fbpx

Rood kan niet voor jongens…

Een moeder toont in een facebookgroepje ivm naaien een foto van haar zoon met een short aan.  De short was vorig jaar van de dochter geweest, maar werd voor haar te klein.  Haar zoon wilde nu de short inlijven in zijn kleerkast.  De moeder vroeg of dit kon. Het gaat om deze foto:11350535_10206824387508744_135327085223690793_n

Vooral de eerste commentaar deed me bijna verslikken:

“Nee, en vooral omdat er een rood randje langs de zak zit.  Als je dit met donkerblauw afwerkt zou het wel kunnen.  Zo is het een meisjesbroek.”

“Huh???” Dat was de eerste spontane reactie die in mij opkwam.  Ik was er me niet bewust van dat er mensen rondlopen die rood niet vinden kunnen voor een jongen.  Daar val ik toch een beetje van omver. 

Gelukkig opperde de meerderheid van de reageerders, samen met mij, dat dit wel kan voor een jongen.  Dat kleur niet alleen voor meisjes is en dat jongens zelfs roze mogen dragen.  Halleluja!  Het is altijd leuk om even te weten dat je er niet alleen zo over denkt.

Er zijn onder de blogs trouwens verschillende grensverleggers als het over jongenskledij gaat. Je ziet op verschillende naaiblogs al het teen en tander verschijnen waar de mevrouw-die-rood-niet-leuk-vindt-voor-jongens haar tenen van zouden gaan krullen. 

Kijk maar eens hier, hier en hier.  De bloemenhemdjes voor jongens zijn lang geen uitzondering meer en de exotische prints die je nu in de kledingcollecties ziet, kan ik alleen maar toejuichen.  En ik kan u al vertellen dat er hier een paar gestikte stuks liggen waarbij ‘conservatieven’ een zonnebril moeten opzetten.  Of oogkleppen dat mag ook.  Ik ben namelijk niet vies van wat geëxperimenteer. Soms valt dat mee, soms valt dat tegen.

Wees gerust ik heb niet de bedoeling om een actiecomité op te richten. Er zijn veel mensen die een voorkeur hebben voor een bepaalde kledingstijl. Heel persoonlijk allemaal en ik kan dat alleen maar toejuichen.  Alleen ben ik mij er niet altijd bewust van dat sommige dingen die ik voor jongens vind kunnen, bij anderen een wenkbrauw – of twee – de lucht in krijgen. theo zonen 09

Zelfs manlief zijn wenkbrauwen gaan hier af en toe de lucht in als hij me met een stofje ziet thuiskomen waarvan ik zeg dat het niet voor mij is maar voor de koters.  Vorig jaar heb ik echt een strijd moeten leveren om een Theo te maken met fuchsia hoekjes.  Ik kon hem overtuigen nadat ik hem had verzekerd dat het subtiel ging zijn. 

Zo doe ik meteen ook mijn tactiek uit de doeken.  Langzaamaan de grenzen verleggen: een beetje roze, één bloempje, wat meer bloempjes,… De parabel van de kikker en het langzaam opwarmende water.  En nu maar hopen dat hij hier niet komt lezen 😉

Merken jullie ook wat van vooroordelen over kleuren en kledij voor jongens?  Durven jullie de zonen alle kleuren aan doen?  Of bloemenprints? Of laten jullie rood, roze en paars links liggen? 

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

17 Reacties

 1. 3-jongensmama
  13 juni 2015

  Ik heb 3 zonen en geen dochter dus ik laat me ook graag gaan :-)). Ik heb smalle jongens en voor broeken kijk ik soms zelfs in de meisjescollectie ( maar dat mogen zij wel absoluut niet weten :-))) Waarom dat ooit gelanceerd is dat roze enkel voor meisjes is??? De jongste hier ( 5 jaar) zijn lievelingskleur is roze en hij vroeg vorig jaar een dekbed van Mega Mindy :-). En het verkleedpak ligt hier ook te blinken :-).

  Beantwoorden
 2. Saskia SSeWS
  13 juni 2015

  Alleen mijn mondhoeken gaan hier van opkrullen. Het hemdje is prachtig! De short is cool! Tuurlijk kan dit. Hoewel het toch ook wat met het modebeeld te maken heeft hé. Zo denk ik vaak dat we met ons printbroeken en jumpsuits ooit een pyjamagevoel zullen hebben!
  is het stofje van het hemd nog ergens te verkrijgen?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   13 juni 2015

   Hey Saskia, dat hemdje maakte ik enige tijd geleden. Meer info over de stof vind je in deze post: https://nononsonsmoms.wordpress.com/2015/02/16/jongensoutfit-tropical-style-2/ . Het stofje kwam van Liesellove

   Beantwoorden
   1. saskia ssews
    13 juni 2015

    Bedankt! Ben al even gaan piepen, maar jammer, het blijkt het enige stofje van free spirit te zijn dat niet meer leverbaar is. ;(
    ‘k Zal het in de gaten moeten blijven houden!

    Beantwoorden
 3. xohanax
  13 juni 2015

  Weg met het seksisme! Van dergelijke commentaren gaan mijn tenen krullen! Ik kan er vaak niet bij dat er echt nog mensen zijn die zo denken. Dan mag een meisje in principe geen blauw dragen ook hé. Mijn jongens mogen alles dragen wat ze leuk vinden, lopen hier maar al te graag rond met mijn pumps aan hun voeten, hebben een keukentje en hebben zelfs een pop om voor te zorgen 🙂
  Ik maakte ook dit leuke hemdje https://xohanax.wordpress.com/2015/04/28/een-doordeweeks-projectje/ en kreeg in een facebookgroepje ook de reactie “gewaagd voor een jongen” hoezo gewaagd?? Ik vond dit, volgens mijn normen dan, totaal niet gewaagd 😀

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   13 juni 2015

   Oh dat is ook een leuk hemdje, seg!

   Beantwoorden
   1. xohanax
    13 juni 2015

    Dank je 🙂 Ik had er bij deze zelfs niet bij stilgestaan dat er bloemetjes op stonden.

    Beantwoorden
 4. inspinration
  13 juni 2015

  Oh fijn deze post! Ik heb een zoon die dol is op roze en vol afgunst naar de bloemenknopen van zijn zussen kijkt. Ik doe mee aan je poging tot grens verleggen 🙂

  Beantwoorden
 5. Fruits de Mère
  13 juni 2015

  Haha!
  Tja, ik vind dat alles kan, zolang dat de persoon er mee ‘staat’; of dat nu een meisje is of een jongen

  Beantwoorden
 6. laurencelebon
  13 juni 2015

  Amen! 🙂

  Beantwoorden
 7. luckymieke.blogspot.be
  13 juni 2015

  Helemaal mee eens 🙂

  Beantwoorden
 8. Sylvia
  13 juni 2015

  Hier ook een fan zachte kleurtjes voor zowel de zoon als dochter!

  Beantwoorden
 9. Proud
  13 juni 2015

  Ik vind het kunnen!ik zie dat ook graag,rood, bij beide geslachten.
  Dat short van op de foto,sorry het is zeker voor beide draagbaar!
  Ik ben zelf aan een kleedingstuk voor mijn zoontje bezig die (gedurfd)is..zal wel mss negatieve commentaar over krijgen… (zeker van de papa):-D

  Beantwoorden
 10. Myriam
  13 juni 2015

  Mijn zoon en dochter hebben jammer genoeg géén oren meer naar wat de mama leuk vind…en zweem van roze zou zoonlief al doen verbleken….

  Beantwoorden
 11. Ellen Naait
  13 juni 2015

  Ik vind het prachtig!!
  Ik heb 2 jongens en daar zitten ook bloemenprints, ananassen enzoverder in hun klerenkast.
  Roze hebben ze niet, maar ik vind het wel kunnen voor jongens (ik zou persoonlijk dan niet voor barbieroze gaan want dat vind ik wel echt nog voor meisjes), maar een variant van fushia gecombineerd met iets anders kan zeker wel voor mii!
  Doe zo verder zou ik zeggen ;))

  Beantwoorden
 12. nobutterfly
  14 juni 2015

  amai, dat is echt wel een klein randje rood om over te vallen, vooral omdat de rest van de broek wel blauwe strepen heeft! Mijn nichtje zweert bij blauw, heeft ze afgekeken van haar neefje en ze wil zeker geen megamindy zijn, nee, zij is megatoby! Dus ja, meer kleuren voor iedereen en meer bloemen, veel meer bloemen!

  Beantwoorden
 13. Isabelle
  3 september 2015

  zo kregen we enkele jaren geleden van ongeveer de hele familie te horen dat zoonlief echt niet met een pop mocht spelen. Een jaar later een roos poppenbuggytje voor 5 euro op een marktje, dat was nog erger! Het keukentje van de sint, dat kon toch echt niet??? En dit jaar….dit jaar wordt de turnles aangevallen. Want turnen is voor meisjes!
  Ik had alvast 3 erg tevreden jongens na hun eerste les, die ze trouwens deden in een sponsen broekske dat zorgde voor extra tuimelkracht!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.