fbpx

Wij werden weekvegetariërs

weekvegetariër - gezin met kinderen

Vier maanden geleden was de maat vol. Het zoveelste slachthuisschandaal raakte in de media en het werd tijd om te stoppen met de kat uit de boom te kijken.

Dierenleed en wanpraktijken

Dierenleed is iets wat ik me steeds heb aangetrokken. Wie met mij vroeger als kind naar een film keek, heeft het geweten. Tranen met tuiten huilde ik wanneer er een dier gewond raakte of stierf in een film. Maar verder bleef ik gewoon vlees eten. Ook al wist ik wel dat daar dieren voor moesten sterven, ergens ging ik er van uit dat het ‘normaal’ was en dat dat allemaal ‘goed geregeld’ was.

Maar eenmaal je ouder wordt en je keer op keer verhalen hoort over dierenmishandeling en wanpraktijken in slachthuizen kan je niet blijven je kop in het zand steken. Om nog maar te zwijgen over de ecologische belasting van zoveel vleesconsumptie.
Geen enkel filmpje over die wanpraktijken heb ik bekeken in mijn hele leven. Ik kan dat niet. Ik weet dat ik daar maanden later nog zal van dromen en dat ik die beelden nooit meer van mijn netvlies krijg. Dus keek ik gewoon de andere kant op. Je kan dat laf vinden en dat mag je ook, maar het is nu eenmaal mijn waarheid.

Hoe het begon…

Gedurende de laatste jaren kwam er al wat verandering door hier en daar voor een vegetarisch alternatief te kiezen wanneer ik het kon. Tot ik vorig jaar besloot om ook mijn gezin erbij te betrekken. Ik kookte ondertussen meestal 1 keer per week een vegetarische maaltijd en besloot om dat op te trekken naar elke dag van de werkweek. Het nieuwe kookboek ‘Honger‘ van Mme ZsaZsa zorgde voor dat laatste duwtje in de rug.

Elke dag dat ik kook – van maandag tot en met vrijdag – vind je hier geen vlees meer in mijn kookpotten, wat uiteraard niet wil zeggen dat er bij een sporadisch frituurbezoek op een donderdag geen vleesje meer binnenkomt. Al kan je je natuurlijk ook afvragen of daar eigenlijk wel vlees inzit.

Iedereen van het gezin staat alvast achter mijn initiatief. Als mijn kinderen eens vogelnestjes of ballekes willen eten, zet ik dat in het weekend op het menu. En heel soms komt er nog eens kip van het kippenkraam op woensdag, maar dat is eerder een uitzondering.

Over vis ben ik nog niet helemaal zeker. Voorlopig staat het hier niet op het menu tijdens de week, maar in het weekend komt het ook niet zo vaak op tafel. Behalve voor mij dan in de vorm van sushi op de zaterdagse huisdatenight met de man.

Mijn inspiratie

Als bron van inspiratie gebruik ik dus het kookboek ‘Honger’ van Mme Zsa Zsa. Het staat vol met lekkere, vegetarische comfortfood waar ook mijn kinderen zot van zijn.

Hebben jullie nog andere tips voor vegetarische kookboeken met kindvriendelijke gerechten?
Ik wil er me ooit nog wel eens eentje aanschaffen, maar dan alleen als ik weet dat er haalbare dingen in staan. Er zijn zoveel kookboeken op de markt dat ik op den duur door de bomen het bos niet meer zie.

Het voelt alvast goed om een klein steentje te verleggen op deze planeet.

 

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

15 Reacties

 1. Riet
  25 januari 2018

  Ik eet graag uit Honger en verder is vooral Google mijn vriend. Als je echt op zoek bent naar veggie-fast-food dat kinderproof is: http://levenmetliv.blogspot.be/2013/02/fastfood-voor-vegetarische-kabouters.html

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   28 januari 2018

   Oh, dat kom ik eens lezen!

   Beantwoorden
 2. Judith (Dietemiet)
  25 januari 2018

  The Green Kitchen at Home is een heel fijn boek! Uit Anna Jones kook ik ook altijd graag (zie trouwens de link helemaal onderaan mijn voorlaatste blogpost)m, voor haar one-pot spaghetti)

  Beantwoorden
 3. Lize
  25 januari 2018

  Ik vind de boeken van dagen zonder vlees wel goed en op de website van EVA vind je ook veel en lekkere recepten.

  Beantwoorden
 4. Liesbeth Staal
  25 januari 2018

  Hugh Fearnley-Whittingstall heeft ook veel vegetarische kookboeken. Ik heb zelf River Cottage Veg Every Day. De venkel-pompoen lasagna is hier hier een hit. Wel wat werk. En verder wordt hier regelematig iets uit het Pieminister boek gemaakt. Een boek met hartige taarten met en zonder vlees. De pietanic (vis) en homity pie komen regelmatig op tafel.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   28 januari 2018

   Merci voor de tips!

   Beantwoorden
 5. Jeanne-marie
  25 januari 2018

  Wat goed om minder vlees te eten!! Ik ga het ook eens proberen maar of het een hele werkweek lukt…
  Ik koop wel enkel bio vlees maar minderen kan geen kwaad!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   28 januari 2018

   Succes ermee!

   Beantwoorden
 6. Silke
  25 januari 2018

  Hier net hetzelfde verhaal. Ik merkte wel dat ik mij moeilijker kon ‘vullen’ en dat we dus onvoldoende/geen waardige alternatieven bij elkaar kregen voor dat vleesje. We eten nu zelden 3-delige gerechten zoals je normaal zou doen (vlees-groenten-patatjes). Er is altijd wat extra’s: geroosterde kikkererwten, een spiegeleitje, cottage cheese, … voor die B12 en dat ijze die ontbrak. Gisteren bijvoorbeeld soep met geroosterde kikkererwten, en daarna zoete patatfrietjes met sla, naanbroodjes en gekookte eitjes. Superlekker! Maar ik merk dus wel dat we meer/meer verschillende dingen moeten eten. Ik kreeg ook Honger onder de kerstboom, maar nog niks uit gemaakt. Shame on me 🙂

  Beantwoorden
 7. Eva
  25 januari 2018

  Ik schreef mijn gedacht al op FB 🙂
  Ik lees graag kookboeken maar in een werkweek er effectief uit koken doe ik zelden. Google is ook hier mijn (snelle) vriend!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   28 januari 2018

   Merci voor uw gedacht Eva! 🙂

   Beantwoorden
 8. Lies
  25 januari 2018

  The green kitchen kookboeken zijn dan een echte aanrader voor je! Wij eten ondertussen zelfs voornamelijk veganistisch hier. En inderdaad, “honger” is een toppertje!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   28 januari 2018

   Oh, die zal ik eens van naderbij bestuderen dan. Bedankt!

   Beantwoorden
 9. Anna Helena
  27 januari 2018

  1 boek vol kindvriendelijke vegetarische gerechten heb ik ook nog niet gevonden. Wel een aantal (vooral) vegan boeken met telkens een paar recepten die hier goed scoren bij de dochters van 5 en 7. Reviews vind je op mijn blog.

  Het is een beetje zoeken, zeker als ze niet allemaal dezelfde groeten lusten. Een buddha bowl is daar wel een oplossing voor, dan kunnen ze kiezen wat ze eten.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   28 januari 2018

   Oh, dan kom ik eens piepen!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.