fbpx

Wie zijn karamel verbrandt, moet de pot uitkuisen

verbrande karamel

Vorig jaar werd de fakkel van onze jaarlijkse nichten-en-neef barbecue aan ons doorgegeven. Een traditie die enkele jaren terug spontaan is ontstaan en de ideale aanleiding om toch eens te experimenteren in de keuken met zoute karamel.
Zo een barbecue is dé manier om nog eens bij te kletsen terwijl de kinderen ongestoord in ‘den hof’ kunnen spelen en zelf heb je er ook nog wat aan want alles kan vooraf gebeuren.  Ik voorzag geen fancy side dishes, maar ging voor de standaard gesneden groentjes.  Al deden we wel ons best om dit keer voor zelf geraspte wortelen te gaan in plaats van die uit het zakske.
Ik werd uiteraard bijgestaan door een zoon, die veiligheid hoog in het vaandel draagt.

Het dessert wilde ik dit keer wel eens op de barbecue maken en dus werd Google en Pinterest bekeken.  Mijn oog viel vrijwel meteen op de gegrilde nectarines.  Vooral de woorden ‘zoute karamel met whiskey’ deden het water al in mijn mond lopen.  Geef me zoute karamel en ik vertoef in de zevende hemel, of in de diepvries, dat kan ook.  Op zoek naar de pot Ben & Jerry’s Blondie Brownie.

Meten is weten

IJverig haalde ik de dag voordien mijn kookthermometer van onder het stof, die ik ooit eens kreeg.  In het recept maak je de karamel op het zicht.  Je moet dus zelf inschatten wat bruin genoeg is om een lekkere karamel te krijgen.  Maar nee, daar ging ik me niet aan laten vangen.  Ik zocht de bijhorende suiker/temperatuur schaal op om niets aan het toeval over te laten.

De suiker begon te pruttelen in de pot en werd langzaamaan bruin.  Alleen klopte de temperatuur waarop dit moest gebeuren volgens de schaal niet met de thermometer die in mijn pot zat. Mijn suiker werd al bruin op 120°C terwijl dat eigenlijk pas veel later zou mogen gebeuren.  Langzaam schoof de wijzer wat verder op om plots op 2 seconden van 140° naar 210° te slaan.  Zoute karamel zelf maken

Mijn keuken vulde zich tegelijkertijd met een witte mist en een verschrikkelijke stank.  Op zo’n moment ben ik echt blij dat ik niet voor een open keuken koos.
De improvisatie van het moment deed me er water bij doen om zo het hete mengsel af te koelen om er dan zo snel mogelijk mee naar buiten te lopen.  Uiteraard met smossen.
Een deel belandde in ‘het putteke’ en een deel bleef in mijn pot achter in de vorm van een keiharde zwarte steen.  Een lichte paniek maakte zich meester van mij omdat ik vreesde dat mijn kookpot eraan was.  Gelukkig ben ik vergroeid met mijn iPhone en tikte ik in Google de woorden ‘verbrande karamel verwijderen’ in.  Wat bleek, de oplossing was nog simpel ook: wat water in de pot doen en opnieuw aan de kook brengen.  Geloof mij: het werkt. Mijn zweet kon eindelijk wat opdrogen.

Een verwittigde vrouw…

Met een propere kookpot en nieuwe moed, deed ik een tweede poging.  Opnieuw met de thermometer en opnieuw zag ik dat de temperaturen niet overeenkwamen met de schaal. Dus deed ik het maar op het zicht zoals het in het recept aangegeven staat. Met een mega lekker resultaat als gevolg.  Zelfs zonder de gegrilde nectarines maar met heel veel ijs eronder is het goddelijk.

De thermometer ligt ondertussen opnieuw stof te vergaren in de kast.  Vanaf nu ga ik af op mijn buikgevoel… en mijn ogen uiteraard.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

6 Reacties

 1. Lindsy Van Espen
  25 augustus 2016

  OMG, An! Wat een gedoe! Maar ook ik heb ook al geblunderd bij het koken. Geflambeerde scampi maar met een steekvlam van eentje tot door de dampkap. (De mouche was foetsjie en bijna ook mijn haar en wenkbrauwen) . Flamberen doe je met de dampkap af. Dat klein detail waren ze me vergeten te zeggen…

  Beantwoorden
  1. Regina
   25 augustus 2016

   haha snelste wenkbrouw epilatie ever 🙂

   Beantwoorden
 2. gerhilde maakt
  25 augustus 2016

  Moedig van jou om opnieuw te beginnen en hoera dat het dan wel werkte! Laat die thermometer inderdaad maar in de kast liggen.

  Beantwoorden
 3. Regina
  25 augustus 2016

  Happens to all of us 🙂
  Ik heb zo eens versteende havermoutpap ‘gemaakt’
  Wat ook vaak werkt is cola opwarmen in zo’n aangekoekte pan. Zot wat dat los krijgt en laat u denken over wat wel niet in zit…

  Beantwoorden
 4. Tamara
  25 augustus 2016

  Ohjee… klinkt als iets dat mij ook zou gebeuren.. meer vertrouwen op zo’n thermometer dan wat je eigenlijk gewoon kan zien 😀 gelukkig is het allemaal nog goed gekomen!

  Beantwoorden
 5. majella
  26 augustus 2016

  Daarom experimenteer ik niet veel. Gegarandeerd ben ik een wenkbrauw kwijt!
  Maar idd de titel doet me zin krijgen.. ?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.