fbpx

Van Newbie Tot Fotofreak – Getuigenis van Evi Robignon

deelnemer van newbie tot fotofreak

Het is hier stilletjes en toch ook weer niet. Want achter de schermen is het luid. Er wordt hier namelijk nog steeds op avontuur gegaan en gefotografeerd.

As we speak ben ik me volledig aan het smijten op mijn online cursuskindje ‘Van Newbie Tot Fotofreak‘. Volgende week gaan de deuren weer heel even open en kan je je inschrijven voor de nieuwe editie. Sowieso is dat een absolute aanrader als je wil leren fotograferen met je camera.

Logisch dat ik dat vind, zal je zeggen. Maar ik ben gelukkig niet de enige die daar zo over denkt. Evi is één van honderd deelnemers die je al voorgingen en was zo lief om haar ervaring met je te delen.


Evi maakt graag mooie foto’s om bij de verhalen op haar blog Evi’s Journey te posten. Ze botste echter op de grenzen van fotograferen met een smartphone en kocht een spiegelreflexcamera. Die bleef lange tijd onaangetast in de kast liggen, tot ze eindelijk leerde waarvoor al die knopjes dienden. 

Dag Evi, hoe ben je bij An Epic View en Van Newbie Tot Fotofreak terechtgekomen?

“Ik volgde An via haar blog Nononsonsmoms en wist dat ze was gestart met An Epic View. Ik vond dat ze heel mooie foto’s maakte en wilde dat ook wel leren. Toch heb ik lang getwijfeld toen ze de eerste keer Van Newbie Tot Fotofreak lanceerde. Het was een drukke periode en ik vreesde dat ik niet genoeg tijd zou hebben. Achteraf had ik er meteen spijt van dat ik me toen niet had ingeschreven.”

Wat deed je dan bij de tweede ronde beslissen om toch mee te doen?

“Na die eerste lancering schreef ik me meteen in op de wachtlijst voor de volgende keer. Ik volgde eerst een gratis webinar bij haar, wat nog meer vertrouwen schiep in wat ze te bieden had. Bovendien viel de prijs goed mee, zeker in vergelijking met veel andere fotografiecursussen die je online vindt, waardoor ik er gewoon meteen voor ging.”

“Ik kocht vol goede moed een spiegelreflexcamera, maar was overdonderd door al die knopjes en maakte dus alleen maar foto’s met de AUTO-functie.”

Van newbie Tot Fotofreak
Foto door Evi Robignon

Hoe intensief was je al bezig met fotografie?

“Ik vind het heel leuk om mooie foto’s te maken en had een paar jaar geleden al een cursus smartphone-fotografie gevolgd. Ik botste al snel op de grenzen van fotograferen met een smartphone, dus toen mijn vriend een promotie zag voor een spiegelreflexcamera, heb ik er vol goede moed een gekocht. Maar al die knopjes! Ik wist helemaal niet waarvoor die dienden en fotografeerde bijgevolg altijd met de AUTO-functie, wat ook niet de bedoeling was. De camera verdween dus weer in de kast.” 

Was de cursus wat je ervan verwacht had?

“De cursus heeft mijn verwachtingen overtroffen. Ik wilde leren waarvoor al die knopjes op de camera dienen en wilde vooral betere foto’s maken op het vlak van compositie en techniek. Ik had nooit verwacht dat ik door die cursus fotograferen zo leuk zou vinden. Ik neem ondertussen zelfs deel aan een fotografie-challenge, puur voor de uitdaging. Ik had nooit verwacht dat ik het zo fijn zou vinden om mijn fototoestel overal mee naartoe te sleuren om foto’s te maken, maar het verschil met mijn smartphone is gewoon zo groot. Er is een wereld voor mij opengegaan die ik nog verder wil ontdekken.”

Foto door Evi Robignon

Jij koos voor de Premium-versie van de cursus waarbij je een halve dag met An live ging shooten, wat was voor jou daarvan de meerwaarde?

“Op zich leer je alles wat je moet weten in de cursus zelf. Je hebt de theorie en de basis mee en kan die perfect op je eigen tempo toepassen. Maar als je met An op stap gaat, zie je hoe zij een shoot aanpakt en hoe ze een ruimte bekijkt wanneer ze er binnen komt. Dat leer je niet door wat online video’s te bekijken.”

“An heeft gigantisch veel kennis die ze deelt op een aangename, no-nonsense en behapbare manier.”

Wat was de belangrijkste les die je leerde uit de cursus?

“Hoe de belichtingsdriehoek werkt: hoe ISO, sluitertijd en diafragma op elkaar inspelen. Door daarmee te spelen kan ik nu veel creatiever aan de slag. Daarnaast maakte An het ook echt duidelijk dat fotografie voor een groot stuk gewoon oefenen is. Ik hoef me niet slecht te voelen als ik 50 foto’s maak en er maar 5 oké blijken te zijn, want het is door te doen en te proberen dat je beter wordt. Het hoeft niet in één shot perfect te zijn.” 

Foto door Evi Robignon

Wat vond je van de manier waarop de cursus werd gegeven?

“An heeft gigantisch veel kennis, die ze deelt op een aangename, no-nonsense en behapbare manier. Daarnaast geeft ze extra tips en uitleg. Ik volgde de cursus in het najaar en ze maakte er ons op attent dat het interessant is om de theorie ‘s avonds te bekijken en overdag wanneer we konden de opdrachten te maken, om optimaal van het weinige daglicht in die periode te profiteren. Dat is misschien iets evident voor geoefende fotografen, maar het toont hoe begaan ze is met haar studenten, die daar niet direct bij stilstaan. Ze is gewoon echt heel enthousiast, toegankelijk en altijd bereid om je te helpen bij eender welke vraag.”

“Ik had nooit gedacht dat ik fotograferen zo leuk zou vinden. Maar kijk, ik heb nu zelfs een speciale rugzak gekocht om mijn toestel altijd mee te kunnen nemen op uitstap.”

Welk effect heeft de cursus gehad op jou?

“Ik neem mijn fototoestel bijna overal mee naartoe. Ik heb er zelfs een speciale rugzak voor gekocht, wat handig is als we op uitstap gaan. Ik krijg nu geregeld reacties op de foto’s die ik op mijn blog of Instagram-profiel post. En dan maak ik uiteraard reclame voor de cursus (lacht). Door mee te doen aan fotografie-challenges daag ik mezelf ook nu nog uit om creatief uit de hoek te komen en verder te bouwen op de basis die ik meegekregen heb in de cursus. Ik ben een echte fotofreak geworden!”


Wil je ook meedoen? Je kan je van 27 september tot 3 oktober hier inschrijven.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.