fbpx

Een pauwtje en een Instax: de max!

welkom klas pauwtje

Even geleden was ZoonS het Pauwtje van de Week. Toen moest ik nog snel even een activiteit bedenken om een klas van 17 kleuters te entertainen:

Instax to the rescue!

Pauwtje van de Week – het concept

In de klassen van de zonen wordt elke week een ‘Pauwtje van de Week’ gekozen. Het Pauwtje staat die week in de belangstelling en mag zijn favoriete speelgoed meenemen naar de klas, iets over zichzelf vertellen en op de Pauwenstoel zitten.

Als het Pauwtje het graag wil, mag hij of zij mama of papa uitnodigen in de klas om een activiteit te doen of samen spelletjes te spelen.

Tijdens de tweede week van het schooljaar was ZoonS al eens die kleurrijke, lawaaierige vogel geweest. Hij was de eerste van dit schooljaar.

Omdat de maand september traditioneel heel erg druk is in mijn sector, heb ik de boot toen wijselijk afgehouden. ZoonS wist ook niet beter.

Omdat er maar 17 kindjes in de klas van de zoon zijn, was het enkele weken echter opnieuw zijn beurt en ondertussen waren er al heel wat mama’s de revue gepasseerd met een resem aan leuke activiteiten.

Pauwtje van de Week – het waarom

Mijn zonen zitten nu in de derde kleuterklas. Volgend jaar gaan ze naar het 1ste leerjaar.

Toen ik die vrijdag van de juf vernam dat ZoonS de week nadien Pauwtje van de Week zou zijn, wilde ik dit keer wel de kans grijpen om samen met hem iets leuks te doen in zijn klas nu er nog veel ruimte is om te spelen.

“Als je graag komt, dan mag je zeker naar de klas komen, maar je hoeft je niet verplicht te voelen.”

klaslokaal
Gezellige klas

Met enig enthousiasme en de nodige dosis naïviteit dat ik gerust een hele klas 5 jarigen kan entertainen, stemde ik in. In mijn hoofd, zou het een fantastische namiddag worden.

Pauwtje van de Week – de paniek

Thuisgekomen, keek ik meteen mijn agenda na. Maandag? Nee. Dinsdag? Een ramp. Woensdag dan? Dat is al een korte dag. Donderdag misschien? Nog een grotere ramp.

Uiteindelijk bleek dat ik me alleen op vrijdag vrij kon maken. Pech, want die dag ging ook de carnavalstoet door.

In de namiddag dan misschien? De juf stemde met enige aarzeling in: ik zou vrijdagnamiddag naar de klas komen en een activiteit met ZoonS en zijn kameraadjes doen tot het tijd was om naar de Carnavalsfuif te gaan.

So far, so good. Nu moest ik alleen nog een activiteit vinden die de kleuters lang genoeg kon boeien en die ZoonS fantastisch zou vinden.

Spelletjes spelen? Hij houdt van “Vuurdraken”. Tekeningen maken? Hij tekent hele legers bij elkaar. Ik kwam niet verder dan de gebruikelijke clichés en had geen tijd meer om nog een workshop ‘koekjes bakken’ of ‘cupcakes versieren’ uit te werken.

Laat staan dat ik al het geduld zou hebben om versiering op zo’n rottig klein cakeje te krijgen samen met 17 paar grijpgrage handjes. Zelfkennis etcetera.

Waar zou ik ZoonS echt een plezier mee kunnen doen??

Pauwtje van de Week – de ingeving

Ergens op de E314, zo tussen Leuven en Heverlee, schoot het mij plots te binnen: foto’s nemen. Hij trekt zo graag foto’s. Alle kinderen zouden die dag ook verkleed zijn. Een wit laken als achtergrond, wat fantasie en fotograferen maar.

Uit ervaring weet ik dat kleuters echter graag meteen het resultaat van hun werk zien. Foto trekken, foto kijken, foto trekken, foto kijken.

Ik moest dus iets bedenken dat de kinderen de foto’s ook meteen konden zien.

Toen kreeg ik – al zeg ik het zelf – een geniaal idee. 😉 Een Instax – camera. Makkelijk, compact én meteen tastbaar resultaat. Yes!

Gelukkig heb ik dan ook nog een even geniale collega die thuis zo een toestel had liggen en het me even wilde lenen. Het plan kreeg definitief vorm!

Pauwtje van de Week – het resultaat

Gewapend met een Instax, de nodige vullingen die makkelijk bij Hema te vinden zijn én enkele tekeningen die bij het maken van de foto konden worden gebruikt, trok ik naar de klas.

Mijn materiaal!

 

Het fototoestel werd bewonderd, mijn tekeningen uitgebreid becommentarieerd en de vriendjes die mee op de foto mochten zorgvuldig geselecteerd. ZoonS deed de regie en ik zorgde er voor dat elk kindje meerdere malen op een foto stond.

Op het einde van het uur had ik voldoende foto’s om elk kindje eentje mee naar huis te geven en een klein fotoboekje, ook te vinden bij Hema, achter te laten in de klas.

 

Kleuters vereeuwigd met Instax

Op die manier had ik een leuke activiteit gedaan met ZoonS, waren de kinderen van de klas bij de activteit betrokken en kreeg ieder, inclusief de juf, een aandenken om mee naar huis te nemen. En dat alles met relatief weinig inspanning.

Ideaal voor deze moeder en haar chaotische agenda! *happy*

The following two tabs change content below.
35 jaar oud en 8 jaar getrouwd. Tweelingmoeder van een identiek jongensduo. Waken over de balans tussen Job en Gezin is haar uitdaging, toch zijn beiden essentieel. Extravert, nieuwsgierig, sociaal en gourmande.

Laatste berichten van Eveline_nononsonsmoms (toon alles)

35 jaar oud en 8 jaar getrouwd. Tweelingmoeder van een identiek jongensduo. Waken over de balans tussen Job en Gezin is haar uitdaging, toch zijn beiden essentieel. Extravert, nieuwsgierig, sociaal en gourmande.

3 Reacties

 1. Valérie
  6 maart 2018

  Geweldig idee !!!

  Beantwoorden
 2. Kim
  6 maart 2018

  Topideetje! Ga ik onthouden voor het volgende verjaardagsfeestje. Zo eenvoudig en zo leuk.
  Het toestel heb ik al. De kinderen vragen af en toe of ze nog eens een “toverfoto” mogen nemen 🙂

  Beantwoorden
 3. Cheapcustomessays
  11 maart 2018

  Beste club van Den Helder hoewel het er eigenlijk niet echt bij hoort natuurlijk en dan ook nog beste sportkantine, dat past goed bij elkaar, proficiat!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: