fbpx

De teleurstelling van de Ninglinspo

De Ninglinspo moet zowat de meest besproken uitstap zijn van de Ardennen. We trokken op Paasmaandag richting Belgische (berg)rivier om ze zelf te verkennen, maar kwamen toch wat ontgoocheld terug.

De enige bergrivier van België

De Ninglinspo wordt de enige bergrivier van België genoemd. Ik snap heel goed vanwaar de naam komt, maar ik heb het toch wat moeilijk om ‘berg’ en ‘België’ samen in één zin te gebruiken.
De rivier is 3 km lang en daalt 250 m. Door het gemiddelde verval van 8% krijg je veel watervalletjes, poelen en stroomversnellingen, wat uiteraard helemaal doet denken aan zijn broertjes en zusjes in de bergen.

De blauwe wandeling

We planden om de blauwe wandeling te volgen. Deze is ongeveer 6 km lang en gaat stroomopwaarts langs de Ninglinspo om via het plateau en het uitzichtpunt Drouet terug te komen aan de startplaats. De route is zeer goed bewegwijzerd en je kan vaak kiezen welk pad je neemt: wat verder van de rivier vandaan of er langs, erdoor en erover. Er zijn leuke houten brugjes die vaak maar één leuning hebben en aan glibberige rivierwanden hangt een touw waaraan je je kan vasthouden tegen het uitglijden. Er wordt aangeraden om de wandeling niet te doen met kleuters omwille van het avontuurlijke pad.
Aangezien het warm weer was besloten we ook watersandalen en zwemgerief mee te nemen voor de nodige afkoeling.

Uitzichtspunt Drouet over de vallei van de Ninglinspo

Druk, drukker, drukst.

Helaas is het er verschrikkelijk druk. We kwamen nog in de vroege voormiddag aan, maar de parking was reeds volzet. Auto’s begonnen elke vierkante cm langs de wegberm in te palmen. We voelden de bui dus al hangen. We begonnen nog vol goede moed aan de wandeling, maar die moed zonk vlug in onze wandelschoenen.
Constant aanschuiven aan ‘moeilijkere’ passages, altijd mensen die vlak voor of achter je wandelen waardoor je niet echt met elkaar kan praten. Nee, niet bepaald hoe wij graag onze vrije tijd doorbrengen. Het werd een hele beproeving om foto’s te nemen waar geen ander volk op stond.
Niet dat wij geen andere mensen tolereren op onze uitstappen. Maar je hebt druk en té druk. Ninglinspo is té druk. Waarschijnlijk om dat het riviertje zo toegankelijk is.

Eén zoon besloot toch even zijn sandalen aan te doen om het water van nog dichterbij te verkennen, maar die werden al na 5 minuten terug omgeruild voor de wandelschoenen. Het was gewoon niet gezellig en ontspannen. Nergens een rustig plaatsje en iedereen die je bekijkt. De zwembroeken bleven onaangeroerd ook al zagen de natuurlijke glijbaantjes er geweldig plezant uit. Niemand van ons gezin voelde zich op zijn gemak.

De avontuurlijkheid van het pad valt ook reuze mee. Toch als je al wat gewandeld hebt in de bergen stelt het echt niets voor. Het is maar wat je gewoon bent.

Onze bevinding

De Ninglinspo is mooi en een klein beetje avontuurlijk. Voor mensen die nooit naar de bergen op reis gaan, is het iets uniek. Het is een leuke plek waar zowel groot als klein zich geweldig goed kunnen uitleven. Maar helaas is de Belgische bergrivier ook het slachtoffer van haar eigen succes. Voor ons maakte de drukte de hele ervaring kapot.
Mooie, warme vakantie- en feestdagen zijn waarschijnlijk niet de beste momenten om de rivier te bezoeken. Maar helaas heb je met kinderen weinig andere opties als ze in het water willen spelen.

#60daystodiscover

Raad ik iedereen nu af om er naartoe te reizen? Nee, niet echt. De Ninglinspo is een bezoekje waard, maar wees je bewust van de drukte. Of ga als het regent of koud is. Alleen zal de kans klein zijn dat je er ons nog tegenkomt. Wij zoeken liever wat rustigere oorden op.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

12 Reacties

 1. Hilde
  30 april 2019

  Wij hebben de waterval vorig jaar bezocht met onze drie kleuters ook op een feestdag ergens in mei. En dezelfde bevindingen. Mooi en aventuurlijk (toch met drie kleuters) maar veel te druk. Overvolle parking, aanschuiven . Ik had wel de indruk dat hoe hoger je was en de afdaling veel rustiger was. Dit jaar trokken we nar Furfooz. Veel rustiger, mooie wandeling (voor jullie misschien net te kort) ideaal voor jonge kinderen (Arthur wandelde ze helemaal alleen uit). Een bezoekje waard .

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   30 april 2019

   Bedankt voor de tip. Altijd leuk om nieuwe plekken te ontdekken.

   Beantwoorden
 2. Peggy
  30 april 2019

  Lijkt me een leuke wandeling om te doen op één van die pedagogische studiedagen 😉

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   30 april 2019

   Haha. Idd. Alleen moeten we dan wel thuislaten want die zijn verlof is helaas eindig ?

   Beantwoorden
 3. Tamara
  19 mei 2019

  Jammer dat de drukte het een beetje verpest… als wij boswandelingen vind ik het vaak verrassend en jammer hoe weinig mensen ervan komen genieten, maar langs de andere kant is het ook wel heerlijk om helemaal alleen rond te lopen of maar af en toe anderen tegen te komen.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   21 mei 2019

   Ja, idd. Geen probleem met wat volk. Maar liefst geen festivaltoestanden ?

   Beantwoorden
 4. eli
  14 mei 2020

  Hoi An,

  Druk idd en dat is ook niet my cup of tea, wij hebben een tour van 20 km errond gedaan. De ‘po’ tot het einde en dan de heuvels op. Je komt dan in rustige heel andere omgeving, want niemand die het in zijn hoofd haalt om de blauwe route af te gaan 😀 perfect dus! haha 🙂 Vervolgens zijn we in een bos met hele oude beuken beland en dat hadden we allemaal gezellig voor ons alleen. Ik trek er zelf ook nog wel terug heen deze zomer, maar voor dàt stuk dus… de rest mag rond het riviertje blijven dralen, ik ga meteen het beukenbos in 🙂

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   14 mei 2020

   Ah, zalige tip! Misschien wel ideaal om deze zomer eens te ontdekken. Het klinkt alvast heerlijk!

   Beantwoorden
 5. Marieke
  26 juli 2020

  Hoi An,
  Wij bezochten de ninglinspo vorig jaar in november en daarvoor begin mei, buiten de schoolvakanties en feestdagen.
  Op die momenten helemaal niet druk en dan kan je nog genieten van de mooie natuur.
  Toch een aanrader voor als het eens lukt buiten een schoolvakantie!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   1 augustus 2020

   Hey Marieke,

   Ja, we waren op de juiste plaats op het foute moment. Het is een prachtig stukje natuur in eigen land.
   Ik denk dat het in de herfst en winter ook prachtig is

   Beantwoorden
 6. frank
  11 augustus 2021

  hoi An.
  Wij waren er vandaag. We konden in eerste instantie er niet komen ivm de overstromingen van 14 en 15 juli jl. Een groot bord op de weg bij werbomont. Ninglinspo ferme. Maar we hebben niet gelijk opgegeven. Besloten er helemaal omheen te rijden en via de andere kant te proberen. Weer een bord op de weg bij Nonceveux. Toch maar gewoon er in gereden. Nonceveux was onbereikbaar doordat een aardverschuiving een stuk uit de weg had geslagen. De parkeerplaats van Ninglinspo was gewoon bereikbaar. Gevolg: we waren bijna alleen. Een brug over het watervalletje was wel weggeslagen door puin en boomstammen. Maar voor de rest was de wandeling goed begaanbaar. We moesten wel veel klauteren over rotsblokken en het was hier en daar wel modderig. Ik vond het desondanks een hele mooie wandeling.

  Beantwoorden
 7. Niels Segers
  26 september 2022

  Een goed vergelijkbaar en veel minder druk te bezoeken site is Hoegne. Veel meer klimwerk maar zeker de moeite waard om te doen. Het is ook een iets stevigere wandeling voor je aan de Hoegne uitkomt. Maar je kan er makkelijker werken met statief aangezien er minder “storende “ objecten voor de lens passeren.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: