fbpx

Koopgids: Welke lenzen kies je voor je camera?

Koopgids: Welke lenzen kies je best voor je camera?

Na de koopgids voor camera’s ga ik nu graag in op de lenzen. Welke lenzen koop je nu best voor je camera? En waar moet je op letten bij je aankoop?

Om die vragen te kunnen beantwoorden moeten we eerst onszelf weer enkele andere belangrijke vragen durven stellen.

Voor de duidelijkheid: Eigenlijk spreken we hier niet over lenzen, maar over objectieven. Een objectief is een verzameling van lenzen die je op je camera kan klikken. Maar om het niet al te ingewikkeld te maken gebruik ik gewoon zoals iedereen het woord ‘lenzen’ ipv objectieven.

De belangrijkste kenmerken van lenzen

Voor we aan de vragen beginnen, moet je eerst enkele technische dingen weten over lenzen voor je tot een aankoop overgaat:

 • de brandpuntsafstand (uitgedrukt in mm)
 • het diafragma (uitgedrukt in f-getal)
 • de lensvatting (het systeem waarmee je ze op je camera klikt)
 • beeldstabilisatie of niet (vangt kleine bewegingen op)

De brandpuntsafstand

Zonder al te technisch te worden bepaalt de brandpuntsafstand hoeveel van de omgeving je op je foto kan nemen. Bij een korte brandpuntsafstand in mm (bijvoorbeeld 24 mm) krijg je veel van de omgeving op je foto, waardoor dit ideaal is voor mooie landschapsfoto’s.

Met een lange brandpuntsafstand (bijvoorbeeld 300 mm) kan je heel erg inzoomen zodat je echt details kan fotograferen. Ideaal dus voor wildlife, vogels, de maan,…

Het diafragma

Een diafragma bepaalt hoeveel licht er in je camera kan vallen. Het wordt uitgedrukt in een f-getal. Hoe lager het f-getal, hoe meer licht je kan vangen met je camera.

Daardoor zijn lenzen met een klein f-getal ideaal voor portretten en foto’s binnenshuis. Je kan ze langer gebruiken zonder te moeten flitsen.

De lensvatting

Elke lens heeft zijn specifieke lensvatting. Een lensvatting is het systeem waarmee je ze op een camera klikt. Dit kan zelfs binnen eenzelfde cameramerk verschillen. Je mag er dus niet vanuit gaan dat alle canoncamera’s dezelfde lensvatting hebben.

Het is dus belangrijk voor je een lens aanschaft dat je in je camerahandleiding even opzoekt welke lensvatting je camera heeft.
Twijfel je hierover, vraag het dan zeker na voor je er eentje aankoopt.

Er zijn lensmerken (Tamron, Sigma,…) die lenzen maken met verschillende lensvattingen voor verschillende cameramerken. Je hoeft dus niet altijd binnen je eigen cameramerk te blijven.

Sommige merken hebben ook adaptorringen in hun assortiment waardoor je op je camera toch een lens met een andere lensvatting kan gebruiken.

Beeldstabilisatie

Dit zorgt ervoor dat de kleine bewegingen die je maakt tijdens het fotograferen gecompenseerd worden. Je krijgt dus minder vlug een bewogen beeld.

Vooral als je sterk inzoomt is beeldstabilisatie een aanrader. Want inzoomen vergroot ook de bewegingen waardoor ze sneller zichtbaar zullen zijn.

Welke soorten lenzen voor je camera zijn er?

Wil je het wildlife in de savanne kunnen fotograferen of eerder mooie wijdse landschappen? Wil je mooie portretten maken van je gezin en op familiefeesten?

Elk doel heeft zijn eigen meest geschikte lens.

 • een telelens (> 70 mm) kan je heel erg inzoomen wat ze geschikt maakt om dieren te fotograferen.
 • een groothoeklens (<35 mm) is dan weer het best voor landschappen en architectuur, omdat je meer van je omgeving op één foto krijgen
 • een primelens (vast, laag f-getal) is dan weer ideaal om mensen te fotograferen doordat je snel die mooie, wazige achtergronden krijgt.
 • een zoomlens kan vaak alles een beetje

De twee interessantste lenzen voor beginnende fotografen

De zoomlens

Wil je graag wat kunnen inzoomen op een bezienswaardigheid op reis, een mooi panorama kunnen nemen en je gezin fotograferen dan kom je al snel uit bij een zoomlens.

Een zoomlens met een groot bereik (van 20 mm tot 300 mm bijvoorbeeld) kan dit allemaal een beetje. Het nadeel is dat ze minder lichtsterk is (hoger f-getal). In buitenlucht gaat dit niet vaak problemen geven overdag, maar binnen ga je snel moeten flitsen.

Het grootste deel van de zoomlenzen hebben een variabel f-getal. Dat wil zeggen dat ze ingezoomd minder lichtsterk zijn, dan uitgezoomd.

Voordeel: extreem veelzijdig, ideaal op reis

Nadeel: groter en zwaarder, niet zo lichtsterk

De primelens of portretlens

Een portretlens heeft een vaste brandpuntsafstand. Dat kan 35 mm, 50 mm, 80 mm,… zijn. Een vaste brandpuntsafstand wil zeggen dat je niet kan inzoomen en uitzoomen. Tenzij je je benen gebruikt. 😉

Een portretlens heeft wel altijd een vast f-getal dat ook vrij laag is (f 1.8, f 1.4,…) hierdoor is ze dus erg lichtsterk. Je kan er dus vaak zelfs op donkere winterdagen nog binnenfoto’s mee nemen zonder te flitsen.

Voordeel: mooie portretten, mooie wazige achtergrond, lichtsterk, licht en compact

Nadeel: je kan niet zoomen waardoor muren en andere hindernissen al eens in de weg durven staan.

Welke zoomlenzen voor je camera zijn interessant? ( €500 – €1000 )

Voor spiegelreflexcamera’s

Tamron EF-S 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro Canon

Tamron EF-S 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro Canon Main Image

Sigma F 18-300mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM C Nikon

Sigma F 18-300mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM C Nikon Main Image

Voor systeemcamera’s

Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8 R LM OIS

Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8 R LM OIS Main Image

Tamron 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD Sony FE

Tamron 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD Sony FE Main Image

Welke primelenzen voor je camera zijn interessant?

Voor spiegelreflexcamera’s (rond €150)

Mijn persoonlijke favoriet voor Nikon en Canon

Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX

Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX bovenkant
De foto’s die je hieronder van me ziet, zijn met deze primelens genomen.

Canon EF 50mm f/1.8 STM

Canon EF 50mm f/1.8 STM Main Image

Voor systeemcamera’s (€150 – €200)

Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 ASPH Zwart

Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 ASPH Zwart Main Image

Sony FE 50mm f/1.8

Sony FE 50mm f/1.8 bovenkant

Welke lenzen zou ik kopen?

Als ik maar één objectief zou kunnen kopen gaat mijn voorkeur zonder twijfel uit naar een primelens. Ze zijn prijs/kwaliteit fantastisch en je kan er echt prachtige (ook binnen) foto’s mee maken van je kinderen.

De voorwaarde is wel dat je niet meer op de automatische stand fotografeert en al een beetje van fotografie kent.

Wil je graag leren fotograferen zonder de automatische stand? Dan is de cursus ‘Van Newbie Tot Fotofreak’ helemaal iets voor jou! Zet je zeker op de wachtlijst als je de volgende cursusstart niet wil missen.

Wanneer je liever een allrounder hebt, zou ik gaan voor een kwalitatieve zoomlens met een groot bereik.

Kortom, er is niet 1 lens die alles kan. Kiezen is in het geval van lenzen toch een beetje verliezen.

Vraag jezelf dus af wat het hoofddoel is van je fotografie en maak dan een keuze.

Met een beperkt budget zou ik ook sowieso gaan voor een goedkopere camerabody maar dan wel direct de lens van mijn voorkeur kopen.

En een uv-filter voor je lens, is dat nuttig?

Vaak als je een lens koopt, vragen ze ook of je er een uv-filter bij wil. Dit is een stukje glas dat je vooraan je lens schroeft om ze te beschermen tegen uv-stralen.

De grootste troef van zo’n filter is dat ze het glas van je lens beschermt. Zo ken ik het het verhaal van een vriendin die haar camera op de grond viel waarbij enkel de uv-filter brak. De uv-filter redde in dit geval haar veel duurdere lens.

HOU ME OP DE HOOGTE

Hoor als eerste wanneer de deuren van ‘Van Newbie Tot Fotofreak’ weer open gaan


  Ben je opzoek naar een geschikte camera? Check dan zeker mijn koopgids over camera’s.

  Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.