fbpx

Ochtendhumeur en ochtendritueel…match made in hell? #boostyourpositivity

“Doe uw pyjama uit, doe uw pamper in de vuilbak, drink uw fles leeg, kom aan tafel, eet uw boterham op…” Ziehier slechts een kleine lezing uit “Eveline’s morning – commands”.

Het ochtendritueel met de Kabouters was tot voor kort echt een hele opgave. Ochtendhumeur gegarandeerd.

Onlangs kwam daar gelukkig toch een kleine verbetering in…

Uw favoriete blog doet opnieuw mee aan het Boostyourpositivity – project van Danone. De vorige editie vonden we zo leuk, dat we nu ook graag meedoen en jullie entertainen met onze verhalen rond een bepaald thema. Deze week is het thema: ontbijt.

In dat kader vertel ik jullie graag over ons ochtendritueel en het ontbijt. Ik geef jullie alvast 3 essentiële ingrediënten mee: bovenverdieping, Dora en Nutella.

Bron: http://nathy44.centerblog.net/rub-Mes-images-Dora.html
Bron: http://nathy44.centerblog.net/rub-Mes-images-Dora.html

Omdat Echtgenoot naar het werk vertrekt voordat wij wakker zijn, doe ik het ochtendritueel steeds alleen. Mijn domein, mijn regels, maar ook mijn strijd.

Vroeger nam ik de Kabouters meteen mee naar beneden als ze wakker werden. Ze waren altijd oh zo ongeduldig om hun flesje melk te drinken en dat zijn ze nog steeds.

Traditie – getrouw dronken ze hun flesje voor de tv, gezellig in hun stoeltje van DenIkea onder een dekentje. Het resultaat daarvan was echter een heel getrek en gesleur om hen klaar te krijgen. Het apathisch gestaar naar Boots, Tiko en consoorten, zorgde er echter voor dat ik twee zakken bloem aan moest kleden en aan tafel moest krijgen. En zakken bloem werken echt niet mee.

Toen besloot ik om enkele dingen aan te passen:

 1. Uit- en aankleden (zonder onderbroek en broek wegens potjestraining) gebeurt boven;
 2. TV kan, zeker tijdens het flesje, maar het programma wordt onmiddellijk gepauzeerd als er niet geluisterd wordt (dank u, Telenet!);
 3. Boterhammen worden gewoon met Nutella gegeten, het gezonde beleg zit in de brooddoos.

Sindsdien is het ochtendritueel veel makkelijker. Boven is er minder afleiding, de pauze – knop is het perfecte drukkingsmiddel en och, ik ben ook groot geworden met choco op de boterham. Ik eet ze trouwens nu nog… ah ja!

Resultaat: kinderen op tijd school. Vroeger was ik degene die zo nog rappekes met twee kinderen achter haar aan over de speelplaats holde, net na de bel. En mama zit toch iets minder futloos achter haar bureau – gelukkig gebruik ik vooral mijn brein.

Enkele kleine aanpassingen, met een grote impact: ik vind het alvast een hele verbetering.

Het enige waar ik nu nog aan werk: wat eerder uit bed rollen. Dat wordt wel nog een hele opdracht.

Hoe ziet jullie ochtendritueel er trouwens uit?

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

7 Reacties

 1. gerhildemaakt
  29 september 2015

  Goed gezien!

  Beantwoorden
 2. lunatiek
  29 september 2015

  Die pauzeknop (of gewoon de aan/uitknop wordt hier ook wel gebruikt hoor.

  Hier geen ochtendrush, omdat zoonlief een vroeg vogeltje is… soms zou ik dat anders willen, maar het voordeel is wel dat we hier meestal zonder gehaast en gezeur op tijd buiten zijn. Meestal moet ik hem zelfs nog wat inhouden om niet voor een gesloten schoolpoort te staan.

  Giel heeft ook al meteen een gezonde eetlust, dus hij eet ook meteen na het opstaan. Daarna is er vaak nog meer dan een uur om te spelen. In die tijd word ik langzaam wakker met een koffietje (en bijv blogjes lezen zoals nu) en maak ik mezelf klaar. Dan is Giel aan de beurt en dat gaat meestal vlot (hij heeft immers al een hele tijd kunnen spelen en wil ook graag naar school). Gaat het toch wat moeizamer, ben ik nog steeds niet opgejaagd omdat we altijd aan de vroege kant zijn en dus nog reserves hebben. Dat gevoel van reserves maakt ook veel verschil vind ik…

  Beantwoorden
 3. Melanie
  29 september 2015

  Herkenbaar je eerste stukje, eet door, doe dit, doe zus, hihi…
  Hier heb ik eigenlijk sinds school begon vd oudste 1 regel gesteld; geen televisie! Juist om de redenen die jij noemde…ze eten niet door, zijn afgeleid…In huize hier is het wakker worden, allemaal aankleden…boterhammen opeten (papa smeert deze en zet deze klaar in n folietje met beleg wat ze bestelde de vorige avond), drinken, tandenpoetsen (met tandenborstels die al beneden staan..scheelt weer ritje naar badkamer boven, spullen in tas en gaan met die banaan. Ondanks dat ik geen opsta/ochtendmens ben, gelukkig bijna altijd op tijd geweest. Een dag al racend beginnen is niks…
  Fijn dat je gevonden hebt wat helpt! Scheelt al een stuk dan 🙂

  Beantwoorden
 4. Patricia
  29 september 2015

  Klinkt bekend! Maar de tv komt bij ons ’s morgens niet op te staan want anders zouden we (nog) later gereed geraken dan nu het geval is, denk ik. ;o)
  Omdat de ochtend zo goed als altijd meestal ook voor mijn rekening is, heb ik ook wat moeten zoeken naar wat werkt en wat niet. En da is: in de badkamer ons volledig klaarmaken, naar het toilet gaan, dan beneden in de gang meteen schoenen aandoen en jas meenemen naar binnen en dan een boterham eten en melk drinken. Geen ontbijtgranen meer, dat duurt langer en resulteert meestal in kuiswerk. Ik heb nu eenmaal geen propere eters in huis. 🙁 Als ze dan nog honger en zin hebben en we hebben nog wat tijd over dan kunnen ze nog een Petit Gervais (of Danonino, zoals dat nu heet…) eten. En ondertussen maak ik de boterhammen en boekentassen klaar.
  Maar zo heeft ieder zijn eigen routines aangepast aan zijn kinderen. Vroege vogels vergelijken met kindjes die gegarandeerd een ochtendhumeur hebben gaat nu eenmaal niet.

  Beantwoorden
 5. Judith (Dietemiet)
  29 september 2015

  Tv en choco, dat heeft altijd al gewerkt 🙂 Fijn stukje!

  Beantwoorden
 6. Kim
  2 oktober 2015

  Hier doen Dora en indien nodig de pauzeknop ook hun werk sinds 1 september! De papa smeert de boterhammen terwijl ik de kinderen aankleed (melkdrinkend en/of tv-kijkend :-)). Tot nu toe werkte dat feilloos!

  Beantwoorden
 7. […] week gaat het over de ochtend en het ontbijt. Eveline deelde dinsdag al haar ochtendroutine en vandaag voeg ik mijn ervaringen daar graag aan […]

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.