fbpx

Prioriteitentijd #boostyourpositivity

Wat zijn je lifehacks, je shortcuts?  Dat is de opdracht van deze week voor #boostyourpositivity.

Je wordt precies om de oren geslagen met gezinnen waar alles op wieltjes verloopt.  Waar moeders naast een job ook nog wekelijks koekjes bakken met hun kinderen, elke toneelvoorstelling gaan bekijken, steeds een ordelijk huis hebben en nog tijd vinden om te sporten.  Niet te vergeten dat de kinderen van die moeders ook nog de perfectie benaderen in voorbeeldig gedrag, leergierigheid,…

Awel, bij ons loopt dat dus niet zo. De bovenstaande foto van twee jaar geleden vat dat goed samen. Ik was toen eventjes de was boven gaan wegleggen. *zucht*

De volgende quote past goed bij mijn visie op ‘het leven’: nobody is too busy

Prioriteiten dus.  Mijn prioriteiten zijn:

 • Tijd voor de koters
 • Tijd om te sporten
 • Tijd om creatieve dingen te doen
 • Tijd voor manlief en het gezin in het algemeen

Wat lees je dus niet:

 • Tijd om elke dag vers te koken
 • Tijd om mijn huis rommelvrij te maken
 • Tijd om te kuisen

Mijn lifehacks bestaan er dan ook uit om zoveel mogelijk tijd te kunnen besteden aan mijn prioriteiten en zo weinig mogelijk aan de huishoudelijke verplichtingen.

Mijn ultiemste lifehack: Tijd kopen

We namen de beslissing om tijd te kopen toen KoterA werd geboren.  Ik ging halftijds werken. Het kost veel, maar de voordelen wegen voor ons niet op tegen het nadeel van de prijs:

 • De koters met de fiets naar school doen en te gaan halen
 • Bij zieke koters is er al een kleiner opvangprobleem
 • Weekends die vrij met het gezin besteed kunnen worden
 • Tijd voor hobby’s

Doordat Manlief lange werkdagen heeft, sta ik er door de week vaak alleen voor.  Het huishouden komt hoofdzakelijk op mijn bord terecht.  Nu kan ik de huishoudelijke taken doen tijdens de dagen dat ik thuis ben en hoeven we daar ons weekend niet aan te verspillen.  De weekavonden worden meestal gebruikt om te sporten.

Welke andere lifehacks heb ik om de minder-leuke-dingen te beperken in tijd?wunderlist
 • wunderlist: Een gratis to-dolist app die je op je tablet, smartphone en pc kan raadplegen. Hij synchroniseert automatisch.  Het voordeel is dat je lijstjes kan delen.  Zo deel ik een lijst met Eveline ivm de blog en een lijst met boodschappen met Manlief.  Als hij zonder scheerschuim zit, zet hij het in de lijst.  Ik zet er zelf ook de dingen in waar ik aan denk.  Zo vergeet ik nooit meer iets in de supermarkt.  Verder gebruik ik het ook om mijn huishoudelijke taken en werk te plannen.
 • sport inplannen in google agenda: Zo weet iedereen van het gezin wanneer er aan sport gedaan wordt en ziet manlief ook dat hij dan niet mag weggaan.minion cleaning quote
 • kuisen wanneer het vuil is: Ik heb het ook nog gedaan, op een vaste dag met nat kuisen tot ik er de onnozelheid van inzag.  Wanneer ik het nu niet meer om aan te zien vind, begin ik er aan.  Uiteraard na het eerst nog wat uit te stellen.  Je wil niet weten wanneer ik het laatst de ramen kuiste.  Denk maar in semesters.
 • etentjes bij familie niet afslaan: Dat is weer een keer minder de vraag ‘Wat eten we vandaag?’ beantwoorden.
 • diepvriesmaaltijden, ook van de kant-en-klare soort. Donderdag is hier standaard pizzadag.
 • weinig strijken: Ik strijk zeeeeer weinig.  Veel minder dan vroeger.  Wanneer je de dingen netjes opvouwt en in de kast legt, strijkt dat zichzelf.  Ook van dingen waarvan je denkt dat het niet goed meer komt.  En als het echt niet goed komt, kan je nog steeds rap het strijkijzer bovenhalen.  Het enige wat hier steeds gestreken wordt zijn de hemden van Manlief en de koters.  Zakdoeken strijk ik enkel nog als de verkoudheden achter de rug zijn.  Keukenhanddoeken vouw ik op.
 • ergernissen ludiek aanpakken: Een ergernis ten huize An: kleding (vooral sokken) die uitgetrokken worden door de mannelijke bewoners en in de averechtse toestand in de linnenmand gegooid worden.  Ik plooi sokken op zoals ze uit de wasmachine komen.  Allebei rechts, rechts en averechts, beide averechts… maakt niet uit.  En raar maar waar, sindsdien zijn er opvallend minder averechtse stuks in mijn wasmachine te bespeuren.didymos draagdoek
 • draagdoek: Nu gebruik ik hem niet meer, maar man dat ding heeft hier zijn werk gehad.  Het heeft gemaakt dat ik de babytijd overleefd heb.  De 16 maanden oudere KoterS gebruikte zijn broer graag om te poken, pitsen, bovenop te gaan liggen, slaan,…  Ik gooide één van de twee op mijn rug en ging ‘rustig’ verder met koken of ander huishoudelijk spul.
 • zelfstandigheid van de koters aanmoedigen: De koters hebben hier thuis wat taakjes.  Vroeger maakte ik hun boektasjes leeg, tot mijn frank viel dat ze dit op school ook zelf moeten doen.  Dus sinds toen maken ze zelf hun boekentas leeg, vervangen ze rollen toiletpapier, doen hun schoenen in de kast, ruimen mee af,…
 • tweelingstiksel bij naaien: Ik wind nooit een tweede spoel op als ik met een tweelingnaald stik. Ik gebruik het spoel in dezelfde kleur als tweede draad en voor de onderdraad neem ik een spoeltje met een andere kleur uit mijn doos.  Niemand die het ziet.
 • sporten @ home bij gebrek aan een babysit.  Meestal rekenen ik op Manlief als babysitter om te kunnen sporten.  In het geval dat die niet kan, sport ik thuis als de koters in bed liggen. Je kan tonnen oefeningen vinden op internet. Vergeet ook de youtubefilmpjes niet.  Geen excuus meer.

 

Voilà, dat waren ze.  Er zijn er waarschijnlijk nog, maar soms zijn dingen zo vanzelfsprekend dat je ze niet meer ziet.  En mannen die hun sokken niet deftig in de was gooien… Wees gewaarschuwd!! 3:-)

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

14 Reacties

 1. inspinration
  21 februari 2015

  Onze kinderen en ik hebben standaard veschillende sokken aan en mochten ze een keer dezelfde zijn dan is het van dat ene paar waar ik 10 paar dezelfde van kocht. Als wij opruimen dan vragen de kinderen wie er op visite komt (we hebben regelmatig eters dus dat houd het huishouden mooi in de hand) en een tweelingnaad met twee verschillende lijnen stiksels kan ook leuk zijn, ik kreeg deze week zeer lovende reacties 😉

  Beantwoorden
  1. An @nononsonsmoms
   21 februari 2015

   Dat tweelingstiksel had ik al gezien… dat ga ik zeker eens proberen.

   Beantwoorden
 2. Ilse
  21 februari 2015

  Zaaaalige tekst! Ik kan me bij heel veel van wat jij zegt in terugvinden 🙂 En wij hebben hier dan maar 1 koter rondlopen, maar telt soms wel voor 2 of 3 😉

  Ik strijk ook vele minder dan vroeger, mooi opvouwen is idd quasi gelijk aan strijken 🙂

  Beantwoorden
 3. Myriam
  21 februari 2015

  Super blogpost. Fijn dat ik niet de enige ben bij wie het huishouden soms wat vierkant draait…

  Beantwoorden
  1. An @nononsonsmoms
   21 februari 2015

   Maar neen gij… Vierkant is het nieuwe rond ?

   Beantwoorden
   1. Myriam
    21 februari 2015

    Hahaha dan ben ik helemaal in

    Beantwoorden
 4. Mieke Augustyns
  21 februari 2015

  Superpost! En zoooo herkenbaar 🙂 Ik werk ook halftijds en daarmee koop je inderdaad heel veel mee!

  Beantwoorden
 5. Jantine
  21 februari 2015

  Ik heb je genomineerd voor de Liebster Award 🙂 http://www.eccentriclady.nl/?p=1350

  Voor mij is het al herkenbaar zonder dat ik zelf kinderen heb. (Tegen de tijd dat ze wel komen wordt een draagdoek voor mij ook een eerste levensbehoefte denk ik!)

  Beantwoorden
 6. Liese
  22 februari 2015

  Als je je bedenkt:fulltime werken tgo parttime of 4/5e, in feite doe je bijna verlies. Veel fulltimemensen hebben een poetsvrouw of doen hun strijk weg, ze hebben meer kinderopvang nodig en wie geen uitgebreid netwerk heeft om zieke kindjes te herbergen moet ook verlof opnemen om thuis te blijven voor hen.

  Beantwoorden
 7. Patricia
  22 februari 2015

  Leuke post, en héél herkenbaar! Je leert vanzelf relativeren en prioriteiten stellen als je weer eens uitgeteld in de zetel ploft. Maar er zitten nog wat leuke tips tussen, die de moeite waard zijn om te proberen.

  Beantwoorden
 8. Dietemiet
  24 februari 2015

  Toch weer een paar tips opgedaan! Zeg, en dat online sporten: misschien moet je daar eens over bloggen. Ik zou daar ook mee willen beginnen, maar weet niet waar ik het best start.

  Beantwoorden
  1. An @nononsonsmoms
   24 februari 2015

   Dat is idd een goed idee. Ik noteer het alvast in mijn bloginspiratiehoekje op wunderlist 🙂

   Beantwoorden
 9. Ellen
  2 maart 2015

  Heeeeel herkenbaar!
  Schitterende tip ivm die kousen:)) ga ik thuis eens proberen;)

  Beantwoorden
 10. […] las de mooie post van An en dan lees ik vol bewondering over prioriteiten stellen en “lifehacks”. Dat is een mooie naam […]

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: