fbpx

3 stappen om je huid en die van je kinderen te beschermen tegen de vrieskou

Bescherming van je huid en die van je kinderen tegen de vrieskou in 3 stappen

De laatste dagen zakte de temperatuur serieus onder nul.  Toch blijf ik met de kinderen te voet naar school gaan, al verdient onze huid dan wel wat extra aandacht. 

Ik ben eigenlijk absoluut geen zalfjesmadam. Af en toe doe ik een poging om dagcrème te smeren nadat ik vorig jaar op mijn vingers getikt werd in de parfumerie. Al moet ik toegeven dat ik nog steeds meer niet dan wel smeer.

Onze huid is redelijk gemakkelijk in onderhoud.  Op een sporadische opstoot van eczeem of een droge huid zijn er hier weinig problemen.  Maar de koude buitenlucht en de droge binnenlucht maakt wel dat onze huid veel meer te verduren krijgt dan anders.

Sinds we naar Lapland gingen heb ik geleerd hoe we onszelf preventief kunnen beschermen tegen de vrieskou. Ik deel het graag met jullie.

Stap 1: Beschermen

Wanneer je de vrieskou moet trotseren, is het belangrijk dat je een soort van schild op je huid legt.  Zo krijgt de wind en de kou geen vat op je huid.  Vaseline is daar ideaal voor.  Het legt een laagje op je huid en sluit alles af.  Bovendien bestaat het uit petroleum en bevriest het niet zo snel als water.

Stap 2: Voeden

Nadien was je de Vaseline af en moet je de huid voeden.  Het best gebruik je hiervoor een pure olie. Dat kan kokosolie zijn, maar wij doen dat met zoete amandelolie.  Ik gebruik er gewoon eentje uit de babyafdeling van Carrefour.  Een druppeltje is vaak voldoende voor je hele gezicht.  Eerst glim je wel een beetje maar dat trekt redelijk snel in. Moet je toch nog even de koude door, dan is dat geen enkel probleem.  Olie bevriest niet zo snel.

Stap 3: Hydrateren

Wil je je huid toch hydrateren, dan kan je een vette crème gebruiken voor het slapengaan.  Bijna alle crèmes bevatten water, wat je kan nalezen op de ingrediëntenlijst.  En water wil je vermijden in combinatie met temperaturen onder nul.  Zo kan je zelfs vrieswonden oplopen.  Wanneer je dit ’s avonds smeert, is alle crème goed ingetrokken tegen de ochtend en kan je weer aan de slag met de pot Vaseline om een nieuwe, koude dag te trotseren.

Voor stap 3 gebruikte ik Lapland een pot van Neutrogena.  Hier thuis pas ik meestal nog eens stap 2 toe vlak voor het slapengaan.  Hoewel we de voorbije week toch geruime tijd door guur weer moesten, heeft hier niemand schade opgelopen.  Niemand heeft last van een droge of ruwe huid.

Bijkomend voordeel is dat Vaseline en zoete amandelolie helemaal geen dure producten zijn.  Een pot Vaseline heb je voor rond de 3 euro en de zoete amandelolie voor 4,50 euro.  Bovendien zijn ze nog eens erg zuinig in gebruik.
Als dat geen meevaller is.

Dus laat je nu vooral niet meer tegenhouden en ga die frisse lucht maar opsnuiven.

____________________________________________

Dit is blogbericht 15/40 van de 40 dagen bloggen uitdaging.  Je vindt alle info hier en alle deelnemers hier.

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

10 Reacties

 1. withlovebyeva
  2 maart 2018

  Dat vind ik nu eens goeie tips sé! Merci!

  Beantwoorden
 2. Elke
  2 maart 2018

  Als ik een tip mag geven zou ik de vaseline vervangen door een natuurlijk product. Vaseline is een chemisch/synthetisch product afkomstig van petroleum. Het is allesbehalve een moisturizer en legt alleen maar een vetlaagje op de huid. Het is niet dat ik reclame wil maken voor mijn goudsbloemzalf hoor. Maar kies toch best een zalf op basis van plantaardige olie.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   2 maart 2018

   Vaseline heeft inderdaad geen enkel voedende functie. Het doet wat jij beschrijft, maar daarvoor gebruik ik het ook. Ik gebruik het net puur voor die vetlaag.
   De goudsbloemzalf/olie kan volgens mij wel perfect stap 2 vervangen. Dat ga ik eens proberen.

   Beantwoorden
 3. Eilish
  2 maart 2018

  Ik wist helemaal niet dat vaseline chemisch gemaakt was (onterecht had dat voor mij een natuurlijke look). Brrrrr, dat smeer ik dus nooit meer op mijn huid!
  Maar goed dat jullie beschermd buiten gaan!

  Beantwoorden
 4. Evelien
  2 maart 2018

  Ik wilde ook net reageren. Wij gebruiken al jaren wolvet als bescherming tegen de kou. Helemaal natuurlijk en goedkoop te krijgen bij de apotheek, waar ze dat als basis gebruiken van heel wat zalven. Misschien de moeite om eens te proberen?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   2 maart 2018

   Wolvet kende ik nog niet. Dat kan misschien nog een goed alternatief zijn voor de vaseline. Bedankt voor de tip.

   Beantwoorden
   1. Evelien Trog
    2 maart 2018

    Het is ook echt een laagje leggen wat t doet, niets voedend ofzo, daar dient t niet voor. Graag gedaan, altijd leuk om kennis met elkaar te delen ?

    Beantwoorden
    1. An_nononsonsmoms
     2 maart 2018

     Nee inderdaad. Dat is exact waarvoor ik de vaseline gebruik. Als deze pot leeg is, ga ik zeker dat wolvet proberen.
     Zo fijn dat we van elkaar wat kunnen bijleren.

     Beantwoorden
 5. Lize
  2 maart 2018

  Dat zijn goede tips. Bedankt!

  Beantwoorden
 6. Als ik bij de zonen in de buurt kom met iets wat ook maar een beetje lijkt op zalf of olie, schreeuwen ze al moord en brand… Ik ben dus al blij als ik af en toe iets op hun huid gesmeerd krijg, meestal vlak voor slapengaan als ze niet meer zo aandachtig zijn ;-). Maar het zijn goeie tips, ik had er nog niet bij stil gestaan dat een product op basis van water misschien niet zo’n goed idee was!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: