fbpx

Roadtrip door IJsland – onze route – deel 2

Hupla, vandaag het tweede deel van onze reisroute door IJsland. ‘Especially for you’ zou Kylie zeggen.

Algemeen

DAG 8 – Mývatn – Askja

Vandaag rijden we het binnenland in en staan er voor het eerst river crossings op het programma. De park ranger gaf gisteren zijn fiat en wist te vertellen dat de weg naar Askja vlot te bereiken was.
Omdat het onze eerste river crossings zullen zijn besluiten we om via de F905 en de F910 naar Dreki te rijden en niet via de F88. De F88 staat bekend voor één diep river crossing en het lijkt ons verstandig om toch eerst wat ervaring op te doen.

Na tientallen kilometers door het onherbergzame binnenland komen we aan de eerste rivier waar er een file staat. Er blijkt wat gaande en dus stappen we uit om poolshoogte te nemen. Blijkbaar zou de brug over de gletsjerrivier enkele kilometers verder gesloten zijn. Vreemd, want de park ranger zei er ons gisteren niets van. We bellen de park ranger opnieuw en die bevestigd wat we al vermoedden. De brug die dicht is, is gewoon een poort voor wildlife die je zelf moet openen en sluiten.

Aangezien we de meest voorbereide toeristen bleken van het hele gezelschap, mochten we zowaar al de auto’s voor ons voorbij steken. Volgens mij hadden de chauffeurs toch een beetje last van koudwatervrees.

eerste stop: Askja

Enkele kilometers voor de Dreki hut reden we een park ranger tegemoet die prompt uitstapte met wat folders, ons welkom heette en ons informeerde over de weg naar Askja. De autoweg bleek terug sneeuwvrij maar het wandelpad was nog helemaal besneeuwd. Door de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen was het ook verboden om te baden in het warme kratermeer.

Het was 2,5 km te voet ploeteren door sneeuw om er te raken, maar het was echt de moeite waard. Een landschap van zwarte rotsen bedolven onder de sneeuw en dan dat mooie azuurblauwe kratermeer.

Overnachten doen we in de berghut Dreki aan de voet van de Askja. We hebben pech want er logeert net vannacht een grote groep Italianen. Dat wil zeggen dat we onze kamer zullen moeten delen met een dertigtal Italianen. We rollen onze slaapzak (met 4 naast elkaar) uit in een apart hoekje van de kamer waardoor het er toch verrassend gezellig is.

Dreki hut – berghut ( 1 nacht) – slaapzaal met gemeenschappelijk sanitair en keuken


DAG 9 – Askja – Egilsstaðir

We rijden terug naar het noorden, want vandaag staat onze walvistocht opnieuw ingepland. Dit keer nemen we wel de F88 en gaan we voor de grote river crossing. ’s Morgens checken we nog even bij de ranger. Het water staat vandaag 50 cm en dat is prima te doen met onze Landcruiser.

eerste stop: Herðubreið

We zien voor het eerst sinds lang een streepje zon en besluiten om te genieten van onze terugweg naar de beschaving. We stoppen even om de tafelberg Herðubreið in ons op te nemen. En we houden een pauze aan de gletsjerrivier waar het water met een immense kracht en snelheid door stroomt.

Eenmaal terug aan de ringroad is het bijna middag en besluiten we even met de organisatie van onze walvistocht te bellen. Helaas, er is nog geen enkele boot mogen uitvaren in de voormiddag en ook de prognoses voor de namiddag zien er niet goed uit. Omdat we een omweg van 4 uur moeten maken, wordt in overleg met de organisatie besloten om te annuleren en worden we op de refund-lijst gezet.

We zetten onze weg verder richting het oosten.

tweede stop: Stuðlagil

Omdat we nu van een andere richting komen dan gepland, passeren we toevallig aan Stuðlagil. Normaal is dat een mooie blauwe rivier die door een canyon stroomt van basaltkolommen. Maar door de overflow van de stuwdam stroomopwaarts is het water nu grijs. We besluiten niet af te dalen naar de canyon en rijden terug het binnenland in.

derde stop: een warm badje

Onderweg komen we nog een warmwaterbron tegen en besluiten daar maar even te relaxen. In de regen. What else!

Ásgeirsstaðir Holiday Homes ( 1 nacht) – mooie houten cabins met alles erop en eraan. Deze accomodatie vonden we echt een aanrader. Zo gezellig!


DAG 10 – Egilsstaðir – Höfn

eerste stop: Seyðisfjörður

Een prachtig dorpje waar de ferry van Europa aankomt. Als je met je eigen wagen IJsland wil verkennen kom je hier dus toe. Het kerkje met de kleurrijke regenboogweg is de favoriet.

tweede stop: Hengifoss

Het is een stevige klim naar de Hengifoss waterval. Onderweg krijg je al een voorsmaakje van een andere waterval die ook al zo impressionant is. Langzaamaan wordt het pad minder steil en komt de Hengifoss in het zicht.

derde stop: Öxipass

Vandaag is het een lange rit naar onze volgende slaapplaats. We besluiten om een stukje af te snijden via de Öxipass (weg 939) en dat blijkt een goede keuze, want we worden getrakteerd op prachtige uitzichten onderweg. Eénmaal over het hoogste punt, krijgen we er nog zicht op zee bovenop.

Voorbij de Öxipass volgen we terug de ringroad die langs verschillende fjorden slingert. Op deze manier is die lange rit zo om.

vierde stop: Höfn

We stoppen in Höfn om wat te eten, want na de stevige wandeling van daarstraks en de lange autorit kunnen we wel wat calorieën gebruiken.

Vagnsstaðir Hostel  (1 nacht) – een kamer met 2 stapelbedden en gemeenschappelijke toiletten en keuken. En muren van karton waardoor het leek alsof we gewoon op de gang sliepen. Goedkoop maar niet voor herhaling vatbaar.


DAG 11 – Höfn – Skaftafell

eerste stop: Jökulsárlón

Aangezien we toch wakker zijn door de kartonnen muren besluiten we maar om snel te ontbijten en in te pakken. We staan dan ook heel vroeg aan Jökulsárlón waar de afgebroken stukken gletsjer als ijsbergen richting oceaan drijven.

tweede stop: Diamond Beach

De stukken gletsjerijs spoelen nadien weer aan op Diamond Beach en dat is echt de moeite waard. Het ligt er vol met blokken ijs op het fijne zwarte zand. De kinderen amuseren er zich lang met het wegrennen van de golven. Totdat er eentje de situatie verkeerd inschat en getackeld wordt door een ijsblok. Natte broek, natte schoenen en natte sokken. Gelukkig niets wat de autoverwarming niet kan oplossen.

De rest van de dag vullen we op met het bezoeken van de verschillende gletsjertongen van de Vatnajökull gletjser die bijna 10% van IJsland bedekt.

derde stop: Heinabergsjökull

vierde stop: Fláajökull

vijfde stop: Kvíárjökull

zesde stop: Svínafellsjökull

Svínafellsjökull is de laatste gletsjertong van de dag die we bezoeken. We logeren in het hotel vlak aan de gletsjertong vanwaar er een wandelpad vertrekt.

Hotel Skaftafell ( 2 nachten) – Bij de duurste accomodaties van de hele trip, je betaalt voor de gunstige ligging. We sliepen in een nieuwe vleugel van het hotel en konden de luxe na de nacht in de kartonnen doos wel waarderen.


DAG 12 – Skaftafell

eerste stop: Skaftafell National Park – gletsjertocht

De enige activiteit die we van thuis uit boekten, staat vandaag op het programma: een gletsjerwandeling en nadien een boottochtje tussen de ijsblokken op het gletsjermeer.

Bij aankomst kregen we stijgijzers en een ijsbijl en werden we met een busje naar een gletsjer in de buurt gebracht. Eentje waar wat minder wind stond, want die blaast vandaag ook weer erg strak.

Het was de eerste keer dat de kinderen op een gletsjer stapten en daar keken ze wel erg naar uit. De oudste zoon was helemaal fan van onze gids en haalde zijn beste YouTube-Engels boven om met de man een praatje te slaan.

Onderweg bezochten we ook nog even een ijsgrot, waar we zicht hadden op ingesloten luchtbellen van miljoenen jaren oud. Het spreekt tot de verbeelding.

tweede stop: Svartifoss

Onze boottocht op het gletsjermeer werd, zoals we verwachtten, geschrapt wegens de strakke wind. Om het verdriet wat te verwerken besloten we het Skaftafell Nationaal Park verder te verkennen. We besloten te wandelen naar de Svartifoss waterval.

We kozen voor de wandeling via het ‘moeilijk’ pad. ‘Moeilijk’ betekent gewoon niet geplaveid met stenen en dus ook geen Aziaten. Een relatief rustige wandeling waar we kunnen genieten van de prachtige natuur.

De zon begint als bij wonder te schijnen en door de inspanning van het stijgen, kunnen we zowaar zelfs even onze trui uitdoen en in T-shirt verder wandelen.

derde stop: vuurwerk Jökulsárlón

Eén keer per jaar vindt er een vuurwerk plaats op het gletsjermeer Jökulsárlón ten voordele van de IJslandse Reddingsdienst. En wij waren er bij! Het was kort, kracht en pure magie.


DAG 13 – Skaftafell – via Laki – Kirkjubæjarklaustur

Vandaag trekken we terug het binnenland in om Lakagígar te bezoeken. Dat is een spleetvulkaan van 22 km lang. De laatste uitbarsting dateert van 1783 en duurde 9 maanden lang. Het was de grootste uitbarsting in de IJslandse geschiedenis en had desastreuze gevolgen voor de bevolking.

Voor we vertrekken stoppen we ook weer even in het bezoekerscentrum om te informeren naar de stand van de rivieren. We krijgen groen licht én de tip om zeker de wandeling van Tjarnargígur te doen.

eerste stop: Laki

De eerste stop op onze route en ook hier worden we weer opgewacht door een park ranger die ons de nodige uitleg en informatie verschaft. We beklimmen de Laki, dat is de grootste vulkaan op de vulkanenrij en genieten van een prachtig uitzicht.

tweede stop: Tjarnargígur

De aanrader van het bezoekercentrum is ook echt een aanrader. Het is een wandeling van 4 km door de met-water-gevulde vulkaankrater en de prachtige lavavelden. Alles is begroeid met een typisch mos dat zeer broos en gevoelig is. Vandaar dat je ook absoluut op de wandelpaden moet blijven in het hele nationaal park

derde stop: Fjaðrárgljúfur

De kloof ligt op de route die terug naar de bewoonde wereld leidt. Het wordt een snelle stop, want de beentjes zijn moe. Maar toch is iedereen blij dat we gestopt zijn. Het is weer een prachtig natuurfenomeen dat we op ons lijstje kunnen zetten.

Glacier View Guesthouse (2 nachten) – incl. ontbijt. – toffe accommodatie – je ontbijt bij het gastgezin en kan er genieten van allemaal huisgemaakte producten. Zelfs vers gebakken pancakes. Na al die sandwiches met choco is dit echt wel genieten.


DAG 14 – Vík í Mýrdal

Vandaag doen we een daguitstapje langs de zuidkust van IJsland en betreden we echt het héél toeristische IJsland. Het is even afkicken van de rust die we nu gewoon waren.

eerste stop: Reynisfjara

Reynisfjara, ook wel gekend als black beach is een prachtig strand met enkele iconische rotsblokken voor de kustlijn. Het strand bestaat uit zwart zand en achter je staan rotswanden vol met de typische basaltkolommen. We zien er ook onze eerste papegaaiduikers.

tweede stop: Skógafoss

Eén van de bekendste watervallen is Skógafoss. Deze kunnen we dan ook niet links laten liggen. De parking staat overvol en we moeten de schoonheid delen met vele anderen. Maar schoon dat is het wel. We klimmen ook even naar boven, maar verder wandelen doen we niet. Het vet is wat van de soep en zowel mijn man als ik hebben geen zin om de kinderen te motiveren.

derde stop: Seljalandsfoss en Gljúfrabúi

Seljalandsfoss is gekend omdat je achter deze waterval kan doorlopen. Een dikke hit bij de kinderen. Van daaruit kan je via een pad doorlopen naar Gljúfrabúi. Gljúfrabúi is een waterval die verborgen ligt in een kloof. Hier moet je even met je voetjes door het water om ze te kunnen zien. Het is moeilijk om ze te fotograferen, maar wel heel indrukwekkend. En nat!

vierde stop: Dyrhólaey

Dyrhólaey is een berg aan de kust. Vroeger was het een eiland, maar ondertussen is het stuk tussen IJsland en Dyrhólaey helemaal verzand. Hier krijgen we een prachtig zicht op de papegaaiduikers en kan ik voor het eerst foto’s in close up maken van deze prachtige dieren


DAG 15 – Kirkjubæjarklaustur via Landmannalaugar – Ásólfsstaðir

We rijden van het zuiden richting Landmannalaugar. Deze weg wordt gezien als de moeilijkste weg om er te raken door de vele river crossings, maar elke meter is ook echt wel genieten.

eerste stop: Landmannalaugar

Na een lange maar mooie rit komen we toe in het hartje van Landmannalaugar. Het regent, het waait maar toch staat de parking vol. Dit zijn we niet gewoon om te zien in het binnenland.

Thuis stippelde ik een wandeling uit over Bláhnjúkur en de Suðurnámur. Twee bergen van waarop je een prachtig uitzicht zou hebben op het hele gebied.

Het eerste stuk van de Bláhnjúkur stijgen we op de bergkam en worden we bijna weggewaaid. We moeten de kinderen bij hun rugzak vasthouden omdat we schrik hebben dat ze anders wegwaaien. Na een korte pauze achter een rots besluiten we dat verder gaan onverantwoord is. We logeren niet zo ver buiten Landmannalaugar en hebben morgen niet echt iets speciaal op het programma staan. Dus hopen we op beter weer voor morgen en plannen om dan een nieuwe poging te doen.

We besluiten Landmannalaugar uit te rijden via het noorden. Daar zijn geen river crossings wat dus ook de drukte verklaart van het gebied.

We komen in de late namiddag toe in onze volgende accommodatie. Twee cabins die naast elkaar liggen en die een hot tub met elkaar delen. Niet echt een straf na al dat afzien op de berg.

Ásólfsstaðir Holiday Home ( 1 nacht) – een gezellig huisje midden in de natuur – met hot tub. Wij vond dit geweldig.


DAG 16 – Ásólfsstaðir – Selfoss

Vandaag doen we poging twee voor Landmannalaugar en dit keer zijn de weergoden ons wel gunstig gezind. We nemen nu de weg uit het westen om Landmannalaugar binnen te rijden. Deze weg heeft maar één river crossing en is in heel goede staat.

eerste stop: wandeling over de Suðurnámur en de Bláhnjúkur

We vertrekken voor de wandeling vandaag in de andere richting dan gisteren om gezeur van de kinderen te vermijden. Hoewel we erg vroeg aankwamen staat de parking al goed vol.

De wandeling is pittig maar bijzonder mooi. We stappen bijna 14 km en ovewinnen 1400 hoogtemeters.

Zie je zulke wandeling zelf niet zitten, geen paniek. Er zijn hopen kleine wandelingetjes die je ook een mooie impressie van het gebied geven.

Wie echt zin heeft, kan er ook baden in de warmwaterrivier. Maar dat sloegen we over. Geen zin om met 50 andere mensen in een warme rivier te gaan zitten.

Landmannalaugar is mooi, maar erg druk. Bij terugkomst aan onze auto stond de parking dan ook overvol.

Bella Apartments & Rooms – (2 nachten) – Het is een appartement met alles erop en eraan en met vééél ruimte én een wasmachine, droogkast en vaatwasser. Ideaal om onze reis te eindigen

Bláhnjúkur

Heb je geen 4 x 4 dan kan je Landmannalaugar ook steeds met een gids en super Jeep bezoeken.


DAG 17 – Selfoss

Vandaag staat er maar één belangrijk item op het programma. De whale watching boottocht in Reykjavik.

De omstandigheden zijn ideaal, het weer is rustig. We nemen de RIB speedboat van 11 uur en worden om half 11 daar verwacht omdat we speciale pakken moeten aandoen. Op 10 min van onze eindbestemming stoppen we aan het oranje licht in Reykjavik en rijdt er een IJslander in op onze auto.

De boot van 11 uur hebben we niet gehaald, maar op die van 14 uur was gelukkig ook nog plaats. Nadat het ongeval afgehandeld is, worden we door ons autoverhuurbedrijf afgezet aan de whale watching. We zijn nog wat te vroeg en bezoeken dan maar eerst het museum Whales of Iceland

eerste stop: Whales of Iceland

Hier hangen grote, levensechte kopieën van de walvissen en dolfijnen. Enorm impressionant. Ook al verstaan de kinderen ongetwijfeld niet alles van hun Engelstalige audiogids, ze staan geboeid te kijken en te luisteren. De toegang tot het museum zit inbegrepen in je ticket als je een whale watching boekt.

tweede stop: Whale watching met RIB – speedboat

En dan… op onze laatste namiddag op IJslandse bodem lukt het dan toch. We raken op een boot. Een RIB – speedboat. Met een hoge snelheid scheren we over de golven. Of we een walvis zien of niet, dat maakt al lang niet meer uit. Het ritje is al een belevenis op zich.

Maar als kers op de taart zien we White Dolphins. De zon die schittert op het water, de wind die eindelijk onbestaande is en dan de dolfijnen. Een betere afsluiter voor onze reis hadden we niet durven dromen. <3


DAG 18 – Selfoss – Keflavík Airport

Aan alle mooie liedjes komt een einde. Dus ook aan dit, helaas. Na een vlekkeloze terugreis komen we terug thuis in een Belgische hittegolf.


Onze aanraders:

roadtrip IJsland met kinderen - de route
Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

11 Reacties

 1. Moederschip
  13 september 2019

  Ik wil oooook! Hoe mooi is dat daar zeg.

  Beantwoorden
 2. Ann
  13 september 2019

  Wondermooi!!!

  Beantwoorden
 3. Peggy
  14 september 2019

  Yep, ik heb écht goesting gekregen. IJsland is zonet een plaatsje opgeschoven op de “wishlist” 🙂 Ge zijt bedankt!

  Beantwoorden
 4. fieke
  14 september 2019

  Wauw, prachtig alweer! Nog een linkje om bij te houden :-).
  Wat ik me wel afvraag: hoe onthoud je al die plaatsnamen?!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   8 oktober 2019

   Niet! Ik moet telkens opnieuw googlen. Haha. En ik zou begot niet weten hoe je ze moet uitspreken.

   Beantwoorden
 5. weekend
  23 februari 2020

  IJsland is feeëriek

  Beantwoorden
 6. top citytrips
  14 mei 2020

  Ijsland in combinatie met een goede fotograag/fotografe, dat is hemels!

  Beantwoorden
 7. Spooren Sandra
  15 juni 2020

  Hallo, onze planning is volgend jaar augustus naar ijsland. Als ik dit lees en zie prachtig. Wanneer zijn jullie geweest? ik lees veel regen. We zijn al Noorwegen en zweden geweest met de auto. Altijd geluk gehad met het weer. Groetjes Sandra

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   15 juni 2020

   Wij gingen in augustus vorig jaar. Dus ja, je moet echt geluk hebben. Maar als je uitgaat van slecht weer, kan het alleen maar meevallen. Of dat maken we onszelf hier toch altijd wijs ?

   Beantwoorden
 8. Mark
  15 maart 2021

  prachtig blog An! Je hebt ons veel inspiratie opgeleverd. Ik weet dat wij Nederlanders vaak al niet al te hoog op hebben van jullie wegen maar hoe waren de F-wegen voor jullie? Is het allemaal zo spannend als het wordt omschreven?

  Beantwoorden
 9. Chantal Stoop
  28 augustus 2021

  Super leuk om te lezen en wat een mooie reis hebben jullie gemaakt! Ikzelf en mijn man hebben 20jr geleden de ring van IJsland al eens gedaan en willen in de zomer van 2022 terug om samen met ons zoontje van 10 ook de binnenlanden te doe n. Het lezen van jullie reis heeft me veel inspiratie gegeven, maar ben ook erg geïnteresseerd in wat meer details, zoals hoe lang sommige wandelingen en reisroutes duurden. Zou ik in contact met je kunnen komen om nog wat meer inspiratie op te kunnen doen?
  Groeten, Chantal

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.