fbpx

48 uur op de winterse Lofoten

minitrip naar de Lofoten - reizen - winter

De magische Lofoten in Noorwegen stonden al even op mijn must see lijstje. Bergen en zee komen er samen wat resulteert in een uniek landschap. Verwondering alom.

48 uur Lofoten

We verbleven slechts 48 uur op de Lofoten zelf waardoor het echt een minitrip was. Uiteindelijk was er net voldoende tijd om een eerste keer van de eilandengroep te proeven en er – as always – meer van te willen.

minitrip naar de Lofoten - reizen - winter

Het was een tripje onder ons twee, want de kinderen gingen ondertussen met Kazou skiën. Net omdat we maar onder ons twee waren en het een blitzbezoek was bereidde ik thuis amper iets voor. De vluchten, het vervoer en de logies lagen vast. Verder had ik weinig van de bezienswaardigheden opgezocht en lieten we alles gewoon op ons afkomen.

Met de auto op verkenning

We logeerden in Svolvær, wat onze uitvalsbasis was om met een huurwagen de Lofoten te verkennen. De eerste dag verkenden we het noordelijke deel van de Lofoten. De tweede dag verkenden we het zuidelijke deel.

minitrip naar de Lofoten - reizen - winter

Aangezien het winter was, zijn alle wagens ook standaard uitgerust met spijkerbanden. De wegen worden daar niet sneeuwvrij gemaakt. Je rijdt dus gewoon op aangestampte sneeuw, maar door die spijkerbanden gaat dat heel vlot. Iedereen haalt dan ook vlot de maximum snelheden die aangegeven staan. Tegen 80 per uur over een besneeuwde weg rijden is wel al een unieke ervaring op zich.

Er is uiteindelijk maar één echte hoofdweg op de Lofoten: de E10. Verloren rijden is dus bijna onmogelijk. Langs de kant van de weg staan ook wegwijzers met al dan niet een symbool bij. Het symbool dat bij de naam staat, duidt op het feit dat het een bezienswaardigheid is. Wij reden dus gewoon over de E10 en wanneer we een wegwijzer van een bezienswaardigheid zagen, tikte ik die naam snel in bij Google en besloten we al dan niet of we de afslag namen. Kortom, we lieten de Lofoten gewoon op ons afkomen.

Dag 1 – Svolvær tot Leknes en terug

Henningsvær

Niet zo heel ver van Svolvær bezochten we het dorp Henningsvær. Bekend van het meest epische voetbalveld ter wereld.

Henningsvær heeft een heel mooie authentieke haven en in februari hangt het er vol met stokvis. Vissers brengen kabeljauw binnen, die onmiddellijk ontdaan wordt van zijn kop en ingewanden. Ze worden per twee aan elkaar gebonden met hun staart en dan aan stokken (al dan niet nog gepekeld) voor maanden te drogen gehangen in de buitenlucht. Vrij indrukwekkend om dat hele proces te zien. Soms staan de poorten van de gebouwen gewoon open en zie je de vissers bezig. Deze stokvis is de basis voor vele gerechten in Portugal zoals Bacalhau.

Hauklandstranda en Uttakleiv

Twee prachtige stranden die vlak bij elkaar liggen. De meeste toeristen die je er in de winter ziet zijn dan ook gewapend met een statief en een camera om al dat moois proberen vast te leggen.

Hauklandstranda

Uiteindelijk volgden we de E10 verder tot in Leknes en daar schakelden we over op weg 815 en 817 om zo terug richting Svolvær te rijden langs de kustlijn. We hebben onze ogen de kost gegeven en zijn ontelbare keren uitgestapt om het landschap te bewonderen.

Uttakleiv

Dag 2 – Svolvær – Reine

Unstad

Ook weer een prachtig strand waar er ook gesurfd worden. Jawel, ook in putteke winter. Ik denk dat ik er toch voor zou passen. We hebben jammer genoeg geen surfers in actie gezien, maar zelfs dan was het strand de moeite waard.

Hamnøy

Het iconische beeld van de Lofoten vind je in Hamnøy. Ik had het al ontelbare keren zien passeren en wilde het dan ook met mijn eigen ogen zien. Pittoresker wordt het niet.

Sakrisøy

Een eilandje net te zuiden van Hamnøy waar het ook weer fotogeniek is. We stopten bij Anita’s Seafood langs de weg. Je kan er de authentieke visgerechten proeven en de gedroogde visproducten kopen. We dronken er een kop koffie en genoten er van een heerlijk stuk taart. Een aanrader.

Reine

Nog wat zuidelijker ligt Reine, dat net zoals Hamnøy de Lofoten samenvat in 1 beeld: rode en gele huizen aan zee, een haven met vissersboten en de bergen op de achtergrond.

Ons verblijf

Thon Hotel Svolvær

We kozen voor het Thon Hotel in Svolvær voor onze overnachtingen. De liggen was voor ons cruciaal want het hotel ligt aan de kade waar we met de boot toekwamen. En waar we ook op de dag van vertrek om 6 uur ’s ochtends de boot terug moesten nemen. Het was gewoon de lobby uitstappen en de boot opstappen. Heel gemakkelijk.

Het ontbijt in het hotel is fantastisch. We zagen in ons leven nog nooit zo’n uitgebreid ontbijtbuffet. Begeleid door live pianomuziek terwijl je een zicht hebt op de haven. Ja, ik moet zeggen dat ik daar wel aan kon wennen. Een echte aanrader.

Bacalao

’s Avonds aten we twee keer in het restaurant/bar Bacalao vlakbij het hotel. Niks fancy, maar wel een gezellige plek waar het haardvuur brandt en waar je kan eten in een ongedwongen, maar leuke sfeer. Ik nam twee keer de vegetarische hamburger en die was echt hééél lekker.

Hoewel we er maar 48 uur waren en we helaas geen noorderlicht zagen, wegens bewolking, heb ik echt genoten van onze trip naar de Lofoten. De Lofoten doen mijn fotografiehart sneller slaan. Puur genot!

PIN IT

PIN DEZE AFBEELDING
Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

7 Reacties

 1. An De Pooter
  9 maart 2020

  mag ik misschien zo vrij zijn om te vragen naar het budget dat je voor zo’n reisje apart moet houden? je hebt me goesting doen krijgen, 🙂

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   10 maart 2020

   Dat is van zoveel afhankelijk. Prijzen van vliegtickets kunnen heel erg variëren. Ik denk dat je best die eerst even opzoekt en van daaruit verder rekent.

   Beantwoorden
 2. Suzanne
  10 maart 2020

  ”In mijn zoektocht naar een bewust en eenvoudig leven ontdekte ik duurzaamheid, plantaardig eten en minimalisme.”
  Ik vind dit lastig te rijmen met een vliegreis voor een trip van 48 uur. Prachtige omgeving, dat wel.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   10 maart 2020

   Dat is zo. We waren wel wat langer in Noorwegen, maar slechts 48 uur op de Lofoten. Thuisblijven was ook een optie geweest. Of gewoon ineens verhuizen. 🙂 Ik ben helaas niet perfect. Ik eet zo veel mogelijk plantaardig en altijd vegetarisch, ik breng de kinderen te voet naar school (nog ecologischer dan de fiets zelfs), ik koop nooit nog flessenwater,… Maar ik ga ook graag op reis en ja daarvoor neem ik al eens het vliegtuig. Of dat nu voor enkele dagen is of 3 weken doet er weinig toe.
   Maakt me dat ongeloofwaardig? Ik weet het niet. Ik doe gewoon mijn best. Niet meer en niet minder. Heel veel mensen die samen hun best doen (elk op hun manier) lijkt me alleszins beter voor onze planeet dan enkelingen die alles perfect doen. Zo kijk ik er naar.
   Alleen maar respect voor jou als het jou wel lukt. x

   Beantwoorden
 3. an
  11 maart 2020

  Amai, prachtige foto’s, wat een landschappen. De winter kan zo mooi zijn.
  Op welke luchthaven zijn jullie eigenlijk gevlogen om de Lofoten te bereiken?
  Een trip door Noorwegen staat namelijk ook al een tijdje op onze wish-list. Misschien moeten we deze eilandengroep ook een bezoekje brengen…

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   27 april 2020

   Wij vlogen Brussel – Oslo – Bodo

   Beantwoorden
 4. site
  14 mei 2020

  Heerlijke foto’s. Sneeuw! Dat is al een tijdje geleden dat ik nog eens sneeuw heb gevoeld.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.