fbpx

Skiën?!

Dat An graag gaat skiën en grote fan is van die lange latten in de sneeuw, konden jullie al menig keer lezen op Nononsonsmoms. Maar in 2018 waag ik me ook op de latten. Ja, ik ga skiën.

De vraag is alleen: hoe??

Wat vooraf ging

Of we eens zouden gaan skiën, vroeg Echtgenoot zich luidop af. Dat zou toch eens plezant zijn. En geweldig voor de kinderen. Dan zouden ze het jong leren en jong geleerd is oud gedaan.

True, maar dat laatste geldt dus niet voor mij. Ik heb nog nooit op skilatten gestaan, gelegen of gerold. Ik ben altijd wel wat nieuwsgierig geweest en heb ooit wel eens een snowboard aan mijn voeten gehad, maar nog nooit eerder ski’s. Nochtans is mijn peter, aka the Godfather, een ski -fanaat en had ik dus de perfecte leermeester in de buurt. Toch is het nooit in me opgekomen hem te vragen het mij te leren.

We gaan dus wel degelijk skiën. De brochure van Intersoc viel in de bus, Echtgenoot pluisde hem uit en na een lange wachtrij, boekten we een verblijf in Leysin voor de eerste week van de paasvakantie.

Collega Leysin
De brochure van Intersoc – met die hele leuke foto er in!

En nu?!

Bij skiën komt heel wat kijken. Er moeten volledige ski – tenues gekocht/geleend worden voor Echtgenoot en de Kabouters. Ik zal lange onderbroeken moeten dragen, er moet van die vettige lipstick gekocht worden om onze lippen te beschermen én er moet nagedacht worden over een lekker menu om ter plaatse te kokkerellen.

Daarover maak ik me (nog) niet echt zorgen.

Wie de blog echter al een tijdje volgt, weet dat ik niet van de magerste ben. Mochten “rubensiaans”, “volslank” en “curvalicious” modetrends zijn, dan zat ik gebeiteld. Jani out, Eveline in! De naam Kazaltzis zou even snel vergeten zijn als we hem leerden uitspreken.

Voorlopig is die roem nog niet voor mij weggelegd en dartel ik als de meer cute versie van het Michelin – manneke door het leven. Rond, gezond, bourgondisch, levenslustig en bijzonder zacht in knuffelaangelegenheden.

Daar maak ik me dus wel zorgen over.

Skiën, ik?!? Hoe ga ik in godsnaam skiën met een conditie die ver onder het vriespunt zit? Hoe ga ik  in godsnaam een skipak vinden dat me past? Laat staan dat ik berg af durf. Wat als ik eigenlijvig een lawine veroorzaak? Toegegeven, dat laatste is wat overdreven. 😉

De moed zakte me wel  al meermaals in de schoenen. Hoewel ik erg stoer tegen iedereen vertel dat ik ga skiën, ben ik eigenlijk bang en onzeker, over de reis en het skiën zelf.

Het idee

De reis is geboekt, de skilessen en de skipassen zijn betaald so there’s no way back. Er is geen weg terug. Ik heb Echtgenoot beloofd dat ik het een kans zal geven, voor ik de definitieve beslissing neem dat mama zich in de toekomst zal beperking tot de afdaling naar het wellnesscentrum van het hotel. Dat zal ik dus ook echt doen, al klinkt de twee optie wel 1000 keer aanlokkelijker dan de eerste.

Ik dacht zo: ik heb een plan nodig. Een plan om iets aan mijn conditie te doen, er voor te zorgen dat ik wel in een skipak geraak dat ik mooi vind. Ik heb nog even tijd, zo tot de paasvakantie.

Het zoveelste dieet uitdokteren, daar heb ik echt geen zin meer in. Ik wil een realistische plan, ééntje dat ik zou kunnen volhouden, zonder grote resultaten maar met enige vooruitgang zodat ik toch wat kan genieten van het verlof. Al moet ik de grootste maat nemen in de skipakken, ik wil er wel in passen. Ik wil de lessen kunnen volgen zonder na dag 1 meteen ‘perte totale’ te zijn.

Het plan

Ik heb de voorbije dagen dan ook geprobeerd om even realistisch naar mijn leven te kijken en te kijken waar ik verandering in kan brengen zonder hemel en aarde te moeten verschuiven.

Dit is wat ik bedacht heb:

 1. Geen cola light meer drinken;
 2. Water drinken, maar vooral meer water drinken;
 3. Consequent gezonder gaan eten;
 4. Meer beweging inlassen;
 5. Niet meer snacken voor de tv.

De valkuilen

Als ik het zo even herlees, lijken het eenvoudige dingen. Velen onder jullie denken nu: “ah ja, maar als je dat niet doet, niet moeilijk dan…” Ik snap dat wel, maar toch vind ik het volgen van die 5 vijf punten best al wel een werkje. Je zal mij nooit horen beweren dat ik veel zelfdiscipline heb.

 • Geen cola light meer drinken

Geen cola light meer drinken: dat lijkt alvast goed te gaan. Sinds 31/07 heb ik geen cola meer gedronken, noch volle noch lichte. Waarom? Ik weet het niet precies. Ik drink geen koffie, nooit veel of teveel alcohol. Veel zonden wat drinken betreft, beging ik dus niet. Ik heb wel al even geflirt met suikerzucht en ik heb het gevoel dat die aspartaam weinig goeds doet voor mijn lijf. De zoveelste slappe cola op café smaakte me ook niet echt meer. Naast water dronk ik weinig anders.

 • Meer water drinken

Ik drink in het algemeen ook veel te weinig. Soms drink ik alleen bij mijn maaltijden en voor de rest van de dag helemaal niets. Gezond is anders, denk ik dan. Alleen is dat drinken echt een hele opgave. Ik heb de gewoonte niet en je moet er ook altijd zo van plassen. Puur tijdverlies, al dat geplas.

Erg ongezond. Daar moet dus verandering in komen en ik hoop dat mijn fles van Infusion Club me hierbij zal blijven helpen.

Infusion Club Nononsonsmoms
Handig om dat saaie water wat te pimpen!
 • Consequent gezonder gaan eten

Bij consequent gezonder gaan eten, ligt de nadruk vooral op consequent. Ik heb boeken van Pascale in huis en de hele reeks van Sandra Bekkari. De theorie is gekend, maar ik vind altijd een excuus om die niet om te zetten in de praktijk. Ik hoop dat de ski -vakantie me kan motiveren om wat meer tijd te besteden aan de voorbereiding. Daar kom je al een heel eind mee.

Ik ga er zeker niet in slagen al mijn maaltijden gezond te houden en dat bedoel ik ook met realistisch zijn. Ik wil nog op restaurant gaan, maar bewuster eten daarbuiten. Eerder denken dat elke gezonde maaltijd ééntje gewonnen is in plaats van te denken dat door één slechte maaltijd de hele dag om zeep is en het dus toch niet meer uitmaakt.

harira Nononsonsmoms
Een lekkere, zelfgemaakt harira. Op zich erg lekker, maar toch nog lekkerder met een stukje brood en wat hummus of tapenade er bij.
 • Meer beweging inlassen

Dat wordt een hele uitdaging. Ik heb een echte bureau – job. Als ik een hele dag op kantoor ben, zit ik een hele dag achter mijn bureau. Letterlijk. Bloggen als hobby hebben, helpt ook  niet meteen. Ik zie echter een mogelijkheid bij de zwemles van de kinderen. Ze zijn nu wat zelfstandiger, dus misschien kan ik tegelijkertijd een paar baantjes trekken? Nu alleen nog de angst overwinnen om in het water te kruipen voor de ogen van al die mama’s en papa’s die achter het glas staan. Al hebben die vooral oog voor hun spruit, toch?

Wat meer wandelen zou ook al goed zijn. Ik had al een tijdje een mooie Up van Jawbone. Die motiveerde me wel. Helaas heeft KabouterV beslist dat die niet langer rond mijn pols hoort: hij maakte opzettelijk het bandje stuk. Ik ben echter wel van plan om me een nieuwe fitnesstracker aan te schaffen. Misschien toch zo een Fitbit dit keer om te linken met vriendjes en wat sociale controle te hebben?

 • Niet meer snacken voor de tv

Last but not least: niet meer snacken voor tv. Als ik tv kijk, dan kan ik het niet laten om er iets bij nemen om te knabbelen. Als ik dat al op weekdagen zou kunnen laten, zou dat al een mooie stap vooruit zijn.

De motivatie

Nu nog even die 5 punten omzetten in de praktijk. Klein detail. Waar zal ik de motivatie halen?

Ik hoorde onlangs op de radio dat de beste manier om een dieet of een nieuwe levensstijl vol te houden is om het te delen met je omgeving. Dat die je kan steunen en dat je ook wel een beetje rekenschap moet afleggen aan je omgeving.

Bij deze, deel ik het dan ook maar even met jullie allemaal.

Al ben ik er niet uit of dat wel zo een goed idee is… Wat denken jullie?

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
35 jaar oud en 8 jaar getrouwd. Tweelingmoeder van een identiek jongensduo. Waken over de balans tussen Job en Gezin is haar uitdaging, toch zijn beiden essentieel. Extravert, nieuwsgierig, sociaal en gourmande.

Laatste berichten van Eveline_nononsonsmoms (toon alles)

35 jaar oud en 8 jaar getrouwd. Tweelingmoeder van een identiek jongensduo. Waken over de balans tussen Job en Gezin is haar uitdaging, toch zijn beiden essentieel. Extravert, nieuwsgierig, sociaal en gourmande.

6 Reacties

 1. Joni
  10 oktober 2017

  Haha, een lawine :), hopelijk niet, en have fun!

  Beantwoorden
 2. Judi
  10 oktober 2017

  Heel goed idee! Ook al worstel ik met sommige dingen meer of minder, je verhaal is heel herkenbaar (over het skiën én slechte gewoontes afleren). En met een avonturier als wederhelft, wacht me hetzelfde lot, haha! Mijn bescheiden tips: om een zoetekauw als ik van het snacken af te helpen, drink ik infusion ’thee’. Geen echte thee (goed slapen dus) en grote variatie aan smaken hebben, helpt! (bedankt voor die rooiboos-vanille infusie ;-)) als je dit voornemen volbrengt, is ook meteen doelstelling 2 gerealiseerd! Een soort quotum voor jezelf opleggen, helpt ook: ’tegen de middag moet ik anderhalve infusion club leeg hebben. Tegen 16 nog eens anderhalve, etc. Voor gezond eten is mijn recept: stoomzakjes groenten in grote hoeveelheden kopen en in diepvries steken. Een grote kom soep & stukje brood ipv een berg boterhammen. En af en toe grote hoeveelheden gezonde groentencurry of zo maken om in te vriezen voor als het druk is. En een paar keer per week een kleine zonde mag 😉 x

  Beantwoorden
 3. Grijp Kristien
  10 oktober 2017

  Het helpt ook om stapje voor stapje aan te passen! Bv beginnen met ontbijt…..lut dit goed gedurende een aantal weken, dan pas verder gaan. Er staan zeeeeer lekkere recepten in S. Bekkari!

  Beantwoorden
 4. Karen
  10 oktober 2017

  Ik heb op mijn werk onlangs een gratis sessie met een bewegingscoach gehad, en sporten terwijl je kinderen sporten stond daar ook bij de tips. Mij lijkt het dus een goed idee om te zwemmen als zij zwemmen.
  Wat mij echt heeft geholpen om eindelijk wat conditie op te bouwen is een elektrische fiets kopen: ik probeer echt elke verplaatsing met de fiets te doen. En ik merk hoe meer ik het doe, hoe gelukkiger ik er van word en hoe meer ik de fiets neem. Het vraagt een aanpassing: reservekleren meenemen naar je werk en je omkleden in de toiletten, maar het werkt, echt! En je wordt er gelukkig van, want je bent zo fier op jezelf…
  Ook de kinderen worden zoveel mogelijk met de fiets naar school gebracht, en zij zagen daar verbazingwekkend weinig over, en zien het ondertussen ook al als een evidentie.
  En steeds zorgen dat je alternatieven voor het snacken in huis hebt: notenmengeling, zelf te pellen pindanootjes, soep uit de diepvries of desnoods minute-soep…
  Veel succes en geniet van je skivakantie!

  Beantwoorden
 5. Karen
  10 oktober 2017

  Zelf ben ik pas op mijn 29e met skiën begonnen maar ik was onmiddellijk verkocht! In die mate zelfs dat niet alleen ikzelf en mijn man skimonitor geworden zijn, maar ook onze intussen meerderjarige dochters.
  Je zal zien, dat skiën valt reuze mee ! En je vindt vanzelf skikledij waar je in past, ook al ben je ‘rond & gezond’ zoals ik mezelf noem. De vrouwenmaten durven soms al eens klein uitvallen, dus schroom zeker niet om eens bij de herenmodellen te gaan shoppen. En als je je gading in België niet vindt kan een uitstapje over de Duitse grens soelaas bieden 🙂
  Een beetje bewegen op voorhand is zeker een goed idee. Vooral de bovenbenen en de knieën worden belast tijdens het skiën; versterk dus je quadriceps. Dit kan met hele simpele oefeningen zoals ‘de onzichtbare stoel’ (Neem de houding aan van een ‘stoel’ door met je rug tegen een muur te gaan staan en door je knieën te gaan tot je dijen een hoek van 90° vormen ten opzichte van de muur. Spreid lichtjes je voeten… en blijf zo lang mogelijk in deze positie staan).
  In het begin kan je dat makkelijk tussendoor doen want je houdt het toch nog niet zo lang vol. 😀
  Naarmate je sterker wordt kan je zo TV kijken tot je billen gaan trillen
  Ook squats zijn een goede oefening en versterken bovendien je evenwichtsgevoel.
  Veel plezier in Leysin !

  Beantwoorden
 6. Myriam
  10 oktober 2017

  Ik ga ook voor de eerste keer skiën volgend jaar, echter ik leer niet skiën maar wel après skiën?? op mijn leeftijd begin ik er niet meer aan. Ik ben ook aan het ‘opletten’: geen suiker, geen snacks, geen tussendoortjes, moeilijk….Ik wens je véél succes xxx

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.