materiaal: waterpistool, strandbal of speelgoedautootjes
Elk kind heeft een speelgoedauto en probeert die over de finish te krijgen door met een waterstraal zijn auto vooruit te mikken. Wie eerst over de streep is, wint.
Voor een grote groep kan je een variant doen met een strandbal. Twee teams staan tegenover elkaar. In het midden tussen hen ligt een strandbal. De bedoeling is om de bal uit het midden te schieten naar het andere team toe. Een beetje zoals touwtrekken. Het team dat de bal het verst weg kan houden wint.

 

Waterschilderij

materiaal: tuinslang met vernevelaar, vrije muur
De kinderen nemen een pose aan tegen een muur. Iemand spuit hen nat met de tuinslang. Nadien gaan ze weg en blijft er op de muur een prachtig schilderij achter. Voor eventjes dan toch.

 

Flessenvoetbal

materiaal: plastic fles zonder dop per kind, voetbal
Dit is er eentje uit dat ik zelf speelde in mijn eigen kindertijd. Je sjot naar elkaar en probeert elkaars fles te raken. Wanneer je fles geraakt wordt, moet je eerst de bal gaan halen en dan pas mag je je fles terug recht zetten. Wie de volste fles heeft op het einde wint. Met een grote groep kinderen kan je best in een kring gaan staan.

 

Water doorgeven

materiaal: plastic beker voor elk kind
De kinderen staan allemaal achter elkaar in een rij. Ze houden elk een lege beker vast. De eerste vult zijn beker, brengt die over zijn hoofd en giet hem achter zijn rug leeg. De tweede in rij moet dat water met zijn lege beker zien op te vangen en geeft dit op dezelfde manier door naar de derde in rij,… Hoeveel water blijft er nog over op het einde? Dit is ook weer leuk om te doen in estafette.
Variant: met een blinddoek

 

En nu ga ik snel even afkoelen in het zwembad! Veel plezier met deze waterspelletjes!

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

2 Reacties

 1. Jo Chapeau
  22 juni 2017

  Hahaha … deze zouden mijn “grote” gasten zelfs nog leuk vinden !

  Beantwoorden
 2. Silke (spoetniksels)
  22 juni 2017

  Zalige spelletjes. Maar hier moeten ze zelf de waterballonsnippers opruimen alvorens er nieuwe volgen 😉

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: