fbpx

Leren fietsen: truc met de sjaal

Mijn koters kunnen ondertussen al enige tijd fietsen. Dat proces ging hier eigenlijk telkens vrij vlot alhoewel ze nu niet bepaald rijkelijk bedeeld werden met motorische genen. Ik denk dat dit vooral komt door de loopfiets. Met hun tweede verjaardag werd dat ding hier geïntroduceerd en niet veel later sjeezden ze de berg af en de bocht in als een volleerde veldrijder.  Met de benen uiteraard in de lucht.

Dankzij de loopfiets konden zij eigenlijk perfect hun evenwicht houden op twee wielen.  De enige  moeilijkheid waar wij nog tegen aanliepen was het trappen.  Ah ja, waarom een driewieler pakken, heel hard uw best doen om dat ding vooruit te krijgen met een trapbeweging als je er met je baanmachien aka de loopfiets er al lang geweest was.  Die driewieler werd hier dus maar wat stiefmoederlijk behandeld.  psIMG_4621

De eerste hindernis was dan ook leren vooruitkomen op een fiets met zijwieltjes door te trappen.  Ik moet zeggen dat dit voor mijn koters wel een verplicht nummertje was.  Het geluk wil dat er hier niet zover vandaan een leuke speeltuin is.  Zo kreeg ik ze op die fiets, met als kers op de taart voor al die inspanning: spelen in de speeltuin.  De eerste 200 meter gingen erg moeizaam, maar nadien ging dat trappen eigenlijk al verbazend vlot.  psDSC_0155

Wanneer het trappen vlot genoeg ging, vlogen die zijwieltjes er hier onmiddellijk af en moedigde ik ze aan om echt te leren fietsen. Veel ouders monteren dan achteraan een stok op de fiets om zo het vallen te voorkomen.  Alleen vond ik dit niet zo nuttig omdat je dan zelf de fiets in evenwicht houdt.  Ergens ben ik dan dat idee tegengekomen om een sjaal te gebruiken.  Een zomermodelleke uit pure zijde of een wintersjaal, dat maakt allemaal niet uit.  Ik pakte er gewoon één uit mijn kast.

leren fietsen sjaal truc
een klein beetje in scène gezet 🙂

Je doet die sjaal over de borst en onder de oksels van je kind en houdt die achteraan vast zonder dat er spanning op staat.  Zo houdt je kind eigenlijk altijd zelf de fiets in evenwicht en kan je ingrijpen als hij/zij dreigt te vallen.

Ik deed hier zelfs eerst wat valoefeningen, waarbij ze zich expres uit stilstand mochten laten omvallen om hen te bewijzen dat ik hen altijd opving.  De koters hier hadden die veiligheid nodig.

Het leren fietsen zelf deed ik in vier stappen:

 1. vertrekken zoals met een loopfiets en eventjes de voeten in de lucht houden terwijl de fiets verder rijdt.
 2. vertrekken zoals met een loopfiets en eventjes de voeten op de pedalen houden zonder te trappen.
 3. vertrekken zoals met een loopfiets, de voeten op de pedalen zetten en beginnen trappen.
 4. klaar!
leren fietsen sjaal truc
Grote broer kijkt even of kleine broer nog wel volgt. Let vooral op de sjaal die nog onder de bagagedrager steekt van toen het nog nodig was 🙂

In het begin vertrokken mijn koters dus telkens met twee voeten zoals met een loopfiets, maar uiteindelijk leren ze zelf dat ze één voet op de pedaal kunnen houden om te vertrekken.

Hopelijk hebben jullie er wat aan!

Veel fietsplezier alvast!

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

12 Reacties

 1. Ideaal die sjaal! Nummertje twee zal hier deze zomer ook wel leren fietsen, die gaan we zeker onthouden. Mijn rug is je nu al heel dankbaar 🙂

  Beantwoorden
 2. Marijke I easydailyfood
  25 april 2015

  Wat een geniaal idee! Ga ik zeker proberen tegen de tijd dat mijn dochtertje leert fietsen.

  Beantwoorden
 3. Myriam
  25 april 2015

  Heel tof gevonden!! Ik heb het grote geluk gehad dat mijn kids in de tweede kleuterklas bij een juf zaten die er een erezaak van maakte dat al haar kleuters konden fietsen op het moment dat zij het tweede voor het derde kleuter inruilden. Het was ongelofelijk maar zij slaagde daar dus ook in!!! Fietsen zonder steunwieltjes vanaf halfweg het tweede kleuter. Mijn oudste was er mee weg, zonder dat ik er iets van af wist. Van de tweede wisten we al wat we konden verwachten!! 🙂

  Beantwoorden
  1. An
   25 april 2015

   Handig zo’n juf 🙂

   Beantwoorden
   1. Myriam
    25 april 2015

    Zeg dat wel, dat was een zegen!!! Een fantastische juf!!!

    Beantwoorden
 4. Nicky
  25 april 2015

  Handige truc! Wist ik niet.
  Wist je trouwens dat als je kindje net kan zitten, en eigenlijk nog te klein is voor in het kinderzitje van een winkelkar te zitten, maar het zo onhandig is met de Maxi cosi, je het met een sjaal min of meer ‘vast’ kan zetten in het kinderzitje? Is een truc die ik zag bij een klant, en eigenlijk is het wel veiliger en makkelijker zo, dan wanneer je de winkel door je kindje probeer vast te houden in het zitje.

  Beantwoorden
  1. An
   25 april 2015

   Dat heb ik ook nog gedaan, al is die tijd precies al heel lang vervlogen 🙂

   Beantwoorden
 5. Dietemiet
  25 april 2015

  Dat is inderdaad handiger dan die bezemsteel die je in die fiets moet wringen 🙂

  Beantwoorden
 6. Nathalie
  25 april 2015

  Zelf heb ik ook leren fietsen met een sjaal. Binnenkort is Dochter1 ook aan de beurt.

  Beantwoorden
 7. mags
  27 april 2015

  de mijne (3 en een beetje) de angsthaas, durft nu pas eindelijk met een loopfiets te fietsen. daarvoor had hij een driewieler loopfiets. Zoon 2 zal geen driewieler krijgen! die lijkt het trouwens op 20 maand al begrepen te hebben…

  Beantwoorden
 8. Les Mademoiselles
  27 april 2015

  Mijn opa leerde ons stappen met een sjaal, maar voor een fiets is dat inderdaad een ideale truc. Eentje om te onthouden!

  Beantwoorden
 9. Jan
  1 november 2020

  Ziet er leuk uit.
  Ook eens proberen hier.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: