fbpx

8 jaar en tijd voor een zakgeldcontract – onze aanpak en free download

Wanneer is het tijd voor zakgeld?  We vroegen het ons ergens in het voorjaar af.  Onze oudste zoon begon zich meer en meer bewust te worden van geld en wat je daar allemaal mee kon.  Misschien werd het dan toch eens tijd om met zakgeld te beginnen. 

Wanneer?

We kozen ervoor om het derde leerjaar als beginpunt te nemen om te starten met zakgeld.  Maar eigenlijk zou je al ergens in het eerste leerjaar kunnen starten.  Best is dat kinderen toch al een klein beetje kunnen rekenen wanneer je ze zakgeld geeft.

Hoeveel?

We besloten om wekelijks 2 euro te geven. 2 euro vonden we een mooi bedrag om mee te beginnen.  Het stimuleert hem om te sparen om iets te kunnen kopen, maar het duurt ook geen maanden om een bedragje bij elkaar te krijgen.
Hij krijgt zijn zakgeld elke week op vrijdagavond.  Die dag mocht hij zelf kiezen. We stelden hierover een contractje op dat we samen ondertekenden, zoals dat gaat bij ‘grote mensen’.  Je moest eens zien hoe fier hij daarover was.
Geld aan bepaalde klusjes koppelen doen we hier niet, net zoals we ook geen geld als beloning geven voor bijvoorbeeld een goed rapport. Ik stimuleer liever andere vormen van motivatie.

Waarvoor?

Dat mag hij volledig zelf kiezen. Koopt hij graag zijn 10de fidget spinner of zijn 216de Pokémonkaart of een nieuw spelletje op de iPad?  Dat mag allemaal. We vellen daar als ouder geen oordeel over.  Het is zijn geld en hij doet er mee wat hij wilt.  Ook al vinden wij dat misschien niet zo een verstandige uitgave.
Toen hij in de herfstvakantie meeging met de gemeente naar een pretpark mochten de kinderen geld meenemen om iets te kopen ginder.  Dat was eigenlijk de eerste keer dat hij zijn eigen zakgeld moest aanwenden.  Hij kreeg van mij een lunchpakket mee.  Wilde hij ginder een ijsje kopen of een frisdrank, dan moest hij daar zijn zakgeld voor gebruiken.  Hij nam 5 euro mee en kwam met 25 cent, een mini fidget spinner en een leeg flesje frisdrank terug thuis.

De boekhouding

De papa is hier nogal financieel aangelegd en dus kon de zoon zijn persoonlijke boekhouding in een spreadsheet niet uitblijven. Elk vrijdag wanneer de zoon zijn zakgeld krijgt, vult hij zijn eigen boekhouding aan in een spreadsheet op de iPad. Geeft hij iets uit, dan moet dat daar uiteraard ook in. Zo heeft hij telkens een accuraat beeld van hoeveel hij in zijn spaarpotje heeft. En uiteraard zoals het een goede boekhouder betaamt, wordt op regelmatige basis het geld geteld om te zien of zijn kassa klopt.

Het is geweldig om te zien hoe trots hij hierover is. Hij krijgt langzaamaan wat meer verantwoordelijkheid en geniet er ook volop van. Kleine jongens worden groot.

De tips

Wil je ook met zakgeld beginnen?  Dan houd je best rekening met de volgende tips:

 • Je kan starten vanaf het eerste leerjaar, wanneer je kind al een beetje kan rekenen en de munten en briefjes herkent.
 • Stel samen een zakgeldcontract op.  Je kan het hier downloaden: Mijn zakgeldcontract-Nononsonsmoms.pdf
 • Bij jonge kinderen geef je best wekelijks zakgeld.  Naarmate ze ouder worden kan je overschakelen op tweewekelijks en nadien maandelijks.  Zo leren ze nog beter budgetteren.
 • Vel geen oordeel over de uitgaven dat het kind doet met zijn zakgeld.  Het is zijn/haar geld.
 • Hoeveel je geeft, kies je uiteraard volledig zelf.  Afhankelijk van je inkomen en wat het kind er allemaal van moet betalen.  Iemand die een smartphone heeft, zal een beetje meer nodig hebben dan een 8-jarige zonder smartphone.
 • Geef geen voorschotten op het zakgeld.  Als het op is, is het op.  Geld komt immers niet uit de lucht gevallen.  Allé, hier toch niet ;-).
Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

11 Reacties

 1. Eilish
  9 november 2017

  Dat van die boekhouding bijhouden vind ik de max. Zelf 21 jaar in de boekhouding gewerkt hebben heeft daar iets mee te zien.
  Geldstromen kennen en bewaken zijn belangrijke dingen in het leven. Dat zou van mij best een vak op school mogen zijn, er zijn immers genoeg volwassenen die absoluut niet met geld om kunnen springen, met alle gevolgen van dien.
  Jullie zijn goed bezig!

  Beantwoorden
 2. Flaflinko
  9 november 2017

  Hewel, ik vind dat nu eens een keigoed plan! Ik denk dat ik zoiets ook ga invoeren voor mijn 2 oudsten. Die zagen me voortdurend de oren van mijn hoofd om iets te ‘krijgen’ in de winkel. Beweren ‘we krijgen noooooohoooit iets’ (helemaal niet waar). Op die manier kunnen ze zelf instaan voor hun centjes en aankopen 🙂

  Beantwoorden
 3. Judith (Dietemiet)
  9 november 2017

  Wat een goed idee van die boekhouding! Ik start er deze week nog mee, want gisteren stonden we in Dreamland, Elliot wou iets kopen maar hij wist niet meer precies waar zijn geld alweer lag en hoeveel hij ook alweer had uitgeleend aan papa toen die kleingeld nodig had voor brood 😀

  Beantwoorden
 4. Liesbeth
  9 november 2017

  Hihi om die eigen boekhouding 😉

  Beantwoorden
 5. Anna Helena
  9 november 2017

  Deze aanpak vind ik wel een goeie. Volgend schooljaar starten 🙂

  Beantwoorden
 6. Zoë
  15 november 2017

  Hier doen wij ook van zakgeld geven maar vergeten wij elke week opnieuw. En nu vroeg de zoon aan iedereen geld voor zijn verjaardag. Met zijn bijna 300 euro wil hij nu het zoveelste nurfgeweer (of nerfgeweer? ?) mee kopen. Zou je dat ook een goed idee vinden? Het gaat tenslotte niet meer om een paar euro’s. Tot hiertoe hebben we het hem nog kunnen afraden.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   16 november 2017

   300 euro zomaar in de handen proppen van een ?- jarige is denk ik niet zo een goed idee. Daar zou ik sowieso van wegnemen om te sparen. Dat is eerder een verjaardagscadeau en valt niet onder de noemer zakgeld, vind ik. Al beslist elke gezin zelf hoe het hiermee omgaat, natuurlijk. Niet gemakkelijk. Succes ermee!

   Beantwoorden
 7. Leen De Pauw
  15 december 2017

  hoi An,
  ik probeerde het zakgeldcontract te downloaden, maar er komt een bericht dat het verplaatst is? Kan je me helpen?
  dankje!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   21 december 2017

   Hoi Leen,
   Goed dat je me dit liet weten. Ik zocht het wat uit en ik denk dat het probleem is opgelost.
   Bedankt om me dit te melden.

   Beantwoorden
 8. Nele R.
  9 augustus 2018

  Wat een goede aanpak!! Onze zoon is deze week 8 geworden en ik heb gelijk het contractje afgeprint. Hij vond het een supercadeau want wat voelt hij zich ‘groot’ ineens :-).
  En de eigen boekhouding, daar begon hij spontaan zelf over, zal een trekje van de mama zijn die hij geërfd heeft :-).
  Bedankt voor de tips rond het gegeven van zakgeld.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   9 augustus 2018

   Succes ermee!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: