fbpx

PDF patronen afdrukken: Hoe? Wat? Waar?

digitale naaipatronen afdrukken - hoe? wat? waar?

Haten, het is een woord dat ik niet gauw in de mond neem, maar als het over pdf-patronen knippen en plakken gaat, schiet dat woord toch al eens door mijn hersenpan.

Frustratieniveau rood

Misschien is hekel een beter woord. Ik heb er een hekel aan. Het begint al met de minstens 30 bladzijden afprinten, waarbij je na blad 15 merkt dat de inkt toch wel echt op is.
Om dan nog maar te zwijgen over het wegknippen van de randjes van elk blad, ze dan aan elkaar te puzzelen en vast te plakken met plakband. Net voor ik dat wil vastplakken verschuift de boel dan ook nog meestal. Bon, je voelt het dat mijn frustratieniveau in het rood komt als ik nog maar aan het karweitje denk.
Waar het kan koop ik dan ook steeds de papieren versie van een naaipatroon. Patronen die ik echt wel tof vond maar die geen papieren versie hadden, bleven meestal in een vergeethoekje van mijn computer staan.

Tot Zonen 09 enkele maanden geleden aankondigde om met de papieren versies van de patronen te stoppen. NOOOOO!!, ging er door mijn hoofd. Al begreep ik die beslissing heus wel vanuit ondernemend standpunt, voor mij was het eventjes een shock.
Ik kocht nog snel alle papieren versies van de patronen die ik nog niet in mijn bezit had. Meestal de tienermaten. Mijn oudste zoon wordt er dit jaar 9 en dus komen de tienermaten wel om de hoek loeren.
Maar elke nieuw patroon van Zonen 09 zou dus niet meer in een papieren versie verschijnen. Dat wil zeggen dat het Rocco patroon dat ik mee mocht testen, sowieso een digitaal patroon werd.
Omdat Rocco er ook voor volwassenen is, nemen bepaalde patroonbladen wel een aantal lopende meters papier in beslag. Aangezien ik hier redelijk op de boerenbuiten woon en de normale copycenters maar tot A0 of A1 kunnen printen ging ik op zoek naar een handigere oplossing die toch niet al te duur was.

Repro Plotservice

In mijn zoektocht kwam ik uit bij Repro-Plotservice.nl. Je hoeft je digitale patronen enkel te uploaden via de site, een paar dingetjes aan te vinken en als je dat voor 16 uur doet, heb je je patronen de dag nadien al in de bus. Bovendien kunnen ze ook patroonbladen van verschillende meters lang aan.

Het enige nadeel is de vaste verzendkost van net geen 8 euro naar België. Voor 1 patroonblad is het dus niet zo interessant, je groepeert dus best.

Ik profiteerde van de gelegenheid om al die pdf-patronen die soms al jaren op mijn computer stonden mee te laten afdrukken.

Hoe gaat het concreet in zijn werk?

 1. Je laadt je pdf patroon op via de groene knop bovenaan. Het aantal pagina’s in pdf en het formaat wordt automatisch ingevuld voor jou eenmaal je pdf bestand is geüpload.
 2. Als printkwaliteit koos ik voor ‘Naaipatroon (90 grams)’.
 3. Voor afdrukformaat kies je ‘paginaformaat bestand’. Dit is heel belangrijk! Anders gaan je verhoudingen van je patroon niet meer kloppen cfr. het controlevak.
 4. Bij schoonsnijden koos ik ‘nee’
 5. Bij rollen of vouwen, koos ik voor vouwen op A4 formaat omdat ik mijn patronen zo gemakkelijk kan opbergen, maar je kan uiteraard ook voor oprollen kiezen.
 6. Onderaan krijg je de prijs en vul je nog het aantal gewenste exemplaren van deze afdruk in.
 7. Klik op ‘In winkelwagen’ en herhaal eventueel alle stappen opnieuw voor een volgend pdf-patroon.

Wat kost het?

Uiteindelijk liet ik 13 patroonbladen afdrukken, sommigen waren formaat A1 anderen waren wel 4 meter lang. Ik betaalde uiteindelijk 43 euro inclusief de 8 euro verzendkosten. Ik vond dit een zeer goede deal, bovendien hoefde ik me er niet voor te verplaatsen.

 

Waar laat jij je pdf-patronen afdrukken? Of ben jij wel een knip-en plakfan? Heb jij nog een betere deal ergens gevonden?
Laat het dan zeker weten in de reacties, want hoewel ik hier de service van Repro.nl promoot, heb ik er helemaal geen samenwerking mee en al zeker geen aandelen. Het is maar dat ge het weet 😉

Ik ben An, kort en bondig. 40 herfsten jong en getrouwd met mijn jeugdliefde. Ik hou van bergen, natuur, frisse lucht, reizen, naaien, fotografie, creëren en traag leven. Ondertussen ben ik naarstig op zoek naar een balans tussen mama zijn voor mijn twee zonen van 12 en 11 jaar met ADHD én mijn professionele ontplooiing als zelfstandig personal branding fotograaf onder de naam An Epic View.

42 Reacties

 1. Delphine
  18 januari 2018

  zo lijkt het wel betaalbaar! ik informeerde zowat overal in België hoeveel het zou kosten om die rocco af te drukken en ik kwam op minimum 13 euro uit, tel daar dan het patroon bij en je krijgt een naar mijn mening iets te groot budget, vandaar dat ik de rocco voorlopig niet kocht
  dus ook hier ging die aankondiging met een grote NOOOOOOO gepaard, ik denk dat ik voor het zomerverlof de rocco ga kopen (nu efkes te weinig tijd om hem te maken anyway) en dan alles gegroepeerd ga bestellen (we hebben ook vriendjes in Nederland dus verzending zal dan wat beter meevallen)

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   18 januari 2018

   Wie weet kan je dan zelfs voor afhalen kiezen. Ik heb me dezelfde bedenking gemaakt over de prijs. Patronen kopen omdat ik ze nu leuk vind en ooit misschien eens ga maken, doe ik (bijna) niet meer. En als ik het toch doe is het eerder uit financiële ondersteuning naar de ontwerper(s) toe.

   Beantwoorden
 2. Tam Tam
  18 januari 2018

  Hier ook een hekel aan dat knip- en plakwerk… Ik laat mijn A0 patronen afprinten in het Aarschots Copy center aan 4€ per patroon (wel zwart/wit), je kan per mail doorsturen en de volgende dag afhalen 🙂

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   18 januari 2018

   Ja, tot A0 gaat wel, maar de Roccopatronen zijn aan de lopende meter en dat lukt dus niet in een gewoon copycenter. 🙁

   Beantwoorden
   1. els
    25 maart 2018

    Ah, oei, ik wilde ze in een gewoon copycenter laten afdrukken maar dat gaat dus niet volgens jou? Welk formaat hebben ze dan? (staan op compu maar ik bekeek het formaat nog niet)

    Beantwoorden
    1. An_nononsonsmoms
     25 maart 2018

     Volgens mij staan de afmetingen van het patroon in het bestand dat je eerst moet lezen. Allé, ik vermoed dat het over de Zonen 09 patronen gaat 😉

     Beantwoorden
 3. Nele C.
  18 januari 2018

  Is best wel een goeie deal want hoewel ik geen verzendkosten moet betalen en dus bij elk apart patroontje wel kan gaan printen kost het mij toch wel steeds 5€ per A0. Ik ga in eeklo bij perfektoplot. Een heel lieve dame waar je steeds met een brede glimlach wordt ontvangen… Dat is ook al geld waard ?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   18 januari 2018

   Ja, tot A0 ga ik meestal ook gewoon naar het copycenter. Maar aan de lopende meter plotten kunnen ze daar niet.
   Een glimlach is wel de beste service die je kan krijgen.

   Beantwoorden
 4. Inge
  18 januari 2018

  In studentensteden valt de prijs van het plotten meestal wel mee heb ik ondervonden ;-)!

  Beantwoorden
 5. Tine
  18 januari 2018

  Misschien een oproep doen aan Sharon van Zonen09 dat dat toch wel een probleem is… Ik hou ook niet zo van het knip- en plakwerk en heb ook nog snel de huidige patronen aangeschaft, die ik nog niet had… @Inge, heb je ergens groter dan A0 gevonden in studentensteden? #nieuwsgierig

  Beantwoorden
 6. Naomi
  18 januari 2018

  Bedankt voor de tip! Tegenwoordig laat ik mijn man snijden. hij snijdt al die papieren in één keer. Hij snijdt ook enkel de rechterzij en de onderkant eraf. Veel makkelijke om te plakken!

  Beantwoorden
 7. Sandrine
  18 januari 2018

  Mijn patroontjes laat ik meestal printen bij een copy-center in de buurt http://www.copycad.be Zij doen ook planafdruk en kunnen dus ook aan de lopende meter afdrukken. Want onze bouwplannen waren ook groter dan a0. Hun drukwerk is een van de goedkopere uit de buurt (2,95€ voor A0) en ze verzenden ook op vraag volgens de gewone tarieven van de post.

  Beantwoorden
  1. Karlien
   6 maart 2018

   Daar laat ik ook alles printen en opsturen naar Leuven. Geweldige service

   Beantwoorden
 8. Agnetha Roelands
  18 januari 2018

  Bedankt voor je goede tip. Ik deelde jouw gevoel toen Zonen09 die aankondiging maakte, maar dankzij jou zal ik het zo kunnen oplossen. ?

  Beantwoorden
 9. Anne
  18 januari 2018

  Heel herkenbaar die afkeer! Ik weet ook nooit hoe ik het moet bewaren, al die geplakte vellen (wordt toch een opgevouwen rommeltje).
  Toen ik daar een half jaar geleden overklaagde zei mijn man ‘maar ik kan toch gewoon plotten op mijn werk?’…..dat wist ik dus niet, het is een ideale oplossing! Ik mail een patroon en de volgende werkdag neemt de man het patroon aan de meter of a0 mee ?

  Beantwoorden
  1. Anne
   18 januari 2018

   Is overigens wel in overleg met de werkgever

   Beantwoorden
  2. An_nononsonsmoms
   19 januari 2018

   Haha, hoe zalig is dat! Wat een service!

   Beantwoorden
 10. An
  18 januari 2018

  Mijn repro.nl bestelling is onderweg. Ook o.a. het Rocco patroon. Nog een extra tip: door met 3 mensen tegelijk te bestellen, kwamen wij boven de 50 euro en vielen de verzendkosten weg!

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   19 januari 2018

   Dat is inderdaad een goed idee. Misschien moeten we een plotgroepje oprichten 🙂

   Beantwoorden
 11. hanne
  19 januari 2018

  Ik deel je frustratie. Hier gaat het knippen gepaard met gezucht en geblaas, eindig ik uit ‘weinig geduld’ met hier en daar scheve blaadjes, staat er na het knippen van al dat papierwerk steevast een blaar op mijn vingers, en ben ik het patroon al beu nog voor ik begin te naaien.
  Dus hoera voor je blogpost. Nu nog eens de tijd vinden om mijn patronen op te lijsten en te bestellen.

  Beantwoorden
 12. Jessie van geystelen
  19 januari 2018

  Bedankt!
  I feel you, ik HAAT pdf patronen..
  En krijg dezelfde horrorbeelden voor me toen ik de zonen09 mail kreeg..
  Bedankt voor de tip!!

  Beantwoorden
 13. Made for Inka
  19 januari 2018

  Hoi, super idee! Mag ik vragen welke instellingen je hebt gebruikt voor de Rocco? Welke papiermaat kies je dan? je moet precies een hoogte en aantal meter aangeven.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   21 januari 2018

   Dat wordt automatisch ingevuld door de website wanneer je de pdf uploadt

   Beantwoorden
   1. Made for Inka
    22 januari 2018

    Bij mij dus niet – koppige weigering van mijn computer 🙂 Ondertussen gevonden dat je het kan zien in het bestandje ‘LEES EERST DEZE INTRO’…. Je leest dit dus effectief beter eerst 🙂

    Beantwoorden
    1. An_nononsonsmoms
     28 januari 2018

     Haha!

     Beantwoorden
    2. jessie
     8 januari 2019

     Ondanks het lezen van de intro, snap ik het nog niet volledig. Kan jij me misschien helpen? 🙂

     Ik ben vol plezier je blogpost weer gaan zoeken..
     Maar bij het bestand komt er breedte : 3425mm hoogte : 900mm

     en nu moet ik rolbreedte (keuze: 420, 594, 841, 914, 1000)
     en lengte invullen

     Ik neem aan dat ik bij rolbreedte 914 zal moeten aanduiden? en dan bij lengte 3525 mm?
     Schrik om al mijn rocco patronen fout door te sturen (ja, ik kocht onlangs de heel bundel, dus moet 8 bestanden versturen 😉
     Al bedankt!

     Beantwoorden
     1. An_nononsonsmoms
      8 januari 2019

      Hoi Jessie,
      Ik heb net eens gekeken. De lay-out is gewijzigd precies, want vroeger moest dit niet. Ik heb eens even mijn Rocco patroon geüpload en merk hetzelfde als jou. Ik zou idd kiezen voor rolbreedte 914 en dan de lengte van 3425 mm. Maar ik heb er zelf geen ervaring mee. Nog niet. Ik zou misschien opteren om hen een mailtje te sturen met je vraag. Dan ben je zeker! Voor je 8 patronen foutief laat afdrukken.
      Groetjes,
      An

 14. Joke (The Needle Of Choice)
  19 januari 2018

  Ik heb een veel grotere hekel aan patronen overtekenen dan knippen en plakken, ik ben dus fan van pdf patronen! Ik knip en plak ook met een minimum aan moeite, ik zal er binnenkort eens iets over proberen te schrijven.

  Beantwoorden
 15. eva
  21 januari 2018

  Oh, had ik dat geweten! Ik heb er hier ook nog eentje liggen… Maar wie weet vind ik in een uithoek van mijn computer nog wel wat vergeten dingen. Dankje voor de tip!

  Beantwoorden
 16. Mimaloki
  25 januari 2018

  Deze wordt gesaved, ik wil er al zo lang een aantal afdrukken!

  Beantwoorden
 17. Wanda
  27 januari 2018

  Ik zat met hetzelfde NOOOOO-gevoel en ben zoooo blij met deze oplossing ! Tot A0 was inderdaad geen probleem, maar voor een groter patroon betaalde ik al eens 20€ om te plotten, zo werd het wel duur … Nu zijn mijn Rocco’s ook onderweg, ineens de teens en de men maar laten plotten 🙂 Woehoe, dat worden Rocco’s op de Maakdag ?

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   28 januari 2018

   Haha! De kans bestaat dat het bij mij ook Rocco’s worden dan!

   Beantwoorden
 18. Net eens al mijn patronen besteld. Ik had er nog een hele nest liggen op A4 die ik nog moest knippen en plakken maar ik zag het niet zitten en dus liggen ze daar nog. Nu dus ineens alles op het juiste formaat. 11 patronen en met verzending net geen 38 euro.

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   29 juni 2018

   Zo tof!

   Beantwoorden
 19. Arien
  12 mei 2020

  Hi!

  Kopen jullie patronen op A0? Ik heb er ook een aantal op pdf formaat. Heeft iemand de gouden tip hoe deze om te zetten naar A0 of A1?

  Gezien je het patroon op het juiste formaat aan moet leveren: “Let er op dat het patroon bestaat uit 1 pagina en niet uit veel losse A4 vellen. Dan hoef je het bestand alleen nog maar te uploaden en je naaipatroon op ware grootte wordt geprint en bij je thuisbezorgd!”

  Alvast bedankt voor de hulp!

  Beantwoorden
 20. Tine
  12 mei 2020

  Ik heb er al laten afdrukken bij de stoffenkamer. Verliep heel vlot…

  Beantwoorden
 21. Sandrine
  13 mei 2020

  @Arien,
  Informeer eens bij http://www.copycad.be/ zij hebben voor mij al a4 Patronen omgezet naar a0 en dat voor een kleine meerprijs. Ik laat daar steeds alles afprinten ze vouwen alles mooi op met de machine en verzenden via b-post. Een A0 kost er slechts 2,95€/st. Ze kunnen zelfs ook breder gaan ! Mocht je er heel veel hebben kan je altijd een offerte laten maken.

  Ohja en de zaakvoerster naait zelf ook dus weet zeker hoe secuur alles moet zijn.

  Beantwoorden
  1. Arien
   13 mei 2020

   Dankje voor de tip!

   Ik heb t nu met indesign zelf aan elkaar geplakt. Als je een beetje handig bent met dat soort programma’s is t zo gepiept. Moet je natuurlijk ook nog toegang hebben tot die programma’s.

   Beantwoorden
 22. Daphne Nieuwkoop
  26 juli 2020

  Even een vraagje over het laten afdrukken van patronen. Bij repro-plotservice.nl wordt o.a. gevraagd naar het afdrukformaat waarbij gekozen kan worden tussen ‘bestand 1:1 (niet verschalen)’ en ‘verschalen naar papierformaat’. Welke moet ik kiezen voor het laten printen van mijn digitale patronen ? Heeft iemand daar ervaring mee?

  Beantwoorden
  1. Arien
   26 juli 2020

   Het is belangrijk 1:1 te kiezen. Anders kan het zijn dat de verhoudingen van het patroon aangepast worden.

   Ik heb nu al aantal keer laten afdrukken bij repro-plotservice. Heel erg blij mee! Wordt netjes en snel geleverd!

   Beantwoorden
   1. An_nononsonsmoms
    1 augustus 2020

    Jaa! Inderdaad. 1:1 of 100% is heel belangrijk

    Beantwoorden
 23. Martin van der Bij
  21 mei 2021

  Even een tip, probeer de tekeningen eens te laten printen bij https://plotdirect.nl deze heeft minder ingewikkelde instellingen. Je kan gewoon je PDF uploaden en dan wordt het formaat automatisch herkent en ze rekenen dezelfde tarieven voor kleurenafdrukken.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: