fbpx

Geef teken geen kans

tekenpreventie - teken

Het mooie lenteweer komt er aan. Tijd om weer wat meer buiten te komen. Helaas zijn de teken ook weer van de partij. Hoe bescherm je jezelf en je kinderen nu het best?

Tekenhorror

Teken, ik kende ze vroeger alleen maar als dikke, horrorachtige, volgezogen bulten in de vacht van mijn geliefde Labrador. Want alleen dan waren ze zichtbaar in zijn dikke vacht. Het verwijderen liet ik graag aan anderen over. Nooit dacht ik eraan dat mensen ook teken konden krijgen. Ik kan u verzekeren dat ik net geen nachtmerries kreeg toen het nieuws binnendrong dat die kleine ettertjes zich ook aan mensen vastbijten. En toen wist ik nog niets over de ziektes die ze met zich konden meebrengen. Ik spreek over mezelf als tiener.

Ondertussen is er al veel meer voorlichting rond tekenbeten dan vroeger. En dat is ook nodig, want de beestjes lijken wel massaal op te rukken tijdens de warmere maanden. Aangezien ons gezin graag buiten in de natuur vertoeft, betekent warmer weer ook weer voorzorgen nemen.

In ons gezin viel in al die jaren nog maar 1 tekenslachtoffer. De jongste zoon had er eentje op zijn buik en heeft ze gelukkig zelf direct ontdekt.

Waarom beschermen tegen tekenbeten?

 • Een teek kan tot drie dagen op het lichaam blijven voor ze zich volgezogen heeft met bloed, maar kan ondertussen ook bacteriën, virussen en parasieten achterlaten.
 • Ze kunnen besmet zijn met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
 • Ze kunnen besmet zijn met het TBE-virus (Tick-Borne-Encefalitis), dat kan leiden tot hersen(vlies)ontsteking.

Voorkomen is dus echt wel beter dan genezen.

Hoe beschermen tegen tekenbeten?

Bedek de huid zoveel mogelijk met kleding.

Dat betekent dat je eigenlijk best lange mouwen draagt, je lange broek in je sokken stopt en dichte schoenen aandoet. De vraag alleen is of dat allemaal zo haalbaar is. Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om bij 30 graden een lange broek te dragen en mijn sokken er over te trekken. En als ik er zo over nadenk geldt dat ook bij lagere temperaturen. De kans is groot dat ik op die manier niet alleen teken afschrik, maar ook toevallige passanten.

Onbedekte huid beschermen met DEET of een tekenwerend middel.

Aangezien ik niet zo’n fan ben van de eerste beschermregel, kom je al snel bij deze maatregel. Smeren dus. Voor mezelf gebruik ik bijna altijd Care Plus DEET van 40 of 50%. Het is naar mijn gevoel het enige dat werkt tegen muggen, muggenmagneet zijnde. En dus vertrouw ik er ook op als tekenpreventie voor mezelf.

Voor de kinderen gebruik ik Care Plus Anti Teek. Dat is een spray op basis van 30% Eucalyptus Citriodora olie. Het biedt tekenbescherming tot 6 uur lang en mag al gebruikt worden bij kindjes vanaf 3 maanden. Bovendien wordt de olie nog eens op een ecologische een duurzame manier geproduceerd.
 

Controleer na een bezoek aan risicogebied (bos, tuin, gras, heide) het lichaam zorgvuldig op tekenbeten.

Hier zat de teek op een, voor de zoon, zichtbare plaats en ontdekte hij ze zelf. Maar je controleert best je kind tijdens het wasmoment ook op de minder zichtbare plaatsen. Denk aan oksels, knieholtes,… Die regel geldt natuurlijk ook voor jezelf.

Laat je vaccineren tegen tekenencefalitis.

Tegen één ziekte, die teken veroorzaken, kan je je laten vaccineren: tekenencefalitis. Annelies liet zichzelf en haar gezin vaccineren en schreef er een heel uitgebreid artikel over. Het is iets waar hier ook serieus over nagedacht wordt.

Wat bij een tekenbeet?

Verwijder de tekenbeet met een speciale tekenverwijderaar.

Standaard zit er zo eentje in onze apothekerskast en we nemen dat ook elke keer mee op reis. Teken verwijderen gaat op die manier erg vlot, zonder dat ze nog extra schade kunnen aanrichten of dat er resten achterblijven.

Noteer de datum en beetplek in je agenda en houdt de plaats gedurende 3 maanden in het oog.

Zie je binnen de 3 maanden verdachte plekken of symptomen ga dan naar de huisarts.

WIN

—- WEDSTRIJD GESLOTEN —-
Wil jij ook teken geen kans geven en jezelf uitrusten met de beste wapens? Dan heb ik goed nieuws, want ik mag een tekenpreventiepakket weggeven aan één van jullie. Het tekenpreventiepakket bevat een flesje Anti Teek spray, een tekenverwijderaar voor thuis en eentje voor aan je sleutelbos, en een tekenknuffel.
Meedoen kan door hieronder een reactie achter te laten tot en met Pasen. Op maandag 22 april 2019 maak ik de winnaar bekend. Kom dan zeker hier eens terug een kijkje nemen.

And the winner is…

Proficiat Tamara, jij krijgt het tekenpreventiepakket opgestuurd.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

21 Reacties

 1. Kirsten
  16 april 2019

  Die teken… hier zijn mijn man en zonen erg gevoelig voor. Gisteren de eerste gevonden dit jaar bij de oudste, die vond hem ook zelf. Ze zijn er weer vroeg bij. Ikzelf heb al een setje standaard in men portefeuille zitten. Met dit pakketje kan ik ook mijn man voorzien. Het is eens een origineel verrassingspakketje, maar een heel nuttig!! Knap dat jullie ook aan zulke dingen denken!

  Beantwoorden
 2. Nele Ryckeboer
  16 april 2019

  Deze zomer gaan we naar Oostenrijk & Slovenië op vakantie en daarom overwegen we ook de inenting tegen tekenencefalitis.
  Echter, met 3 mannen die een panische angst hebben voor naalden zijn we er nog niet uit. Een tekenbeschermingspakket zou alvast een goede stap zijn naar extra bescherming. Een tekentang zit sowieso wel altijd standaard in onze reisapotheek.
  Inderdaad super dat je hier aandacht aan besteedt want veel mensen zijn nog altijd niet op de hoogte van wat een tekenbeet mogelijks kan teweeg brengen.

  Beantwoorden
 3. Mieke
  16 april 2019

  Dat lijkt me een heel nuttig pakketje. Onze kids zijn ook nog echte natuurkinderen, dus dat zou hier goed van pas komen.

  Beantwoorden
 4. Oon
  16 april 2019

  Na de onrust vorige zomer en het vooruitzicht op een ‘high risk’ vakantie deze zomer zou een pakketje geen overbodige luxe zijn. In elk geval al bedankt voor de herinnering. Ik zet er alvast eentje op de lijst.

  Beantwoorden
 5. Liesbeth Dufoor
  16 april 2019

  Dat je je kan laten vaccineren tegen tekencefalitis wist ik niet. Misschien toch eens overwegen tegen deze zomer. Bedankt voor de tip.

  Beantwoorden
 6. Tamara
  16 april 2019

  Als bosliefhebbers is het iets waar wij ook goed voor moeten opletten. Giel had er één keertje een in zijn lies streek zitten, een heimelijk plekje dus en verrassend dat een teek daar geraakte. Dat pakketje zou hier dus ook zeker van pas komen!

  Dat van die vaccinatie ga ik trouwens ook eens verder navragen!

  Beantwoorden
 7. Astrid
  16 april 2019

  Dit stond nog op ons aan te kopen lijstje, maar krijgen is leuker 😉

  Beantwoorden
 8. Els
  16 april 2019

  Oh, horror, die teken! Met 3 jongens die hier graag buiten spelen en door hoge gras kruipen, zou dat hier wel v pas komen. En ons helemaal in lange kleren wurmen, zie ik ook niet zitten, en de zonen zeker niet.

  Beantwoorden
 9. Kim
  16 april 2019

  Dat lijkt mij ook wel een leuk en nuttig pakket om te winnen.
  Bovendien hebben we hier een kleine wetenschapper in huis die enorm geinteresseerd is in allerlei kriebeldiertjes (pluspunten voor parasieten zoals teken), dus de knuffel gaat hier ook met open armen ontvangen worden 🙂

  Beantwoorden
 10. Caroline
  16 april 2019

  Oh inderdaad, samen met luizen zorgen deze beestje gegarandeerd voor nachtmerries (alleen word je van luizen niet ziek natuurlijk). Tijdens een van zoonliefs scoutingkampen zijn er in zijn groep meer dan 50 (waaat???) teken verwijderd. Gisteren vond ik alweer de eerste op onze hond en aangezien we in de zomer naar Denemarken gaan zou dit pakket meer dan welkom zijn.

  Beantwoorden
 11. Leentje
  16 april 2019

  Tekenbeten, en eigenlijk alle insectenbeten, bah. Dat is dus iets dat ik in de herfst/winter echt niet mis. Zelf gelukkig nog geen tekenbeet gehad (hout vasthouden dat dat zo blijft), maar beter voorkomen dan genezen lijkt mij!

  Beantwoorden
 12. Ellen
  16 april 2019

  Oh, ik gruwel ook enorm van die vieze beestjes! Bij mij zat er ooit eentje in mijn knieholte…
  Mijn zoontje check ik tijdens de zomermaanden uitgebreid op tekenbeten. Dat pakketje is hier dus heel welkom!

  Beantwoorden
 13. Peggy
  17 april 2019

  Super An dat je het onder de aandacht brengt! Teken zijn zooo verraderlijk en we houden er te weinig rekening mee. Vooral de manier waarop we ze verwijderen zijn we vaak te nonchalant.

  Beantwoorden
 14. Kristien Grijp
  17 april 2019

  Hier ook al dikwijls teken. Ik kan alleen maar blij zijn dat de leiding op allerlei zomerkampen heel alert zijn en er dikwijls verwijderen!

  Beantwoorden
 15. Bellens Jarissa
  17 april 2019

  Met onze reis naar Zweden in het vooruitzicht (juli 2019) kan dit zeker van pas komen!

  Beantwoorden
 16. Iris
  17 april 2019

  Ik heb een dochter met een panische angst voor die beestjes dus dat pakketje zou hier zeker van pas komen! Want sokken over broeken…dat zie ik mezelf toch ook niet doen…

  Beantwoorden
 17. Carla
  17 april 2019

  Ik waag graag een kansje want de zoon is sinds september leider van de plaatselijke KSA en die spelen natuurlijk vaak in de bos en binnenkort op kamp zou zo een pakketje zeker en vast van pas komen.De knuffel kan hij gebruiken om een van de kleintjes te troosten als ze voor het eerst mee op kamp gaat.

  Beantwoorden
 18. Ivy
  17 april 2019

  Hier ook al een teek verwijderd bij de oudste. Niet gezien tijdens het douchen, maar enkele uren zat er in vast aan haar pols. Waarschijnlijk zat die verstopt in de mouw van de jas, en heeft die zijn/haar kans gezien toen de jas terug aangedaan werd… Dus zo’n setje kan wel handig zijn. En ik ga ook een voorraadje van die producten inslaan !!

  Beantwoorden
 19. Katrijn De Crop
  17 april 2019

  Als fervente geocacher komt dit altijd van pas! Sinds kort behoort de tekentang tot de standaarduitrusting, maar de spray hebben we nog niet gebruikt…

  Beantwoorden
 20. Hilde
  18 april 2019

  Nu ook de jongste zoon wat groter wordt, gaan ook wij graag op wandel met het gezin. Maar we doen eigenlijk nog te weinig aan tekenpreventie, vrees ik. Tot nu toe wel altijd veel geluk gehad en nog nooit een teek moeten verwijderen. Maar ik doe dus graag mee om het pakketje te winnen!

  Beantwoorden
 21. Jo
  19 april 2019

  Ik heb zelf al eens een teek gehad op.mn been na n workout in t bos, en bij m’n zoontje ontdekte ik er al ns eentje in z’n haar ?
  Ik vind t vreselijke beestjes. In m’n kennissenkring weet ik van n meisje dat er n hersenvliesontsteking en verlamming (gelukkig tijdelijk) aan overhield, dus ik wil alles dat ons beschermt wel proberen!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.