fbpx

Hoe kan je je eigen wandelingen uitstippelen?

Het moet één van de meest gestelde vragen zijn die ik de laatste tijd krijg: ‘Hoe vinden jullie die wandelingen?’ Zeker omdat de wandelingen die we doen niet altijd bewegwijzerd zijn.
Hoog tijd dus om uit de doeken te doen hoe wij onze wandelingen uitstippelen

Onze werkwijze

Eerst en vooral verschilt onze werkwijze nog al eens. We hebben niet één vaste manier om onze wandelingen uit te stippelen. Maar vaak komen dezelfde grote lijnen wel terug.

Stap 1: onderzoek

Dat gebeurt voornamelijk via internet. Ik sla dingen op die ik tegen kom, laat me inspireren door anderen. Vaak begint het met een foto die ik zie op instagram van een prachtige plek, ergens op de wereld. Soms vind je op het internet ook al goede beschrijvingen van interessante wandelingen. Alleen is die info vaak snel gedateerd en ga ik liever niet af op één bron om aan een avontuur te beginnen. Ik gebruik soms een toffe wandeling die ik vind, om er dan zelf mijn eigen route van te maken.

Een andere manier die we toepassen op reis is om informatie te vragen aan de plaatselijke parkranger of aan de dienst toerisme. Zij kennen als geen ander de toppers.

Hoe kan je je eigen wandelingen uitstippelen

Voor onze geplande huttentocht deze zomer komen daar ook topogidsen, topografische kaarten, informatie van de verschillende berghutten en ervaringen van voorgangers aan te pas.

Stap 2: Open street maps

Een stap die ik nooit zal overslaan. Kijken op Open Street Maps of er wandelpaden liggen. Ik gebruik daarvoor de app ‘Outdooractive‘. De Alpenvereinaktiv app is gelijkaardig, maar in het Duits. Je kan deze applicaties ook via je browser raadplegen en daar stippel ik altijd onze routes uit. Zo heb ik een idee van de lengte, de duur en de hoogteverschillen waar we ons aan mogen verwachten. Je kan je wandelingen volledig zelf samenstellen op die manier.

Zo gingen we dus ook aan de slag in IJsland. Ik stippelde geheel toevallig de ‘meest epische wandeling ever’ (woorden uit de mond van mijn kinderen) in de omgeving van de Dettifoss waterval. Gewoon door wat wandelwegen in Outdooractive aan mijn bureau hier thuis met elkaar te verbinden. Geen flauw idee dat ze zo avontuurlijk was. Bovendien kwamen we geen kat tegen.

avontuurlijk wandelen met kinderen in Marche-Les-Dames Ardennen België

Alle wandelingen door de IJslandse natuurgebieden stippelden we helemaal zelf op die manier uit. Naar wat voor ons haalbaar of uitdagend genoeg was. Maar ook de wandeling met touwen in Marche-Les-Dames kwam zo tot stand.

Opgepast: op de kaart heb je natuurlijk geen enkel zicht over hoe uitdagend een wandelpad is. Dus je kan ook wel eens voor (on)aangename verrassingen komen te staan.

Stap 3: Navigeren

Een dagwandeling navigeren we door gebruik te maken van de Outdooractive App. Je kan dat laten tracken door de app maar meestal roepen we gewoon onze wandelingen op, op de kaart, en zien we aan het bewegende blauwe bolletje of we goed of slecht aan het stappen zijn.

Heb je een outdoorwatch, zoals ik nu met de Polar Grit X, dan kan je ook de gpx van je uitgestippelde route downloaden en importeren in je horloge. Zo navigeert de horloge je tijdens je tocht.

Hier in ons land kan je meestal goed vertrouwen op het gps signaal, maar weet dat er soms wat vertraging of onnauwkeurigheid kan optreden. In de bergen vertrouwen we nooit op gps. Omdat de hoge toppen te vaak voor onnauwkeurigheid zorgen.

Bij meerdaagse tochten in afgelegen (berg)gebieden val ik terug op topografische kaarten, een kompas, een barometrische hoogtemeter, een tot in detail uitgeschreven marsplan en daarnaast als begeleiding de technologie van apps en gps.

Deze stappen passen we steeds toe op de wandelingen die we ondernemen. Het bracht ons op hele mooie plekken en ik hoop dat het jou inspireert om zelf nieuwe plekken te ontdekken.

Veel plezier!

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.