fbpx

Ben je wel een echte minimalist?

Minimalisme - Ben je wel een echte minimalist, wanneer je meer dan 100 spullen hebt?

“Je bezit meer dan 100 voorwerpen, dus dan moet je wel geen echte minimalist zijn”, is een conclusie die nogal vaak wordt getrokken.  Maar is dat wel zo?

Ik noem mezelf al enige tijd een minimalist, ook al hoor ik in de verste verte niet in het hokje van de bovenstaande conclusie.  Niet dat ik mezelf constant loop te uiten als minimalist of dat het woord op mijn voorhoofd staat.  Hier op de blog is meestal de enige plaats waar ik dat woord gebruik.  Maar zelf bezit ik nog een auto, nog een fiets, meer dan 4 koffiekopjes en meer dan 1 jas. Ik heb nog een redelijke voorraad stof in mijn stoffenkast. Ik heb ski’s en een skiuitrusting, meer dan 1 vaas en zelfs enkele mooie desingstukken.  Dus ja, wel pretentieus van mij om mezelf een minimalist te durven noemen, toch?

Wat is minimalisme?

Wel als ik het moet samenvatten dan zal het dit zijn:

Minimalisme is bewust zijn van wat je in je huis brengt en laten gaan van wat je geen vreugde brengt of geen meerwaarde biedt, zodat je een betekenisvol leven kan leiden.

Minimalisme is ook nooit een einddoel op zich, maar eerder een constant proces dat je toepast in je leven.  Van elk ding hier in huis vraag ik me bewust af of ik het nodig heb, of het nog gebruikt wordt en of ik er blij van word.  Wat vandaag nog tot de categorie nuttig behoort, behoort daar misschien binnen enkele maanden niet meer tot.

Minimalisme betekent dus helemaal niet dat je amper iets bezit en in een steriel huis woont, waar je vooral je eigen echo hoort.  Nope. Totaal niet.  Al kan dat voor sommige mensen dat wel betekenen natuurlijk, mensen die leven vanuit een reiskoffer en de wereld rondtrekken hebben weinig aan keukenstoelen bijvoorbeeld.

Ontspullen

Het ontspullen gaat vaak hand in hand met minimalisme, maar op zich is dat maar één onderdeel.  Het is een manier om opnieuw ruimte te creëren, om je bewust te zijn van alle ballast én om zo een beter zicht te krijgen op de dingen die je nu echt belangrijk vindt in je leven.
Waarschijnlijk is dat ook de reden dat mijn vorige ontspulpogingen nooit een lang leven beschoren waren. Ik miste het doel, het waarom van alles.  Ik dacht dat het doel een opgruimde kleerkast was en een opgeruimd huis. Om na verloop van tijd te ontdekken dat ik mijn motivatie verloor en dat het werk nooit leek op te houden en ik het gevoel had steeds mijn huisgenoten achterna te lopen om de sporen die ze achterlieten uit te wissen.

Wat zijn de voordelen van minimalisme?

 • minder stress
 • minder uitgaven
 • minder chaos
 • minder rommel
 • meer tijd
 • meer tevredenheid
 • meer dankbaarheid

Laat dat lijstje hierboven nu mijn doel zijn, mijn waarom.  Dit is de reden waarom het me nu wel lukt om dit huis hier ordelijk en opgeruimd te houden.

Minimalisme zette me aan om mijn prioriteiten op te lijsten.  Was mijn gezin wel prioriteit zoals ik altijd beweerde, terwijl ik telkens mijn geduld met de kinderen verloor?  Was mijn gezondheid wel prioriteit, als ik toch elke dag besloot ongezonde brol in mijn lichaam te stoppen en mijn sport liet vallen voor eender welke random activiteit die op mijn weg kwam?  Maar geen nood, om mezelf te sussen had ik een heel arsenaal aan excuses en uitvluchten klaarzitten: te druk, te laat thuis, geen babysit, te donker, te koud, te warm, te whatever,…

Echt eerlijk durven zijn met mezelf was misschien wel één van de zwaarste confrontaties die ik ooit ben aangegaan.  Het materiaal waarmee ik mijn leven bouwde bleek helemaal niet zo stevig ook al was het nog zo mooi.

Stevige waarden

Minimalisme geeft me een manier om te bepalen welk materiaal voor mij stevig genoeg is om een leven rond te bouwen en welk materiaal voor mij waardeloos is. Door alles wat je doet en in je huis haalt in vraag te stellen, bepaal je de stevigheid.  Ik kies nu bewust voor degelijkheid en laat alles wat mooi ligt te blinken, maar voor mij geen toegevoegde waarde heeft, gewoon links liggen.  Misschien zijn de dingen die ik waardevol vind, voor een ander waardeloos of omgekeerd. Dat kan. Ieder vult zijn leven op een andere manier in en net dat maakt minimalisme zo uniek. Maar het fantastische aan minimalisme is vooral dat ik ook echt leef naar mijn prioriteiten, naar de dingen die mijn leven waardevol maken.  Sinds ik dat doe, ervaar ik geen echte onvrede en schuldgevoelens meer.  Je kan het misschien zelfs geluk noemen.
Daarom durf ik me gewoon een minimalist noemen.  Eentje met meer dan 4 koffiekopjes.

____________________________________________

Dit is blogbericht 13/40 van de 40 dagen bloggen uitdaging.  Je vindt alle info hier en alle deelnemers hier.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

7 Reacties

 1. Eefje
  28 februari 2018

  Ik vind het fijn je berichtjes hierover te lezen. Ik ben er sinds enkele weken ook bewust aan begonnen. En het is heel inspirerend om hier af en toe jouw ervaringen te lezen.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   28 februari 2018

   Annelyse blogt er ook over op http://annelyse.be/ Ideaal om nog wat extra inspiratie op te doen.

   Beantwoorden
   1. Eefje
    28 februari 2018

    Bedankt voor de tip.

    Beantwoorden
 2. Annelyse
  28 februari 2018

  Ik ben een minimalist met 23 paar schoenen 😉
  Ik ben het volledig eens met wat je zegt, wat bij mij zeer frappant is, is dat ik ben beginnen minimaliseren in mijn kleerkast, omdat die me stoorde, het was een onoverzichtelijke boel met héél veel kleren en toch had ik de indruk dat ik niets had om aan te doen. Tegenwoordig heb ik veel minder stuks, maar altijd wel iets leuk om aan te doen.
  Maar wat ik wil zeggen is dat het bij mij puur begonnen is om te ontspullen en om meer orde en rust te creëren, en dat ik merk dat hoe langer ik daarmee bezig was, dat ik me bewuster werd van alles, van mijn tijdsindeling, van mijn waarden, … en dat het uitgegroeid is tot zoveel meer dan spullen.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   28 februari 2018

   Hier lag eerder de identiteitscrisis aan de basis en ging de bal zo aan het rollen.
   Ik vind het tof om te zien dat we elk onze weg in dat minimalisme vinden maar toch een heel andere route afleggen.
   Net dat maakt het zo uniek, denk ik.

   Beantwoorden
 3. Lize
  28 februari 2018

  Ik vind het interessant om jouw blogs over minimalisme te leren. Ik wou dat ik dat ook kon, wat meer spullen wegdoen en onder andere daardoor meer rust creëren, maar mij lukt het dus niet.

  Beantwoorden
 4. Els
  2 maart 2018

  Ook bezig met ontspullen, in jouw definitie kan ik mij helemaal vinden. Dankjewel om dit te delen 🙂

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.