fbpx

Oh denneboom, oh denneboom, wat zijn uw pakskes toch zo schoon!

Misschien ben je voor of ben je tegen, misschien vind je dat bakske met stro vooral een rommelige bedoening of misschien kan je in een heidens kleed een hele avond rond de boom met linten in je haar: van mij mag het allemaal.

Over één ding, denk ik dat we het in elk geval roerend eens kunnen zijn: de kerstperiode is zowat dé gezelligste tijd van het jaar en daar horen meestal cadeautjes bij.

Kuieren op de kerstmarkt, bomen in huis sleuren en worstelen met slingers en lichtjesdraad, ramen met witte chemische sneeuw versieren en veel te veel eten en drinken.

Onmisbaar bij het hele gebeuren zijn uiteraard de cadeautjes onder de boom.

Elk jaar worden er langs beide zijden van de familie naarstig kerstlijstjes gemaakt. Er worden namen getrokken en er wordt een budget vastgelegd.

Het systeem van de lijstjes heeft zijn voordelen, maar ook nadelen.

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je met een kerstlijstje iets kan kopen wat ontvanger van het geschenk sowieso graag heeft. Een nuttig cadeau of een beetje verwennerij. Je zit nooit zonder inspiratie en je geeft je geld niet uit aan iets wat de ander niet kan gebruiken.

Daarenboven moet je in de overvolle, drukke winkelstraten niet radeloos op zoek naar een leuk cadeau zonder inspiratie. Ik ben ook niet zo’n fan van drukte – shoppen. Tijdens de kerstperiode of de solden, blijf ik liever weg uit het centrum van de stad. (En nee, dat is niet per definitie Antwerpen :-p)

En toch vind ik dat het lijstjes – systeem ook enkele nadelen heeft: het verrassingseffect valt grotendeels weg en cadeautjes kopen wordt als het ware een jacht naar dat éne geschenk dat net binnen het budget past.

Soms vraag ik me af of het niet leuk zou zijn om nog eens een jaar zonder lijstjes te werken: dat vraagt wat meer tijd en moeite en het risico bestaat dat de ontvanger niet 100% tevreden is. En toch weet je dan de schenker er moeite voor gedaan heeft om nét dat cadeau voor je uit te zoeken, hetgeen toch ook heel wat waard is. Je hebt ook de vrijheid om zelf iets te kiezen, want soms heb je gewoon al eens een goed idee.

Het moet wel haalbaar blijven natuurlijk, want als je voor zo’n 15 mensen cadeaus moet kopen is de “spontane” lol er allicht ook snel af.

Wie weet gooi ik het voorstel volgend jaar toch eens op tafel.

Voor dit jaar ben ik in elk geval al grotendeels gerust: de meeste cadeaus liggen al mooi ingepakt onder de boom. Sommigen zijn zelfs al uitgedeeld, ontvangen en in beide gevallen met veel plezier uitgepakt.

boom def

Nog wat inspiratie nodig voor een last-minute geschenk?

Mijn lijstjes zagen er dit jaar zo uit:

 • Nieuwe tas (genre le pliage van Longchamps)
 • Mia Clairisonic of Philips Visapure
 • E-reader
 • Handmixer
 • Frietsnijder
 • Herbruikbare fles voor water voor onderweg/in auto/naar yoga te gaan
 • Cake – vorm, rechthoekig met tefallaag (geen siliconen)
 • Tandenstokerpotteke
 • Koffie thermos van Eva Solo
 • Verjaardagskalender Astrid Lindgren                   
 • Boek Happy Mama – Erika van Tielen   
 • Gezelschapsspel Slimste Mens ter wereld
 • Bon van ICI PARIS XL

Het boek van Erika Van Thielen heb ik ondertussen al gekregen. En ook een bon om in te ruilen tegen een abonnement van Planckendael: 2016 wordt in elk geval al een beestig jaar! Niet op het lijstje, wel een super cadeau!

cadeaus def

Voor nu wens ik jullie in elk geval een fijne en gezellige kerst toe! Ik hoop dat dat perfecte pakje onder de boom op jullie ligt te wachten. In dat geval: happy unwrapping!

Mij lees je terug in 2016. Mijn wensen voor het nieuwe jaar, reserveer ik nog even voor die post.

Tot dan!

The following two tabs change content below.

10 Reacties

 1. resaarcle
  22 december 2015

  Planckendaelabonnement, woehoew! Ik vind lijstjes ook helemaal niet gezellig, maar ik vind het eigenlijk nog minder fijn als iemand geld uitgeeft aan iets wat bij ons gewoon de rommelhoop weer vergroot. Ik strooi dus het jaar door kwistig met hints voor mezelf en mijn gezin.

  Beantwoorden
 2. Falderie
  22 december 2015

  Ook voor jou een fijne kerstperiode!

  Ik ben ook meer voor onverwachte cadeautjes. Alleen heb ik de slechte gewoonte om het al te verraden op voorhand… 🙂

  Beantwoorden
  1. Eveline
   23 december 2015

   Ah, ik ben ook zo. Ik koop voor Echtgenoot altijd kado’s die niet op zijn lijstje staan en ik ben er altijd van overtuigd dat het goeie kado’s zijn. Ben benieuwd naar zijn reactie dit jaar, ik heb mijn mond al goed kunnen houden! En ik ga het hier ook maar niet verklappen, wie weet leest ie een keer mijn post! 🙂

   Beantwoorden
 3. gerhildemaakt
  22 december 2015

  Bij mijn schoonfamilie koopt iedereen cadeautjes voor iedereen, dus ik ben toch blij dat lijstjes bestaan. 🙂 Ik hou mijn lijstje eigenlijk gewoon heel het jaar bij op Pinterest, superhandig!

  Beantwoorden
  1. Eveline
   23 december 2015

   Dat is een goede tip, dankjewel!

   Beantwoorden
 4. Bijengezoem m2
  22 december 2015

  Zelf hou ik lijstjes bij in Evernote en dat abonnement op Planckendael heb ik deze zomer gekocht en onze kinderen vinden dat super! Veel plezier met de feestdagen, ik ben nog volop op zoek naar iets voor onze oudste dochter (en zowel mijn mama als mijn schoonzus zijn vandaag komen vragen naar inspiratie en meteen ook maar de aankoop voor mijn miekes), we weten weer wat gedaan…

  Beantwoorden
 5. 128
  23 december 2015

  Awel ik ben van net hetzelfde idee. Ik ben de lijstjes ook een beetje beu. Een paar jaar geleden vond ik het wel een goed idee. Maar ik merk dat ik alle “nuttige” dingen toch meestal zelf koop. Tijd voor wat verandering. Al ben ik wel trots op de collectie zelfgemaakte kado’s (3 buffs voor de mannen, 3 make-up tasjes voor de dames, 2 grote minion badhanddoeken voor de boys – dat wordt scoren – en 3 setjes poppenpampers met doekjes) die ik dit jaar onder de boom kan leggen als verrassing. Maar misschien zorgt mijn kleine miniman wel voor de grootste kerstverrassing dit jaar 😉 Al zou de papa dat niet zo’n topper vinden, zo’n kerstekindeke 😉

  Beantwoorden
  1. An_nononsonsmoms
   23 december 2015

   Zo spannend toch altijd de laatste weken. Veel succes met de laatste loodjes!

   Beantwoorden
   1. Eveline
    23 december 2015

    Spannend inderdaad! Aftellen maar, wij duimen mee dat alles vlot mag verlopen en dat jullie bakske vol met stro snel gevuld mag zijn! 🙂

    Beantwoorden
 6. Joke (The Needle Of Choice)
  25 december 2015

  Wij doen niet aan lijstjes, maar ook maar in beperkte mate aan cadeautjes (voor de volwassenen). Ik vind het prima zo! En een Planckendael-abonnement, da’s dolle pret!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: