fbpx

“Boe-khjes jezen!”

In de zomer ‘t liefst aan het zwembad of op het strand…eerst even in het water en dan nestelen op een ligstoel met een goed boek: heerlijk! In de winter liever gezellig in de zetel met een dekentje…een boek past bij elk seizoen.

Ondanks het feit dat ik zelf nog maar weinig tijd vind om te lezen, zou ik graag mijn liefde voor het lezen van boeken toch graag doorgeven aan mijn kinderen.

Dus hop…naar de bibliotheek.

We waren er best al in geslaagd, Echtgenoot en ik, om de interesse van de Kabouters voor boeken te wekken. Ze hebben een paar prachtige prentenboeken gekregen van de familie, ze mogen zoveel in boekjes kijken als ze willen en de boeken met geluidjes zijn toppertjes om die interesse aan te wakkeren. Wel honderd keer: “toetaaatoeetaaatoeeeetaaaaaa”.

Boekjes met flapjes zijn ook een succesverhaal. Wel duizend keer: “Mama, kijkis, KIJKIS” (En ja, dat moet aan elkaar geschreven worden, anders heb je het enthousiasme niet meteen mee…)

Boeken

Bij de potjestraining horen steevast ook boekjes…al houd ik dan ook altijd de vochtige doekjes in de buurt. Je weet namelijk nooit waar zo’n boekje dan belandt…

Het is ook het enige “speelgoed” dat – voorlopig – op hun kamer te vinden is. Niet zozeer een bewuste keuze in het begin, maar nu eigenlijk wel. Al zal ik dat niet kunnen volhouden indien ik mijn woonkamer nog be-woon-baar wil houden.

Boeken lezen vind ik echt belangrijk. Ik vind het zo belangrijk om hun dat stukje “cultuur” mee te geven. Ze lezen ze dan waarschijnlijk wel op e-readers en niet meer op papier, maar dat maakt me niets uit.

Ik wil op die manier ook hun fantasie stimuleren, want geef toe, Hagrid heeft er in mijn hoofd nooit uitgezien als in de film. En nu ziet ‘ie er alleen nog uit als Robbie Coltrane met een lange baard….ergens best spijtig.

Alleen Mr. Darcy van de BBC – reeks ‘Pride and Prejudice’, die kan nooit beter zijn in het eigenlijke boek dan dat hij is op tv, maar dat geheel terzijde!

Net voor hun tweede verjaardag, kregen de Kabouters een uitnodiging van de bibliotheek om eens een kijkje te komen nemen.

Die kans liet ik niet liggen, want ik bedacht me dat dat ook de manier is geweest hoe mijn ouders het aangepakt hebben om ons boeken te doen lezen: een lidkaart van bibliotheek.

En zo kon ik zelf misschien ook opnieuw wat beginnen lezen.

We gingen langs en ik schafte me meteen 3 lidkaarten aan: eentje voor mezelf en 2 voor de Kabouters.

Lidkaarten

De kinderen kregen een rugzakje met een prentenboek in: “Knuffelkoe” van Ilse Heylen…ze zijn ondertussen zo dol op het boek dat een oude koeienknuffel van mij Moe is gedoopt en een kleinere versie Mie.

Moe&Mie

En wat kost dat, zo’n lidkaart? 5,00 EUR jaarlijks lidgeld betaal je als volwassen voor een lidkaart van de bib. Onder de 18 of boven 65 jaar, betaal je geen lidgeld.

Met de lidkaarten van de Kabouters kan ik 10 boeken uitlenen voor 3 weken, mooie prentenboeken met leuke verhaaltjes. En nog dvd’s, als ze iets willen. Zij blij en ik blij want dan hoef ik niet al die dvd’s van Studio100 in huis te halen. Voor mezelf 5 boeken en/of tijdschriften.

Ik ga niet verder in op de andere uitleen – regels want deze verschillen van bib tot bib. Kijk even op de website van jouw bib om te kijken hoe het precies werkt.

Als we boeken gaan kiezen, mogen de Kabouters altijd mee. Ik moet eerlijk toegeven dat er de éne keer al wat meer interesse is als de andere. Ze snappen het concept niet helemaal goed en vooral het stil zijn, daar hebben ze veeeeeeel moeite mee.

Voorbije zaterdag hebben ze elk wel eens over de grond liggen rollen en brullen. We hebben ze zo ongeveer naar buiten moeten slepen. Maar als ik thuis ben, ben ik toch blij. Al elke dag hebben ze in de boeken van de bib gekeken en ze hebben ook al naar ‘Piet Piraat en de betoverde kroon’ gekeken.

Ze vinden het allemaal geweldig.

Enige minpuntjes:

 • Ik slaag er niet in mijn ontleende boeken uit te lezen – ellende die Allende;
 • 3 weken zijn zo om, dus opletten met de boetes, zeker als je “maar” een week hebt voor de dvd’s.

Maar dat zijn vooral werkpuntjes voor mama en papa!

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

6 Reacties

 1. Valérie
  18 februari 2015

  Mr Darcy… volledig mee eens ….
  De bib een werkpunt voor 2015

  Beantwoorden
 2. inspinration
  18 februari 2015

  Fijne post. Daar heb je zeker een punt dat als je iets een keer gezien heb, dat inderdaad in je hoofd vast blijft steken. Als ik een trailer zie van een film die me interessant lijk en ik hoor dat er een boek van is, dan lees ik graag eerst even het boek. De hoofdpersonen zien er in mijn hoofd dan gewoon zo uit als in de trailer. Ik geniet prima van een film als ik het boek al gelezen heb, maar als ik eerst de film zie, dan nog het boek lezen doe ik zelden.

  Beantwoorden
  1. Eveline
   18 februari 2015

   Zelfde hier, eens de film gezien, komt het boek lezen er zelden van.

   Beantwoorden
 3. Myriam
  18 februari 2015

  Wij legden overal in huis boeken en stripverhalen. Dat was geen moeite want we zijn zelf fervente lezers. En de kinderen zijn dat nu ook. Alleen voor mij is het wat moeilijk om nog veel te lezen. Ik kan me zo moeilijk concentreren…

  Beantwoorden
 4. Patricia
  22 februari 2015

  Goed idee! Ik heb nog niet de moeite gedaan om naar de bib te gaan en een deel boeken uit te lenen maar misschien moet ik er toch eens aan beginnen…

  Beantwoorden
 5. Nat
  25 februari 2015

  Wij gaan zelfs naar 2 bibliotheken (waaronder ook die van Aarschot) en dan moeten we soms nog boeken terugleggen omdat er geen plaats meer is op de 4 kaarten 🙂

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: