fbpx

Goedkope activiteiten in de krokusvakantie voor huismussen en hun kinderen

Ik ben een huismus, toch als ik niet op reis ben.
De weekends zitten hier meestal al vol met alle klusjes waar er door de week ’s avonds geen tijd of goesting meer voor is. Er wordt naar de carwash en het containerpark gereden, er worden klusjes gedaan en binnenkort moet die tuin ook terug onder handen genomen worden. Bovendien is het weekend ook het moment waarop alle gezinsleden aan sport doen en er ook wat sociale contacten met familie en vrienden ingepland worden. Veel weekend blijft er dan niet meer over.

Wanneer er dan toevallig een vrije namiddag ontstaat waarbij we gewoon alle vier thuis zijn, wil ik daar gewoon van genieten en niet iedereen in de auto duwen om het nieuwste pretpark/speeltuin/weet-ik-veel-wat te gaan verkennen.
Iedereen rond mij hebben in mijn vertrouwde omgeving, daar word ik gelukkig van.

De valkuil

Iedereen entertaint zichzelf met zijn hobby, wat voor de kinderen bijna gelijk staat aan schermpjes kijken.
Dus dacht ik na over vakantieactiviteiten waar ik echt eens tijd moet voor maken. Dingen waar er tijdens schoolweken weinig tijd voor is, omdat school en huiswerk al zoveel energie vraagt van mijn kinderen, dat ik ze best gewoon met rust laat eens de verplichtingen achter de rug zijn.

Welke activiteiten gaan we doen?

Bakken

Een klassieker om mee te beginnen. Pannenkoeken staan al zeker op het menu voor vastenavond, dat is traditie gewoon. Vroeger maakte onze bomma voor de hele familie pannenkoeken en iedereen kwam dan ’s avonds gewoon na het werk bij haar langs om enkele pannenkoeken te eten. Bomma had een echte pannenkoekenfabriek die dag met liters melk een kilo’s bloem, om dan een ganse dag met 2 pannen tegelijk te bakken. Nu bomma haar gezondheid het niet meer toelaat, zetten we de traditie gewoon verder met ons eigen gezin.

Leren veters binden

Iets wat ik al veel te lang uitstel. Mijn kinderen zijn motorisch nogal onhandig en vaak ook liever lui dan moe. Waarom veters binden als er velcro bestaat? Maar deze vakantie wil ik er echt werk van maken. Elke dag krijgen ze een schoen voor hun neus om 5 minuten te oefenen.

Ik deed het met de jongste vorige week al eens 1 keer kort met deze methode en hij was er direct mee weg. Nu moet er enkel nog wat geoefend worden zodat ze het nooit meer vergeten.

Schaken

schaken met kinderenKinderen van 5 jaar kun je leren schaken. Ze vinden dat bovendien nog reuzeleuk ook en het bevordert het strategisch en probleemoplossend denken. Je moet niet direct beginnen met alle spelregels en de sprongen van het paard. Maar je zal versteld staan hoe snel ze er mee weg zijn en hoe plezant ze het vinden.

Puzzelen

Ik puzzel heel graag, maar ik maak er bijna nooit tijd voor. Ik kocht een puzzel op kinderniveau met wat meer stukjes dan hun leeftijd voorziet, zodat we samen kunnen puzzelen en zoeken. Een onafgewerkte puzzel op de tafel is zo gezellig. Toch als hij er niet te lang onafgewerkt blijft liggen.

Ga wandelen

Te slecht weer om buiten te spelen? Of je kinderen met geen stokken buiten krijgen? Dat tweede is hier nogal vaak van toepassing. Een kort uitstapje te voet heeft hier wel wat motivatie nodig, maar eens buiten amuseert iedereen zich. Een speelgoedwinkel in de buurt waar regelmatig cadeautjes voor verjaardagsfeestjes moeten gekocht worden, is erg dankbaar om naar toe te wandelen.  Ondertussen wijs ik ze af en toe op mooie planten, gekke bomen en diertjes/insecten die we onderweg tegenkomen.

Help de natuur

Het is nog steeds winter en dus de ideale periode om tuinvogels bij te voederen. Een activiteit die ik morgen op school organiseer en thuis ook ga doen.
Inspiratie haalde ik bij Elke van Made By Ellemieke.
Eerst moet je natuurlijk een wandeling doen om wat takjes te verzamelen. Twee vliegen in 1 klap.

Leer bij

Ik vind het zelf jammer hoe weinig ik van de natuur uit mijn omgeving ken. We kijken niet meer echt rondom ons en kennen dan ook het verschil niet meer tussen een vink en een pimpelmees.
Helaas geldt dit voor kinderen nog meer dan voor volwassenen.
In mijn vetbol maken zoektocht vond ik een hele hoop materiaal voor scholen op de website van natuurpunt over het grote vogeltelweekend. Ondertussen is dat telweekend al achter de rug maar het materiaal blijft wel erg bruikbaar en mooi. Ook voor thuis dus: een affiche met de meest voorkomende tuinvogels, kleurplaat getekend door Eva Mouton en een link naar uitgebreide fiches over tuinvogels van bij ons met bijhorende geluidsfragmenten.
Hang die vetbollen dus in de buurt van een raam en ontdek samen met de kinderen welke vogels er komen snoepen.

 

Ben je ook een huismus?  Of toch eerder een trekvogel als het over vrijetijdsbestedingen gaat?

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

7 Reacties

 1. MARIJKE
  23 februari 2017

  Ik ben ook een huismus en kan echt genieten van rommelen in huis, lekker spelletjes doen, cakejes bakken samen e.d Leuke tips!

  Beantwoorden
 2. Benedicte
  23 februari 2017

  Met veel plezier gelezen!!
  Moedigt ook aan om te plannen in de vakantie, er een ontspannende maar ook leerrijke vakantie van te maken!
  M’n veters binden kan ik al, maar de rest ga ik precies toevoegen aan m’n lijstje 😉
  Xxx

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   23 februari 2017

   Haha! xxx

   Beantwoorden
 3. Resaarcle
  23 februari 2017

  Ik ben ook heel thuismusserig, maar ik kan er ook enorm van geniet om met ons gezinnetje kleine buitenactiviteiten te doen. Wandelen, rommelmarktje bezoeken. Word ik blij van want het gebeurt veel te weinig naar mijn zin!

  Beantwoorden
 4. Sigrid
  24 februari 2017

  Leuk blog! Ik ben ook een huismus trouwens! Leuke ideetjes heb je opgesomd 🙂
  Geniet van het verlof,
  Sigrid

  Beantwoorden
 5. Nele
  24 februari 2017

  Een huismus. Zeker weten. Al zijn jouw tips de max. Dat schaken. Ik zou dat ook wel willen leren.

  Beantwoorden
 6. Silke
  5 april 2017

  Ik ben ook een vreselijke huismus!! Ik ga zelfs niet graag op reis; ben liefst van al in mijn vertrouwde omgeving 🙂

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.